Reklama

Reklama

Jak jsem potkal Izrael

(TV film)
Česko, 2012, 52 min

Režie:

Petr Raus

Scénář:

Daniel Herman

Hrají:

Daniel Herman (průvodce), Lenka Solanská (vypravěč)

Obsahy(1)

Daniel Herman vyrůstal v Evropě jako křesťan a dodnes křesťanem zůstává. Protože je ale svým původem částečně Žid, potřeboval si vybudovat nějaký vtah k zemi svých předků. Jeho hledání nebylo jednoduché ani přímočaré. Na jeho počátku stálo ohromení vyprávěním blízkých příbuzných, jejich osudy poznamenané jak pozitivními stránkami evropské kultury, tak antisemitismem a holocaustem. S tím vším se už jako chlapec musel vyrovnávat. Pak přišlo studium teologie, odkrývající skrytější poklady židovského odkazu. Vyvolalo nadšení z této země a jejího údělu, úžas nad lidem, který po tolika pokořeních a porážkách vždycky znovu povstával k životu. A nejen to, on dokonce udržel a opakovaně obnovoval prakticky žité svědectví o Bohu, jehož řády umožnily vznik Evropy v podobě, v jaké ji známe. Odhalilo ovšem i církevní antisemitismus, který je historickou, a bohužel někde ještě i současnou realitou. To všechno vyvolalo k životu mnohé otazníky. Jak na ně odpoví muž, který leccos viděl, mnoho zná a má dost odvahy žít podle vlastního rozumu a svědomí? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

robbez 

všechny recenze uživatele

Z celého dokumentu jsou asi nejzajímavější pasáže o kibucech a Hermanově strýci Bedřichovi. Jakmile se Herman pustí do historických a náboženských výkladů a komentářů, tak podle mého názoru začíná přehnaně idealizovat, harmonizovat a zjednodušovat. Spíše než originální a zajímavé myšlenky od něj slyším spoustu (dříve už mnohokrát slyšených) frází, které na můj vkus příliš jednostranně velebí židovskou i křesťanskou kulturu. Od křesťanského kněze židovského původu bych raději slyšel nějakou otevřenou reflexi problematických vztahů těchto dvou náboženství. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Na dokument skutečně až příliš jednostranný pohled na Izrael. I když jsem se samozřejmě také dozvěděla něco nového... ()

Reklama

spawnxp 

všechny recenze uživatele

...aneb prirucka militantniho "krestanskeho" sionisty - po zhlednuti tohoto propagfilmu (kdyz pominu hermanovu neuveritelnou sebestrednost :-) se vtira na mysl myslenka, ze izrael (predevsim z pocatku) je zivou ilustraci nikoliv novyho nazoru, ze skutecne stabilni spolecnost je pouze ta, ktera je maximalne homogeni - rasove a nejlip i nabozensky - coz je ovsem pristup diametralne odlisnej od toho, co herman (a jemu podobny :-) vzdycky doporucovali a doposud doporucujou pro evropu a ameriku. Pozn: ve filmu samozrejme nemuze chybet a taky na konci nechybi (muj oblibenej) song Ofry Zaha Yerushalayim shel zahav (Jerusalem of Gold) - ktera ovsem v titulkach uvedena neni (u nas celkem pekne udelany Druhou travou a Pavlinou Jirsovou jako Jeruzalem ze zlata) - doporucuju poslechnout a kouknout se i na slova - to je, na rozdil od tyhle manipulativni agitky, opravdu o necem... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a poutavý dokument. Izrael je místem, kde historie stále žije, a odkud mají svůj původ tři největší současná světová náboženství. Tento pořad diváka stručně a jasně se vším podstatným seznamuje. Hodnotit procentuálně však toto dokumentární dílo nebudu, neboť ze stejného důvodu, jako jsem nehodnotil dokument Hanin kufřík, tak i tento se z velké části dotýká člena mé rodiny, konkrétně dědy, jehož vzpomínky jsou zde i citovány. Právě, hlavně z tohoto důvodu své obvyklé číselné hodnocení, neudělím. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama