Reklama

Reklama

Národní klenoty - Série 2 (2017) (série)


Třeboň - Krčínovo dobré dílo (S02E13)

(epizoda)

Obsahy(1)

Rovinatá krajina Třeboňska na jihu Čech je prostoupena rybničními sítěmi s více než 450 rybníky a umělými vodními kanály. Jedná se o oblast s největší koncentrací rybníků v rámci celé České republiky a považuje se za centrum českého rybníkářství. Zakládání rybníků spojených s chovem ryb se v původně močálovité krajině stalo výnosným hospodařením. Stavbou umělých nádrží byla navíc odvodňována přilehlá území, která mohla být dále využívána. Na přelomu 15. a 16. století byl majitelem třeboňského panství Petr IV. z Rožmberka, který tyto hospodářské aktivity velmi podporoval. O další výrazný rozvoj rybníkářství se zde pak zasloužil v 16. století zejména Jakub Krčín z Jelčan. K jeho nejvýznamnějším počinům patří stavba rybníků Rožmberk a Svět a vybudování umělého kanálu Nová řeka. Ačkoliv zdejší rybníky v následujícím období výrazně poškodila třicetiletá válka, ale také například rušení rybníků na přelomu 18. a 19. století, od druhé poloviny 19. století se dařilo zdejší rybníkářství znovu obnovovat. Dnes tyto rybníky tvoří 16 vodohospodářských soustav a reprezentují obdivuhodné stavitelské umění našich předků. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikdy bych nevěřil, že se dá povídání o rybnících předvést tak brutálně chytlavou audio vizuální formou. Všichni tvůrci si zaslouží moje plné uznání a Mirek Táborský je borec. Fantastická práce, má to všechno. Konečně jsem se dověděl, co ten kapr vlastně žere. [90 %] ()

6thSun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Kapr, jednoduše i tím může si opatřiti potravy, když rozvíraje tlamu a propouštěje vodu žábrami, naloví sobě drobné fauny, kterouž pak sítem žaberním procedí, a jakožto lahodnou huspeninu žaludku odevzdá." ()

LadyPupu

všechny recenze uživatele

Nejpozitivnější na tomhle dílu je to, že je věnován opravdu převážně rybníkům, čímž divákům zůstanou ostatní (neméně zajímavé) krásy Třeboně utajeny a nepohrnou se tam na dovolenou. Už takhle tam v létě není k hnutí. ()

Reklama

Reklama