Reklama

Reklama

Černá kočka

Obsahy(1)

Zvrácené představy Lucia Fulciho se dokonale snoubí s temnou fantazií Edgara Allana Poea. Britský detektiv Gorley a americká novinářka Jill Treversová vyšetřují v malé anglické vesničce sérii záhadných úmrtí, která zprvu vypadají jako pouhé nehody. Do případu je zapleten i tajemný a mystickými silami nadaný profesor Robert Miles, jehož kočka byla na místě všech tragédií. Pouhá náhoda, nebo něco víc...? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

“Drzá je, konzervu nežere, nejraděj nakopl bych jí do p….e, potvora škrábe a prská, však kdybych ji vyhodil, hubu mi rozbije Srstka.“ Věru začal jsem zlehka a teď zas trochu přitvrdíme. Černá kočka, stejně tak jako čarodějnice odjakživa ve folklórní symbolice znamená zlo a neštěstí. Tentokráte si vzal legendární předlohu E.A. Poea do svých rukou mistr italského hororového béčka Lucio Fulci a jakpak s ní naložil? Anglický venkov, mlha, ponurá stavení, populární rozpadlé hřbitovy, žádné giallo, žádný slasher, tady se buduje jakési mýtyčno a mystyčno. Sic úvodní titulková sekvence spíš připomíná nabídkové defilé ala Chcete mě (až sem se zatajeným dechem sledoval, odkade vyskočí zlověstná Marta Kubišová), stylistika záběrů, vlastní střih a celková vizuální forma celého filmu je někde úplně jinde než u předchozího City of the Living Dead (1980). Přesto, že Fulci trpí akutním bulvicismem a pro zkondenzování strachu neustále švenkuje kamerou do očí, daří se mu nad poměry slušně budovat jistou znepokojivou atmosféru. Bohužel, pro mě trochu selhává hudební motiv z dílny Pina Donaggia, který by se spíš hodil do dob klasického Universalovského zpracování Černé kočky. A druhý bohužel, samotnou formu a prostředí doplňuje poměrně málo silných dějových motivů (hlavně souboj s číčou a závěrečné minuty). Poe byl mistrem symbolismu a tak vlastně symbolicky v samotném defilé figuruje asi nejznámější motiv z celé předlohy, poctivá venkovská zedničina. Závěrem? I když tady je bez nejmenších pochyb, že hlavní hrdinka je fakt kočka, stejně bych z tý potvory po tej kadenci záběrů nejraděj udělal Whiskas! Z kopky mýtické svázanosti, z archetypální pověrčivosti, z pout zahalených ve věčný závoj mlhy a z pokladnice hororového žánru, dávám [5/10] ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Ako prvý kontakt s Fulcim to asi nebola najlepšia voľba... Scény vyznievajú nechcene komicky (útok na Gorleyho), herci prehrávajú (zvlášť odporný Patrick Magee, ktorý mi kazil aj Mechanický pomaranč) a mne je od začiatku jasné, kto sa tým všetkým stojí. Všetko zachraňuje fajn hudba a pekná atmosféra, akurát tie kamerové nájazdy na mačku mi už ku koncu privodili pocit, že ide o komédiu. Nevadí, nič nie je stratené. Na Argenta sa to však nechytá. ()

Reklama

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Od Fulciho jsem čekal nějaký slabší film,ale on se vyznamenal svým typickým. Nejsou tu žádné dlouhé probodávajíc nebo řezací rány,ale atmosféru tak velkou,že na její rozřezání bych si musel vzít motorovou pilu. Nejdená se o nijak zvláště vyjímečnou filmovou verzi mé oblíbené povídky od mého oblíbeného spisovatele,ale skvěle zapadá i do moderního dějě. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prave som dopozeral Fulciho Il Gatto Nero ...... Viem, ze fauna zvykne casto vrazdit /krokodily, medvede, vlky, / ale s vrazdiacou mackou som sa stretol az tu. No nic, atmosfera nebola ziadna, zaciatok uplne spatne ...... asi fakt radsej ostanem verny hororom Daria Argenta. Il Gatto Nero bola moja neviemkolka skusenost s Fulcim - a zas dopadla spatne. Este dam jeden film s nim, ak sa mi nebude pacit, tak uz iba Argento ostane : 20 % ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Predlohu ktorú napísal Edgar allan Poe som nečítal a teda neviem asi adekvátne zhodnotiť tento film. Na obalu DVD je doslova napísané ako famózne si režisér a spisovateľ sadli. Niečo podobné ako tuto "oficiální text distributora" No ja si to nemyslím gore o ničom, atmosféra žiadna, nesympatický herci , strašná nuda a mnoho vaty. Samo o sebe mačka ktorá škriabe pazúrikmi nevie vyvolať masaker to by sa do toho musel pustiť Sam Raimi alebo Peter Jackson až potom by niekde tiekol prúd krvi.... možno, za mňa nie !!!! tento film je o ničom. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno