Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nekompromisní rebel a milovník muziky Terri Hooley se v Belfastu v sedmdesátých letech, tedy v době, kdy zde zuřil krvavý konflikt, kvůli kterému bylo město zcela zdecimováno a umrtveno, a kdy se všichni jeho přátelé „chopili“ zbraní, rozhodl otevřít obchod s gramodeskami na bombami nejohrožovanější ulici v Evropě a pojmenoval ho Good Vibrations. Spolu s mladými muzikanty a různorodými hudebními skupinami se vydal na misi za navrácení jiskry a života do svého města. Svižným tempem vyprávěný příběh o zakladateli belfastské punkové scény Terrim Hooleym je chytře vystavěný snímek, který s lehkostí kombinuje archivní dobový materiál s fikcí. Nechybí v něm humor a skvělá hudba. Vypráví příběh snílka, který se rozhodl jít za svým snem, přestože zisk ani úspěch neměl zaručen. Herec Richard Dormer ztvárnil postavu Terriho Hooleyho jako člověka s vnitřní silou a charizmatem, který dokáže nadchnout a zaujmout pro svá konání. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (43)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velká punková pohádka. Velmi sympatický filmový monument, ovšem mnohem více než životopisný film je to očividně umně vyrobený mýtus. Taková Velká punková revoluce. Nelze však ani přehlédnout ten tíživý background, pozadí politické situace v Belfastu. Tvůrci zajímavě kladou důraz na komunitní budování a využívání síly hudby v prostředí strachu a všudypřítomného násilí. Velmi solitérní pohled na Irsko oné doby. Formálně originální filmová koláž hraných scén prokládaná archivními záběry. A samozřejmě ta skvělá hudba. Belfastský ,,Godfather of punk" a jeho znovuobjevený příběh... ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Obchod s vinyly, Belfast, obchod s vinyly, dřevní punk, obchod s vinyly, Dylan Moran, obchod s vinyly, člověk, pro kterého punk nebylo jenom slovo. Zapoměl jsem ještě na něco? Ach ano, obchod s vinyly :-) I kdybych sebevíc chtěl, aby se mi tenhle film nelíbil, tak to prostě nejde, ta atmosféra, to prostředí, ten sen otevřít si, ehm, obchod s vinyly, v ulici, kde nikdy nevíte, jestli nemáte v autě pod sedačkou bombu (a pokud jí tam nemáte vy, auto vedle vás určitě ano), vše navíc natočeno s nadhledem a s láskou k tématu... Myslím, že jsem narazil na další snímek, který si své místo v mém srdci vydobyl už napořád. Zajímavý náhled na problematiku IRA a dobové irské nepokoje, silné 4* ()

Reklama

joehot 

všechny recenze uživatele

Poctivá biografie (řádně zdramatizovaná) nejen jednoho života jedné legendy, ale i celé jedné éry. "Když přijde punk, New York má číra, Londýn nohavice, ale Belfast...má DŮVOD! Good Vibrations není obchod s deskami. Není to label. Je to způsob života." Dormer je ve své roli usazený vynikajícím způsobem, celý film má nádech nostalgie a fajn pocitů, a ještě se celkem dobře poslouchá. (Taky jsem si zavzpomínal na své začátky coby součásti "hudebního" tělesa.) ()

Schnaubik 

všechny recenze uživatele

"Good Vibrations není obchod s deskama, není to label... je to životní styl!" Pro filmy s kapelama mám slabost už jen proto, že taky v jedné působím a i když jsem tady našel spoustu mušek velkých i menších, které z toho dělají vlastně průměrné dílo, ty 4* jsem tomu dal. Důvodů je hned několk - je to v Irsku, je to o punku a je to strašně dobře zahraný ze strany Richarda Dormera. Samozřejmě by se dalo namítat, že celej dobu do nás tvůrci sází jedno filmařské klišé za druhým, že je ten konec moc americkej happyend, nebo že příběh sám o sobě je dost nereálnej tím způsobem, jak je nám podávanej. Ale na druhou stranu Good Vibrations je oddechovka, která si na žádné životopisné veledílo nehraje. Představuje zakladatele scény, která tak trochu zůstala ve stínu svého britského sourozence, tou nejsrozumitelnější formou a divák se tu bude primárně bavit. Fanoušci punku pak budou nadšeni! **** ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Životní optimista si založil krámek s vinyly - v Belfastu, na hlavní třídě (tzv. Bomb Alley), aby demonstroval pospolitost starých časů a aby se nepoddal okolnímu běsu. Něco se však hnulo až po jeho seznámení s punkem, kdy začal i vydávat singly místním kapelám. Veselou pozitivitu rockové pařby tak jen občas protrhla nestálost situace "venku", ze které se opravdu chtělo brečet. Ovšem celkově zůstávala tato realita vzdálená a sám původní sympaťák se měnil v egoistického, nezodpovědného snílka, jehož přehmaty snímek blahosklonně ponechal nedořečené. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Na konci filmu, kdy se snaží publikum dostat do Ulster Hall, má jeden z pankáčů na límečku nášivku kapely the Casualties. Ta ovšem v této době ještě neexistovala. (Mol)
  • Tehdejší český prezident Václav Klaus na úvodním večírku na festivalu v Karlových Varech film komentoval kriticky. (SFalconJ)

Související novinky

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

16.11.2017

Třetí ročník UK/UH: Dnů britského filmu a kultury v Uherském Hradišti se po sekci věnované britskému post-koloniálnímu filmu letos zaměří na The Troubles (česky Nepokoje), jak se označuje severoirský… (více)

Hlavní taháky 47. MFF Karlovy Vary

Hlavní taháky 47. MFF Karlovy Vary

24.06.2012

Letošní festival v Karlových Varech je za dveřmi a ČSFD.cz vám opět připravila speciální sekci věnující se této význačné filmové události. Najdete v ní hlavně kompletní program filmů na festivalu.… (více)

Reklama

Reklama