foto

Marie Doležalová

  • nar. 24.1.1987 (29 let)
    Karviná, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tato herečka je karvinskou rodačkou, dětství však strávila v Trutnově, kam se s rodiči přestěhovala. Už jako dítě si vyzkoušela hrát na divadelním podiu, když vystoupila s malou rolí v indiánském eposu, a rovněž byla členkou dětského dramatického kroužku. Po konci jejího základního vzdělání tak nebylo pochyb, že její kroky nebudou vést nikam jinem než do hudebně dramatického oddělení Pražské konzervatoře, kde v roce 2007 úspěšně odmaturovala. Už od studentských let Marie procházela mnoha metropolitními divadly a v současné době je její domovskou scénou Divadlo Na Fidlovačce.

Diváci se s herečkou výrazněji mohli seznámit ve filmu Pusinky (2007). Pak už následoval divácky velmi úspěšný sitcom Comeback (2008), který jí zatím nejvíce proslavil, přičemž zde ztvárnila roli naivní a praštěné Saši. Pak na sebe dala například upozornit v seriálu Vyprávěj (2009), ve filmu Definice lásky (2012), nebo v pohádce Princezna a písař (2014). Na podzim roku 2015 se účastní sedmé řady taneční soutěže StarDance, kde tančí po boku tanečníka Marka Zelinky.

Marie Doležalová je také úspěšná na literárním poli. Od roku 2014 píše blog Kafe a cigárko. Za tuto činnost byla dokonce odměněna prestižním literárním oceněním Magnesia Litera. Pro úspěch jejího blogu ke konci roku 2015 vydává jeho knižní obdobu s podtitulem Historky z hereckého podsvětí.

Herečka si získává na popularitě zejména díky chytrým a vtipným textům, svoji bezprostředností a velkou spontaneitou spojenou s komickým vystupováním.

Tomáš "ragnar1" Blümel

Herecká filmografie

2016 Dům hrůzy (TV film)
Sezn@mka
2015 Až po uši v mechu - vyp.
2014 Neviditelní (TV seriál)
Parádně pokecal
Princezna a písař (TV film)
Tři holky jako květ (divadelní záznam)
2012 Definice lásky (TV film)
Helena (TV seriál)
Obchoďák (TV seriál)
Praho, má lásko (studentský film)
2011 Aféry (TV seriál)
2010 Cesty domů (TV seriál)
Osudové peníze (TV film)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
2008 Comeback (TV seriál)
Šejdrem (TV film)
2007 Pusinky
2006 Lojzička je číslo (TV film)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)

Dokumentární

2007 Film o filmu: Pusinky (TV film)

TV pořady

2016 Ceny české filmové kritiky 2015 (TV pořad)
Magnesia Litera (TV pořad)
Pomozte dětem (TV pořad)
2013 Generace Y (TV pořad)
2012 Šoumeni (TV pořad)
18 je jen začátek (TV pořad)
2011 Planeta Yó (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2006 StarDance aneb když hvězdy tančí (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
1998 Sama doma (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace