Reklama

Reklama

Rozhovor

(festivalový název)
všechny plakáty
Drama / Krátkometrážní
Švédsko, 1997, 14 min

Obsahy(1)

Birger (Sten Ljunggren) ztratil práci, kontakt s lidmi a navíc žije sám. Hledá někoho s kým by mohl popovídat a zabít čas. (5150)

Recenze (12)

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Dobře vystavěný příběh vysloužilého chlapa, kterému chybí sociální kontakt .... a jaké má následky jeho snaha o takové malé popovídání. Nenápadně kruté, přesto přesvědčivé a uvěřitelné. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Lukas Moodysson povětšinou rád tlačí na divákovy emoce a klade si prostor pro sugestivní a jímavé pointy. Příkladem budiž právě snímek Talk, který i přes svoji krátkometrážní formu ukazuje nápaditost spojenou s profesionalitou. Postarší Birger je propuštěn z práce, přičemž ani výpověď mu nebrání v tom, aby ji dennodenně navštěvoval. Sužován samotou totiž touží alespoň po minimálním kontaktu s lidmi, po pochopení této svízelné situace. Doma náhodně volí čísla z telefoního seznamu a pokouší se zapříst debatu s neznámými lidmi. Překvapení se skrývá v tom momentě, kdy u jeho dveří zazvoní členka z Hare Kršny propagovat Bhagavadgitu, knihu, která jí změnila život. Vzájemná konverzace ovšem záhy přechází do nečekané gradace. Talk je důkazem toho, že i za nepatrné peníze se dá natočit unikátní snímek (tedy pokud jsou vloženy do správných rukou). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Filmová miniatúra o strate prirodzených inštinktov vplyvom náboženskej posadnutosti. Rovnaká motivácia - snaha o rozšírenie sociálnych kontaktov - sa spája s jej dvomi rozdielnymi interpretáciami. Šírenie slova vznešených duchovných guruov medzi zatiaľ nevedomých versus túžba nestratiť osobný kontakt s náhle sa zjaviacim stvorením prejaviacim záujem o samotára. Jednu stranu tak predstavuje osamelý postarší a neveľmi pohľadný nezamestnaný, hľadajúci aspoň minimálne sociálne kontakty oživujúce otupelú stojatú samotu obydlia. No a na druhej strane je šíriteľka viery - oddaná harekrišňáčka, nekriticky podľahnúca sektárskemu výkladu pochybných guruov jednej z častí (inak úchvatného) eposu Mahábharáta - Bahavadghíty (Spevu vznešeného). Chodieva po barákoch a propaguje princípy svojej asketickej náboženskej spoločnosti Hare Krišna (ktorej popularizácii na Západe mimochodom veľmi dopomohol gitarista kapely Beatles George Harrison s neskorším prispením celej kapely). Zvoní na bytovky až sa dozvoní k tomuto sociálne izolovanému pánovi. Vedená vyšším dobrom, ktoré ju prirodzene chráni prijme pozvanie do bytu. Nasleduje neveselé, no vo svojej smutnej podstate logické vyústenie. Stručné a trefné. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Sympatický počin, který však v ranku krátkých filmů zůstal ve stínu Jeunetových FOUTAISES a Svěrákových ROPÁKŮ. Ty byly přeci jen nápaditější a samozřejmě nesrovnatelně zábavnější..)) Festival krátkých filmů 2007 ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Realistické záběry vás donutí popřemýšlet nad tím, jestli je celý film pouhá fikce či realita. Hudba prolínající příběhem je živá, a ještě víc diváka přilne k sledování. Hudba od God is an astronaut. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Vetsina kratkych filmu ma vadu, ze jsou moc dlouhe. A tenhle je navic schematicky. Mistr Moodysson ma jiste vykyvy... ()

Reklama

Reklama