Reklama

Reklama

Mafiáni

  • Česko Gangsteři (více)
Trailer 1
USA, 1990, 146 min (Alternativní 140 min)

Obsahy(1)

Vždycky chtěl být gangsterem – znamenalo to pro něj víc než být prezidentem... Mafiáni patří k vrcholným dílům ve filmografii hollywoodského velikána Martina Scorseseho a představují jedinečnou kroniku ze světa newoyorské mafie a podsvětí. Děj pokrývá tři dekády v životě gangstera s reálným předobrazem Henryho Hilla (Ray Liotta). Ten měl odjakživa jediný sen – stát se jedním z gangsterů, kteří v 50. letech vládli celému Brooklynu. Na dráhu newyorského organizovaného zločinu se proto vydává už jako dospívající kluk, když začne vypomáhat se špinavou prací na místním parkovišti, které mají pod palcem italští mafiáni. Postupně si dokáže získat jejich přízeň a důvěru, později ho pod svá křídla vezme Jimmy Conway (Robert De Niro), jeden z největších a nejobávanějších lupičů ve městě. Společně se zrůdně psychopatickým násilníkem Tommym DeVitem (Joe Pesci) zosobňují obávanou trojici kriminálníků, kteří se neštítí žádné špinavé práce od loupežných přepadení, vydírání až po zběsilé zabíjení. Všichni tři ve zběsilém tempu zdárně stoupají ve strukturách mafie a zdá se, že jejich pozice nemůže nic ohrozit. Úspěšný Henry se ožení s krásnou židovskou dívkou Karen, ale dál si užívá divokého života ve víru nekonečných večírků, kokainu a krásných milenek. Největší loupež v dějinách města ale vzbudí pozornost FBI, kvůli nežádoucímu rozruchu kolem případu Jimmy postupně ztrácí nervy, Tommy příliš riskuje a Henry hledá cestu ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 038)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skvěle propracovaný a nádherně natočený film o slušných občanech USA. Je až neuvěřitelný, že i přes svou délku ,145 minut, film ani chvíli nenudí a to i přesto, že se ve filmu řeší zcela každodení starosti každého z nás, jako je zaměstnání, vydělávání peněz, rodinné záležitosti, vztahy s kolegy z oboru nebo jednání s obchodnímy partnery. Martin Scorsese nám ukázal, jak se má natočit příběh o běžných, obyčejných a slušných lidech, tak, aby ani chvíli snímek nenudil a ještě byl napínavý. Velkou pochvalu vyseknu ústřednímu triu herců Robertu De Nirovi, Ray Liottovi a Joe Pescimu, svých rolích se zhostili takovým způsobem, že se stali pro některé české poltiky doslova idoly. Nejlepší byl asi výkon Joea Pesciho, z jeho slušnosti šel až strach. Film je tak poutavě a přirozeně natočený, že si člověk po skončení říká, kde se v lidech bere tolik úcty k zákonům a ohledu k druhým lidem. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký režisér Martin Scorsese má už dlhý čas môj obdiv a rešpekt. Hlavne kvôli jeho skvelým filmom z prostredia organizovaného zločinu. Mojim najobľúbenejším snímkom, pod ktorým je podpísaný tento profesionál, je práve "Goodfellas". Dokonale natočený film, výborne vyrozprávaný príbeh. Trojicu hlavných hrdinov som si doslova zamiloval. Herny Hill, James Jimmy Conway a Tommy DeVito sú tí najlepší, najdrsnejší a najcharizmatickejší filmoví "Mafiáni". ***** ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Krásná záležitost, kterou natočil "Bůh" Martin Scorsese. Perfektní herecké obsazení, kterému vládnou Robert De Niro , Joe Pesci a v životní roli Ray Liotta. Scéna vstupu do Copacabany je opravdu dokonalost sama o sobě. Scorsese ve své nejlepší formě, ale stále před vrcholem mafiánských filmů, kterým pro mě prostě je více Casino než Mafiáni. Možná je to pro mě lepším obsazením, kterému kraluje De Niro a malé nesympatie k Rayu Liottovi, možná to je prostě jen těmi kostkami, které v casinu látají po stolech... ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Hmm...no co říct, společně s Casinem jednoznačně nejlepší mafiánská gangsterka, kterým nesahají po kotníky ani takové skvělé filmy jako Neúplatní, Scareface, Krycí jméno Donnie Brasco, Tenkrát v Americe, Carlitova cesta či Kmotři! Scorsese je v tomto ohledu bezkonkurenční!...Ještě bych vzpomenul geniální písničkový soundtrack! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

“Správňácká” cesta gangstera od hladovýho kluka, v obletovanou autoritu až po ufetovanýho rozsypance, v rukou zlatého tvůrce původem přímo z newyorské Malé Itálie - tak co víc chcete :) Scorsese provádí skrz ten sexy svět, který je pevně vystavěný na principu respektu, protislužeb, pouliční moci, přátelství a kódu mafie, tedy než se celý zbortí a udělá z vás nýmanda, ubojenou krysu bez špetky hrdosti. Výčet předností je tu víc než jasný a milionkrát zmíněný, já extra cením ten humor a hravost i přes svůj drsný a supervážný předmět (předzvěst Vlka). "All of the bonhomie and good times are a lie: mobsters are friendliest just before the hit, or the FBI sellout." ()

Galerie (134)

Zajímavosti (152)

  • Ve scéně, kdy si má jít Karen (Lorraine Bracco) vybrat šaty od Diora, lze vidět odraz skupinky mužů, přestože se dle jiných záběrů v okolí nikdo nenachází. (ČSFD)
  • V roce 2005 byl film časopisem Total Film zvolen nejlepším filmem všech dob. (GreatestFan)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Reklama

Reklama