Reklama

Reklama

Láska je láska

  • Švédsko Fucking Åmål (více)
Trailer

Obsahy(1)

Elin a její dospívající kamarádi vyrůstají v malém městě jménem Åmål. Vše tu plyne podle zaběhnutých pravidel až do chvíle, kdy Elin udělá nečekaný krok – jde na nesprávný večírek – a její život nabere nový směr. Najednou se musí rozhodovat mezi dvěma láskami a hlavně se vypořádat s vlastním já. Láska je láska nabízí příběh o touze, radostech i bolestech lásky, komických i dojemných stránkách dospívání – a odvaze vyčnívat z davu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

Katullka 

všechny recenze uživatele

Možná svým hodnocením budu všemi lesbami ukřižována, ale je jednoduché odůvodnění. Lesby jsou dvojí: 1)prochází to hladce 2) hladce to neprochází. Zde jsme mohli vidět příjemný až nudný snímek o tom, jak to dvoum mladým lesbám vyšlo. Happy end prakticky o ničem. Dokážu, si představit, že mnoho dívek u toho zatlačili slzu a heterosexuálové na to nepochopitelné koukali, ale je to až moc normální, abych z toho byla vyjevená. Přišlo mi to hrozně vtipné. Mnohokrát jsem si posteskla: Joo kdysi.. To je právě to, příjde mi to až moc všední abych z toho byla paf na 4 hvězdičky. Možná však je dobře, že je i "normální" film z pozadí queer vztahů, kde se neprostřílejí hlavy nebo stále neprovozuje sex. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Paráda! Evropsky otevřený teen-age film s lesbickou tématikou. Příběh je hodně opravdový, člověk se dokáže vžít hned do několika postav a věří jim to. Živě sdílíte radost se zamilovaným člověkem. Prostředí je seversky obyčejné, žádný American dream absolutně nečekejte. Atmosféra krásně graduje. A než jsem si ho pustil, čekal jsem, že bude o něčem jiném, buďto o sexu, nebo nějaké vážné drana; určitě ne takhle dobře podaný, o čtrnáctileté holce. Plný počet je moc, ale vzhledem k malému očekávání a obrovskému zážitku, si ho zaslouží. Ale asi to chce mít i správnou náladu. # SPOILER: realističtější líbání jsem ve filmu dlouho neviděl. # [viděno: monitor, sluchátka] # příběh 9 | hudba 7 | humor 2 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 8 ()

Reklama

cross 

všechny recenze uživatele

Stylisticky velmi zajímavě natočený příběh o první velké lásce, která přece jen nebyla taková, jakou si ji většina z nás pamatuje. Skvělé herecké výkony a naturalistické podání zaručují (řekl bych) velmi objektivní pohled do duše pubescentní generace, která má největší problém vyrovnat se především sama se sebou, s tím co chce a co může mít. Velmi, velmi dobré! ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Americká kinematografie se leckdy snaží o naprostou upřímnost, ale nakonec z toho vychází dosti falešně. Narozdíl od ní ta evropská se netváří nijak, přesto vypadá naprosto skutečně. A to je právě příklad tohohle skvělého filmu. Téma dospívání, teenagerovského věku se dá spláchnout pubertální komedií, dá se vložit do komorního dramatu, ale snad prvně jsem ho viděl z tak otevřeného, dalo by se říct až skoro dokumentárního pohledu. Švédský styl, ta severská chladnost je příběhu vlastní. Nic není zabalováno do třpytivého pozlátka tak, aby divák bral vše s rezervou. Život taky nikdo do ničeho nebalí, takže tady máte upřímný pohled do duší dospívajících dětí, pohled na cestu po které kráčí a občas si na rozcestích nevědí rady. Herecké výkony jsou naprosto reálné, jak u hlavních hrdinů, tak i u rodičů, učitelů i u toho malého chlapce, jenž mamince jedné z hlavních hrdinek položí takovou zvláštní otázku. Další devizou je skvělá hudba, taková co k filmu naprosto pasuje. Myslím, že symfonická skladba by v nastínění světa mladých asi zabrala stejně, jako krasobruslařka v brance hokejového týmu. Punkové a rockové melodie pro tuhle generaci sedí mnohem víc. A hlavně, pocity, skutečná hra pocitů, nevyumělkované lidské stavy, které má divák tu možnost na obrazovce sledovat. Těch 5ti hvězdiček nelituju. I když film má pár slabších míst, absolutně je válcují ta ostatní. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Ja som nikdy nebol veľmi na tieto filmy - európske, artové, klubové, škandinávske, bezútešné, drámy - nemávam z nich dobrý pocit - ale tento som si aj v telke pozrel vždy znovu a znovu a ten burácavý pocit víťazstva a slobody sprevádzaný a vyjadrený jedinou piesňou, na samotnom jeho konci, sa mi navždy zaryl do mozgu. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Lukas Moodysson sa vyjadril, že problém s názvom sa objavil, keď sa film stal jedným zo švédskych kandidátov pre nomináciu na Oscara, aj keď nakoniec vybraný nebol. Časopis Variety mu odmietol spustiť reklamu a americký distribútor Strand Releasing si vypýtal nový titul - vtedy Moodysson zvolil Show Me Love, ktorý je prebratý z piesne na konci filmu od Robyn. (Arsenal83)
  • V roku 1998 vyšli vo Švédsku správy, že film je tak populárny, že návštevnosťou prekonal aj Titanic (1997). Nebola to pravda, Titanic mal dvakrát väčšiu návštevnosť, ale je pravda, že Fucking Åmål bol ďaleko najsledovanejší švédsky film v tomto roku s celkovým publikom skoro 870 000 divákov v krajine. (Arsenal83)
  • Tvorcovia seriálu na Netflixe Everything Sucks! (2018) nazvali film "najväčším vplyvom" na tvorbu tejto komediálnej show. (Arsenal83)

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama