Houdini
Oscar 1 nominace: Dokument(24.1.2012)
koci
Celá trilogie Paradise Lost si zaslouží pět hvězd, protože jasně demonstruje sílu toho, čeho je filmový dokument skutečně schopen. Právě Paradise Lost, film, televizní film, se velkou měrou zapříčinil o záchranu života člověka. Sám Damien Echols tu prohlásil, že nebýt produkce HBO, byl by zabit. Co víc může dokument dokázat? Vznikl i čtvrtý dokument, West of Memphis, 2012, který zastřešil Peter Jackson.(28.5.2012)
spotless.mind
Případ jsem nějakou dobu sledovala, a po zhlédnutí prvních dvou dílů jsem celou kauzu pravidelně čekovala bez očekávání nějaké změny, ačkoliv jsem klukům fandila. Bylo těžko uvěřit, že by se po tolika letech stal zázrak. Pak jsem se dozvěděla o plánovaném třetím dílu, a přišlo mi to jako věčnost, než se to dokončí, takže jsem na to víceméně zapomněla. No a pak to celé mělo najednou velmi rychlý spád - kdo o tom něco ví, chápe co tím myslím - a tím spíš jsem se těšila na tenhle poslední díl. A i když jsem v podstatě věděla, co v něm bude, nezklamalo mě to. Je to chytlavé, děsivé, absurdní,. rozčilující i fascinující, a hlavně pravdivé. Donutí vás to vytvořit si na celou věc vlastní názor, zejména tedy když si zjistíte nějaké to info navíc - já osobně se bála, že je mi zde servírovaná jen jedna stránka věci, a proto jsem zapátrala, a moje sympatie s obviněnými i s pány režiséry jen vzrostla. Navíc se dozvíte, jak dem*ntně může fungovat americká justice, o manipulaci ze strany detektivů, a jak může být vaše vybočující vzezření použito proti vám bez jakéhokoli přímého důkazu. A do jakého extrému to může zajít. A vůbec, podívejte se sami - 5*.(11.3.2012)