Reklama

Reklama

100 dní v Palermu

  • Itálie Cento giorni a Palermo (více)
TV spot

Obsahy(1)

Lino Ventura jako generál Dalla Chiesa, který se nebál postavit sicilské mafii. Francouzsko-italské drama natočené podle skutečných událostí. Na jaře roku 1982 byl generál karabiniérů Carlo Alberto Dalla Chiesa jmenován prefektem v Palermu. Tento populární, neohrožený bojovník proti terorismu má stát v čele boje proti mafii, která už začala stát rozkládat zevnitř. Dalla Chiesa začne nejprve v řadách policie. Pak odhaluje spojení mezi mafií, státní mocí a bankovními institucemi, kde se perou mafiánské peníze. Jakmile chobotnici odhalí, měl by začít odsekávat jedno chapadlo za druhým. A tohle nesmí sicilská mafie dopustit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (79)

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Je to smutné, ale už to se mnou nic nedělá..Ani z piety už nic. Možná, že to byl někdy PRO NĚKOHO super film, ale to byl i Mrazík. Výpověď doby, která ale časem vyprchá... Nejhorší je , že takhle to pořád může a jistě i je...U nás nyní hodně aktuální ...Lidstvo je nepoučitelné a menšina vládne většině...Hranice mezi politiky a kmotry jsou menší a menší.. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Kedysi dávno som videl len záver filmu, a aj keby som si ho už nepamätal (načo však nejde zabudnúť), od istého momentu je jasne čitateľný. Práve niekde tu tkvie jadro problému, ktorý so ,,100 dňami v Palerme" mám. Kladov má toto dielo neúrekom: moderne snímajúcu kameru, jednotlivé atentáty dodnes pôsobia bezcitnou brutalitou a pri skľučujúcej atmosfére som mal pocit, akoby som nesledoval film, ale skutočné peripetie vynikajúceho Lina Venturu. V tomto smere treba vyzdvihnúť aj pôvodný český dabing z 80. rokov. Avšak čo z toho, keď časom viete, že Ventura aj cez svoju výraznú snahu a angažovanie sa do nastolenej problematiky, nakoniec musí skončiť rovnako ako jeho predchodcovia. Chýbalo mi nejaké výraznejšie odlíšenie od ostatných prípadov a väčšie odôvodnenie, prečo sa dej zameral práve naňho, aby nepôsobil len ako radová epizóda zo seriálu o neúspešnom boji s mafiou. Prežiť 100 dní v takých podmienkach ale bolo zrejme zázrakom. (343. hodnotenie, 24. komentár k filmu) ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kamera strohá jako poušť, přitom snímá z blízkosti a bez milosrdenství detaily krvavého násilí. Snímá je neefektně, surově, skoro dokumentárně. V hlavní roli charismatický Lino Ventura. Leč dialogy to poslaly do háje. Mluví a křičí se hlavně ve frázích, Ventura často bezdůvodně seřvává nebohého šéfa carabinierů, který je však na jeho straně. Je až nepříjemné vidět, že film je hlavně o postarších mužích, kteří vše rozhodují. Jediná ženská role stojící za zmínku je mladá manželka, která je však jen na okrasu a snad aby trochu zmírnila panákovitý portrét hlavního hrdiny. Kde se jen letmo zmíní, že by chtěl změnit zákon, aby měl účinnější nástroj pro boj s mafií. Jinak však jeho úsilí spočívá převážně v plamenných, leč plytkých projevech tu k mládeži, tu k dělníkům. Snad to byl film, který Itálie v té době potřebovala jako apel, z dnešního pohledu však divákovi slouží jen jako doklad doby. SHRNUTÍ: Nezačínej si nic s mafií. Když si začneš, nediv se. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velká nostalgie, kterou jsem jako kluk vcelku hltal. Dnes s odstupem let mne víc bavil báječný český dabing než celý zamotaný a prakticky dokumentárně podávaný příběh generála Dalla Chiesy.  Krvavé vsuvky atentátů jsou dostatečně syrové a vzbuzují odpor, stejně jako odsudek prohnilé státní moci, jež je neoddělitelně propletena s "chobotnicí"  a neplní tak svou funkci.  Ventura je pak v roli generála přesný, ale scénář z něj tak trochu dělá jen  šaška na ozdobu, který hodně odsuzuje  a diskutuje, ale jeho velký plán na zničení mafie pro mne de facto zůstal záhadou.  Poctivě je ale třeba říct, že mi není jasný ani po pročtení několika článků o skutečném Dalla Chiesovi. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Della Chiesův boj s větrnými mlýny, boj proti mafii, organizací privilegovaných, jež už dávno zasáhla do nejvyšších mocenských struktur. Aneb tam, kde F.F Coppola nabízí celkem nevinný pohled na "Cosa Nostru", pohled tak silný, že nemálo z nás alespoň na chvíli zatouží patří do "rodiny", vidí Ferrara mafii bez příkras, krvelačnou, majetnickou a krutou k nepřátelům. Ferrarův pohled sice stojí pouze na charismatu Lino Ventury, jelikož zapamatování hodné scény film pouze ohraničují (schéma: skvělá úvodní sekvence - politika a zase jen politika - skvělá závěrečná scéna), ale nevadí to, každý koho zajímá gangsterské téma (a obzvlášť pohled ze strany těch správných), a to nejen akčně, si film svým způsobem užije. 70% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Balistický expert sděluje generálu Carlu Dalla Chiesamu (Lino Ventura), že komunistický poslanec a jeho řidič byli zabiti dvě zbraněmi, kdy jedna z nich je zbraň typu Thompson. Oba muži však byli prokazatelně zabiti samopalem zn. Sten. (JohnSmith)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno