poster

Poslední zima

  • Belgie

    L'hiver dernier

  • Francie

    L'Hiver dernier

    (Francie)
  • slovenský

    Posledná zima

  • anglický

    Last Winter

Drama

Belgie / Francie / Švýcarsko, 2011, 103 min

Režie:

John Shank

Hudba:

Daau

Producenti:

Joseph Rouschop

Střih:

Yannick Leroy

Scénografie:

Anna Falguères
(další profese)
Nastala chyba při přehrávání videa.
  • Vesecký
    ***

    Slabé tři hvězdičky. Nosná myšlenka výborná. Obtížné podmínky pro zemědělskou výrobu jsou asi v řadě zemí Evropy a ukazuje se, že podstatou problému je systém, v němž silný požírá slabšího. Jak to hned na začátku na poradě družstevníků jeden z nich říká - on (nákupčí telat, který je pak obratem prodá do Itálie) na tom vydělá vždycky víc než my, kteří ta zvířata produkujeme... A Johann se postaví proti myšlence, že je proti úplnému krachu hospodaření jedině tato cesta, cesta vpravdě vydřidušská. Věří, že lze i jednotlivý statek zachránit, snaží se šetřit jak se dá,dokonce i na revizích elektrického rozvodu, a tak po požáru stodoly nedostane od pojišťovny žádné odškodnění... Jeho tragický osud se naplňuje, bezmocně přihlíží, jak mu odvážejí stádo krav, na nichž by existenčně závislý, přitom se bojí sousedům přijít na oči, a tak raději všechno opouští. Svoji sestru z ústavu, milovanou Julii i malého kamaráda. Jistě musím uznat, že po stránce režijní a kameramanské má dílo jistou sílu i neotřelost. Ale nějak se mi zdá toho umění na úkor zvolna plynoucího děje až moc. Množství záběrů je tak nejasných, že vlastně ani nevíme, koho před sebou máme, přes tu rozvleklost jsou některá místa jen nakousnutá. Jednou se to vidět dá, ale to je asi tak všechno.(12.2.2017)

  • - Snímek byl nominován na cenu Britského filmového institutu Sutherland Trophy a na cenu Grand Prix za nejlepší film na MFF v belgickém Ghentu v roce 2011. (Zdroj: Film Europe)

  • - Natáčení probíhalo ve francouzských městech Le Cayrol, Espalion, Cantoin a Laguiole. (Terva)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace