Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Radikální film chladnokrevně zachycující život dospívající dívky v současném Srbsku provokuje nejen explicitními sexuálními záběry, ale především pokládá otázku, jak moc ovlivňují nastupující generaci digitální revoluce a proměny tradičních hodnot. Srbský film KLIP je čerstvým vítězem prestižního rotterdamského festivalu, kde zaujal především silou a autentičností své výpovědi. Příběh šestnáctileté Jasny, která se snaží definovat své místo ve světě a dospět, je totiž na samé hraně toho, co o dnešních teenagerech chceme vědět. Jasna je bezhlavě zamilovaná do o něco staršího Djoleho, ale jejich vztah je spíše než na romantických procházkách založen na divokých mejdanech plných drog, alkoholu, rozvášněného balkánského popu, násilí a sexu, který si natáčejí na mobilní telefony, ostatně stejně jako celý svůj život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (310)

mcb 

všechny recenze uživatele

Děsivě přesné a odpudivé zároveň. Maje Milos se podařilo natočit zdařilou existenciální výpověď o dnešní "digitální" generaci, jejímiž hlavními znaky jsou párty, chlast, sex a Facebook. Zhruba od rumunských 4 měsíců, 3 týdnů a 2 dnů nepamatuji tak autentickou a syrovou atmosféru bezvýchodnosti, která je zde navíc ještě umocněna všudypřítomným nahrávajícím mobilním telefonem, jakožto typickým znakem přetechnizované doby, v níž je nutné umět vstřebávat mnoho (ne)podstatných informací napříč různými mediálními kanály. Za nápadité považuji také využití hudebního doprovodu skládajícího se z hloupých popových hitů, které velmi trefně komentují vyprázdněnost titulních postav a situací. Čeho naopak bylo příliš, jsou explicitní sexuální scény, bez nichž by se film klidně dokázal obejít. Takhle lehce zavánějí aurou laciného šokování, aby mohly vyvolat nějakou kontroverzi (= větší povědomí o filmu). ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Veru ani neviem, či sa blbšie správala Jasna, Djole, alebo okolití protagonisti. Ich chovanie však rozoberať nemienim, i keď v mnohých ohľadoch bol snímok povedzme mierne vyhrotený do extrémov, ale od pravdy ďaleko vôbec nemal. Čo nie je kritika, ani chvála, len konštatovanie faktov. Srbské filmy sú nám známe svojou "nebudemesibraťservítkupredústa"-osťou, to je myslím jasné. Že sa však z príbehu o súčasnej generácii stane polo-porno by čakal asi len málokto, ale na druhej strane, vôbec nemám pocit, že sa jedná o plytké, samoúčelné scény. Naopak, akosi dotvárajú celkový dej a vývoj hlavnej postavy (i keď si nemyslím, že sa rozumovo posunula niekam ďalej). Môžete ju súdiť, môžete ju lutovať, či neveriacky krútiť hlavou alebo len nezainteresovane sledovať, no to je asi tak všetko, čo s tým v konečnom dôsledku môžete urobiť. Podstatou však zostáva, že dievča riešilo svoju vnútornú nevyrovnanosť a zamilovanosť do staršieho chlapca sexom, drogami, alkoholom a podobne, pričom keď si vezmete do úvahy jej citovú chvilku na záchode (nie, nevravím o fajke.. ani o tej druhej), pri ktorej spomína na detstvo, otca a jej návštevu sirotčinca (mimochodom asi najlepšia časť filmu), tak vám vlastne dopne, že vôbec nie je prachprostou, klasickou teen whore bez rozumu, len to má v tej hlave skrátka popletené. Potom vám jej príde dokonca i trochu ľúto, ale na konci si to opäť v očiach diváka (teda aspoň mňa) pos*rie. Mala možnosť skoncovať s tým? Mala. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi těžce hodnotitelný snímek a docela chápu zdejší rozporuplné reakce, komentáře a hodnocení v rozmezí odpad až pět hvězdiček. Přečetl jsem si několik komentářů a zaujal mě ten od uživatele premyslm, pravděpodobně zástupce českého distributora. Souhlasím s ním v tom, že Česko a Srbsko jsou si stejnou měrou blízké a vzdálené, a že se režisérce povedlo, byť extrémně naturalistickou a syrovou formou, zobrazit krutý svět dnešní mládeže ovlivněné moderními technologiemi. Táži se však, zda explicitních scén nebylo až příliš a zda nešlo alespoň trošku zachytit Bělehrad ve veselejších barvách. To je ovšem jen pohled nadšeného cestovatele, který by se do Bělehradu rád podíval a tenhle film jako reklama na "Navštivte Bělehrad" rozhodně nebyl :) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Opravdu hrůzostrašná záležitost. Tak nějak jsem doufal, že hlavní hrdinka v průběhu filmu trochu prozře, a i když jsou tam vždycky náznaky nějaké inteligence, nějakého pochopení, vždycky to ta káča totálně zabije a v průběhu filmu vlastně nenastane žádný posun. Skutečně velice depresivní, zvláště proto, že, ačkoliv je film vyvedený trošku do extrému, poměrně hodně věrně zobrazuje životní priority a hodnoty velké části dnešních mladých. A že jsou to priority a hodnoty opravdu hodně nízké... ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Takže teda odteraz sa budeme tváriť, že natáčame film pre dobrú vec, že chceme poukázať na skazenosť mládeže, ale zároveň do filmu nasadíme mládež, ktorá nám to explicitne "zahrá"? Ľudia, ako sa tu môžete nad tým vôbec vznášať, keď hlavná protagonistka mala v dobe natáčania len 14 rokov? Niekde za to odsúdia skoro za pedofíliu a tu sa rozdávajú ceny v Rotterdame a dav tlieska. Režisérka zahmlievala, že niektoré scény boli doublované, ale samozrejme nepovedala ktoré. Otázka je, komu prináša úžitok, aby 14- ročné dievča na plátne opakovane fajčila vtáky? Spamätajte sa, realitu pochopili len v Rusku, kde aspoň film zakázali. A to nie som rusofil. Rozhovor s režisérkou a herečkou: http://www.dazeddigital.com/artsandculture/article/15326/1/isadora-simijonovic-maja-milos ()

Galerie (58)

Zajímavosti (9)

  • Film získal hlavnú cenu na prestížnom filmovom festivale v Rotterdame a cenu holandských filmových novinárov. (Sufferer)
  • Film vznikal šest let, čtyři roky byla Maja Miloš v intensivním kontaktu s mládeží. Za tu dobu hovořila se stovkami mladých lidí, čímž se chtěla vyhnout ironickému odstupu. (JoranProvenzano)
  • Hlavný hrdina hrá vo filme známu počítačovú hru “World of Warcraft“. (Johnny.ARN)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama