Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tímto dvoudílným filmem, promítaným v Cannes a na festivalu Sundance, Kashyap upevnil svou pověst špičkového režiséra. Jeho dosud nejuznávanější snímek, epicky rozmáchlé dílo o pomstě, vypráví příběh tří generací uhelné mafie ve státě Džárkhand na severu Indie, v oblasti uhelných dolů. Kashyap se inspiroval slavným Kmotrem, natočil však svůj zcela osobitý film, zaměřený na sociopolitické problémy postkoloniální Indie v letech 1941 až 2009. Za doprovodu skvělé hudby a ironických výpadů směrem k produkci Bollywoodu ukazuje nelítostnou válku uhelných gangů. Kamera působivě zachycuje zjizvenou důlní krajinu i atmosféru lidnatého města a spoluvytváří zběsile dynamické tempo děje. Shahid Khan, jeden z uhelných banditů, je chycen a vypovězen z kraje. Později začne pracovat na šachtě ve Wasseypuru, ale jeho šéf Ramadhir Singh v něm vidí nebezpečí a zavraždí ho, čímž rozpoutá boj mezi klanem Khanů a Qureshiů. Shahidův syn Sardar přísahá, že svého otce pomstí, Ramadhira vyřadí ze hry a smyslem jeho života se stane být nejobávanějším mužem ve Wasseypuru. Protagonistou druhého dílu je Faizal, vnuk Shahida Khana, náruživý kuřák trávy. Zatímco jeho mladší bratři soupeří o moc, on nejprve váhá obléci se do zděděného kabátu neustálého mstění. Když se ale nakonec stane pánem Wasseypuru, oživne v něm stará touha po pomstě a jeho jediným cílem je sprovodit ze světa Ramadhira Singha. Dnešní Wasseypur už ale není jako kdysi držen v šachu pouze rivalskými klany Khanů a Qureshiů. Jejich nenasytnost zplodila novou generaci oportunistů a celé město je teď vtaženo do víru šikanování a pomstychtivosti. Na malém vzorku Indie po získání nezávislosti je tak předvedeno, nakolik je země zamořená ziskuchtivými a prodejnými gangy, které korumpují státní úředníky a páchají všemožné další zlo. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Tak ako prvy diel, nepretržitý sled vrážd, násilia a prelievania krvi bez dôvodov pochopiteľných normálnemu človeku. Niet čo dodať. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný film plný boje o moc a s tím spojené vybíjené gangsterů i jejich blízkých. Snaha prodat film i jako zamyšlení o tom, že každý obyčejný Ind chce prožít svůj bollywoodský příběh, vyznívá poněkud naprázdno. Kashyap slepuje dohromady prvky z Kmotra, Mafiánů i Města bohů a někdy je to působivé, jindy trochu laciné. ()

Reklama

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Lidská spodina napodruhé a výsledek je o dost lepší než v první části. Je to o mnoho výraznější, živější, zajímavější, výpravnější a určitě by se našlo ještě více slov, které by druhou část potvrdily jako vítěze. Současně však otevírá mnoho otázek typu, jak je to vůbec možné? Je to možné? Jestli ano, tak za to učitě můžou Britové..., ale to tam naštěstí nezaznělo. Policie je k ničemu, když je nepodplatíte, tak se bojí, vše ovládá tlupa negramotů s pistolí, puškou, či kalašnikovem. Jde hlavně o muslimy, ale zde šlo všem jen o peníze a moc (tzv. „Hlavně, nepracuj!!!"). Náboženství jako takové ani neřešili, asi jako sicilská mafie, která vyvraždí rodinu, a pak si v kostele hraje na svaté. Lid se raduje a velebí je. Nějak jsem nepochopil proč, co pro normální lidi dělali? Viděl jsem jen hrabání peněz jen pro ně samé. Opět jsem našel dost věcí, které by dle mého skromného názoru nefungovaly, či chování postav, které bylo dosti podivné. Bylo také fajn vidět, že v reálu jsou tací lidé vlastně jen obyčejní zbabělci. Když cizím způsobovali bolest, smrt a utrpení, tak to bylo v pořádku a vlastně legrace, a když se to týkalo jich, tak křičeli strachy, hroutili se a zalézali do děr, jako ustrašené myši. Třeba jsem nepochopil ty útoky na volby. To by se poté neopakovaly, či co? V Indii je možné asi cokoliv, jinak to opravdu nechápu, že si parta opravdu pár lidí řekne, tohle je moje a má to. Stačí poté zastřelit vůdce, což dle filmu je věc primitivní, ale asi nikoho roky nenapadla, a když napadla, tak velmi amatérsky. Opět jako u jedničky zopakuji, že je to panoptikum lidských zrůd a nikoho jsem tak nelitoval a nikomu nefandil, ale musím uznat, že jeden člověk mi tam lezl na nervy opravdu více než ostatní a jeho smrt byla..., ehm..., jak to jen korektně říct..., strašnou ztrátou pro lidstvo. Takže na rozdíl od prvního dílu zde děj, spád, filmařina a herecký um převážil nad příběhem plným postav, ze kterých mi bylo zle a doufal jsem, že je karma brzy dožene. Inu, a když dohnala, cítil jsem se tak nějak šťastnější. Kvůli všem těmto věcem přidávám oproti prvnímu dílu jednu hvězdu navíc, na výsledné čtyři hvězdy. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Bohužel druhá část nepřináší nic navíc oproti první. Téměř pětihodinová stopáž vyžaduje mnohem více kvality, aby dokázala udržet pozornost. Tato je naplněna jen vraždami a děj se jen naplňuje novými vrahy a obětmi. Přehnaná brutalita vzbuzuje spíše pocit trapnosti stejně jako snad nejsměsnější honička v dějinách filmu - vespa a motorka. Také u dialogů jsem mnohdy přesně nerušil, zda jsou myšlené vážně, nebo se nás snaží tvůrci rozesmát. ()

Galerie (48)

Reklama

Reklama