Reklama

Reklama

Leviathan

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Temno a nestálost, naprostá ztráta orientace. Režisérské dvojici Castaing-Taylor, Paravel se podařilo za pomoci minikamer GoPro posunout hranice dokumentárního filmu. Leviathan totiž spolehlivě boří všechny zaběhnuté konvence tohoto „žánru". Naprosto běžná rutina rybolovu tak, jak probíhá dennodenně na všech světových mořích a oceánech, je zde proměněna v cosi nadpozemského. Zároveň však veskrze světského, vyvěrajícího z hlubin země. To vše za naprosté absence jakéhokoli hudebního podkresu či komentáře, jediného záchytného bodu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Fascinujici experiment, zda jde dokumentarni formu ohlodat na absolutni dren. Vyslo to? Chvilemi to je na rychly posun, chvilemi to je fascinujici, casto to je svymi extremnimi detaily na nezvykle obrazy velmi znepokojive. (Namornici poslouchaji Mastodon a zrovna jejich nejlepsi album. To mam radost.) ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý dokument ve sbírce sem nedokázal dokoukat aniž bych nepoužil přetáčení dopředu. Experiment s goupróčkem vyšel z pohledu mnohých tak jak měl. Já bych asi potřeboval zpátky rok 2012 LFŠ s příchutí jistých bylinek, abych se nechal unést jeho hlubokomořskou myšlenkou. Od šílené práce mokrých chlápků s kamerou doslova pod rukama ke spoustě zabitých tvorů a spousty krve zanechávajíc za sebou. Leviathanem sem pochopil né jako bájnou příšeru z oceánů, ale lodě smrti plující každodenními vlnami, abychom my mohli mít každý den čerstvou rybičku na talíři se značkou uloveno čerstvě na moři. Nepříjemný rozpor mezi tvrdou prací rybářů chtíc se uživit oproti systematickému vybíjení veškerého života na planetě, tohle nebude dlouho trvat.. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Vpravdě démonický film, který se jako Homérův bájeslovný mořský stařec Próteus nespoutaně přelévá z podoby do podoby, unikajíce tak jednoznačnému uchopení. Je ovšem záhodno přijmout fakt, že pramenem poznání zde nejsou toliko slova, nýbrž jedinečný smyslově-fyzický zážitek (umocněný užitím minikamer GoPro); a že protagonisty v pravém slova smyslu zde nejsou pouze rybáři, nýbrž také ptáci ~ ryby ~ moře ~ nebe ~ měsíc ~ oblaka ~ vítr a nakonec i sama rybářská loď, kterážto je v duchu vstupního jobovského citátu vykreslena coby krvežíznivý biblický netvor. (In margine: Film je jedním z řady experimentů Laboratoře senzorické etnografie při Harvardské univerzitě.) ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Vizionářský snímek, v němž se smazávají hranice mezi extrémně syrovým zachycením skutečnosti a vizuální poezií. Observační návštěva rybářské lodi se mění v nevšední a tajuplně mrazivý zážitek, v němž figurují rybářské sítě, vyvržené vnitřnosti, rozbouřené vlny a věčně hladoví racci. Obrňte se železnou trpělivostí, myslím, že tento podivuhodný a výsostně fyzický zážitek z hlavy jen tak nedostane. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Něco jako Gravitace. Akorát nikoli fikční hraný film, nýbrž "dokument". A nikoli ve vesmíru, ale na moři. Zážitkový, vtahující filmařský experiment. Houpalo to se mnou, cítil jsem se promočený až na kost, rybinu budu cítit ještě zejtra. Mít to 15 minut, hodnotil bych jinak. V celovečerní stopáži mě ale na tyhle experimentální srandy neužije. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama