Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Byla umlácena pěstí......... Smutný, brutální krimi snímek z Jižní Afriky. Jeden z těch příběhů, kde Forest Whitaker dokázal, že umí hrát. Role mu velmi padla a bral ji vážně. CITÁT - Některé věci se neodpouštějí snadno.......... Když už si divák myslí, že se nemůže stát nic horšího, přijde další rána. Příběh je čím dál více brutálnější a smutnější. Škoda hudebního doprovodu, moc neladil, chtělo to trochu něco jiného, ale to se mi to radí, že? CITÁT - Jdeš pozdě........ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě naprosto šokoval, ne svým dějem, ani scénama, ale představitelem hlavní role, Orlandem Bloomem. Tohohle kluka jsem měl vždycky za někoho koho do Hollywoodu závalo tornádo, akorát před kameru v době natáčení. Ovšem tady mě chlapec jeden ušatej svým výkonem naprosto smazal, Pryč je hezounek co před kamerou umí ukázat leda tak zuby a oči. Tady nastupuje chlap s kruhama pod očima, kterému člověk ve tváři čte "život se mnou nesral a já s ním taky ne". Detektivka není až tak napínavá jak jsem čekal, protože pátrání brzy začne mířit mezi mocipány, takže sledujeme spíš hodně urputný boj posledních jihoafrických skautů s gaunerama všeho druhu. Dvojice detektivů je učebnicově odlišná, ale samozřejmě skvěle se doplňující. Film nějak nerozvijí jejich vzájemný vztah ani se nedloube v minulosti, ukazuje jen to co musí, aby divák chápal a současně se nenudil. Je to docela dobrej matroš, ale to hlavní je tady pro mě opravdu Orlando Bloom, když nepočítám první minuty, kdy jsem ho nepoznal, tak mě tady bavil od začátku do konce. ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat, že jinak skvělou a velmi drsnou kriminálku "Zulu" v závěru podkopává poněkud překombinovaná zápletka, ale... to nemůžu udělat. Protože stačí jen chvíli hledat a číst. Pak zjistíte, že nejen nedávná (co je to dejme tomu 20 let?) historie JARu byla a je potřísněná spoustou krve. Protože brutální násilí páchaly obě strany původního konfliktu. Protože překotný přerod rasově oddělené země v duhový národ s sebou přinesl i chudobu, korupci a vzestup zločinnosti. Protože Project Coast opravdu existoval. Protože necklacing. Protože odpuštění občas nedokáže smazat všechny bolestné křivdy... těch protože je hodně... a jestli mě donutila se nad nimi zamyslet přímočará a nekompromisně vedená krimi, ctící žánrová pravidla (a formovaná drsnou francouzskou školou), musím před jejími tvůrci smeknout. Atmosférická podívaná s fantastickým Forestem Whitakerem a překvapivě skvělým Orlando Bloomem funguje díky dynamice vyprávění a výborné práci s prostředím a postavami samotnými nejen na úrovni žánrového filmu, ale dokáže zejména ve svém závěru vnímavého diváka i nepříjemně kousat. Finále totiž odhaluje tu jedinou a skutečnou pravdu - že krutost se změní jen v další krutost... až k úplnému (sebe)zničení. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nezaujalo. Když se řekne detektivka v JAR, zapište si vše, co vás na to téma napadne. Mandela. Slumy. Zlí běloši. Trauma z dětství. Bohatí, zlí běloši. Ještě víc bohatí běloši. Drogy. Poušť. K tomu, aby se neřeklo, přimícháme rakovinu. Postavy mi tak nějak byly ukradené, plakátovým hrdinům těžko cokoliv věřit. A Orlando Bloom si jen hraje na jakousi jihoafrickou verzi Marlowa střihnutého děvkařem a vojenským zabijákem. Po detektivovi Alim, kterého hraje Forest Whitaker, ženy šílí a tvrdí, že jsou na čtyřicátníky - kam ty holky daly oči, mankote? Další důvod postavám a příběhu nevěřit. A hlavní záporák vypadá jak Jirka Krampol, btw. Daleko životnější byl sci-fi seriál Charlie Jade, kde máme taky detektiva v Kapském Městě. Ale abych nebyl jen negativní - v jedné ze závěrečných scén je docela hezký záběr na mraky nad žlutým pískem... Btw, je hezké, že policejní stanice v Jižní Africe jsou tak bohaté, že mají na počítače Apple. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Luxusní komparzista Orlando Bloom cupuje svoje kritiky, včetně mě, v roli detektiva-děvkaře. Hádám ale, že minimálně jednu polovinu role ani nemusel moc hrát. S Forestem k sobě pásnou stejně tak dobře, jak hodně jsou rozdílní, dál bych pochválil ještě styl vyprávění "budu počítat do tří, ale zastřelím tě už na dvojce." Mohlo to být zašmodrchanější, jenže to bych pak zase možná remcal, že kdo se v tom má vyznat, že jo, takže za mě takhle príma. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Při závěrečné přestřelce nabíjí Ali Sokhela (Forest Whitaker) do své brokovnice prázdné nábojnice, u kterých je vidět, že jsou na konci otevřené. (JohnSmith)

Reklama

Reklama