Reklama

Reklama

Eurovision Song Contest 2012

(pořad)
  • Slovensko Eurovision Song Contest 2012
všechny plakáty
Hudební
Ázerbájdžán, 2012, 120 min

Obsahy(1)

Priamy prenos z 57.ročníka medzinárodnej piesňovej súťaže o Veľkú cenu Eurovízie 2012. O postup do finále sa bude uchádzať 18 krajín. Prenos z Baku komentuje Roman Bomboš. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (5)

  • Celá delegace byla během pobytu pod neustálou hrozbou teroristických útoků. Finálový večer doprovázela varování a policejní razie. (Dlee)
  • V ročníku 2012 poprvé odcestoval slovenský komentátor přímo do místa dění. V předchozích letech byla Eurovize komentována z Bratislavy. Sama televize ovšem o vyslání Romana Bomboše do Baku nestála, o kabinku pro Slováky požádal sám Max Jason Mai a dokonce její pronájem zaplatil z vlastní kapsy. (Dlee)
  • Vítězka Loreen údajně zpívala během Eurovize na playback. Slovenská kapela totiž zpěvačku slyšela během generálky v odposlechu naživo a vystoupení prý v kombinaci s tancem neudýchala. Pomohl jí dle slov slovenského týmu švédský lobbing. (Dlee)
  • Slovenští reprezentanti nezapadali do politicko-ekonomického konceptu Ázerbájdžánu, a proto poskytovali rozhovory pouze zahraničním médiím. Po městě chodili nalíčeni, s tetováním a symbolem kříže na hrudi. Porušili tím sice hned několik místních společenských norem, avšak na obyvatele Baku udělali velký dojem. Hned druhý den se totiž na ulici objevilo několik dětí s punkovým sestřihem dle slovenského bubeníka. Slovenská delegace měla údajně nejsilnější podporu a nejvíce příznivců mezi místními lidmi. (Dlee)
  • Soutěž Eurovize poznamenaly protesty proti tamnímu režimu, které se neobešly bez zatýkání. Ázerbájdžánské úřady popudila i sama vítězka, která se v Baku setkala s aktivisty za lidská práva. Opozice v zemi pak využila pozornosti, kterou k sobě pěvecká soutěž přilákala, k prosazování myšlenek demokracie a k výzvám, aby vláda odstoupila. Vláda se snažila pěvecké soutěže využít k propagaci země jako turistické a obchodní destinace. (Dlee)

Reklama

Reklama