Voyeur

Voyeur, The

Itálie, 1994, 97 min

Tinto Brass

Riz Ortolani

Varování: Komentář nevhodno čísti před sledováním... Dialog: "Vyprávějte mi o svém otci." "Má obrovský penis, který mu stále stojí. Bože, mám z něj takový strach," ve Voyeurovi nezazní. Kdyby se však objevil psychoanalytik se zálibou v hypnóze, jistě by se nám něčeho podobného dostalo. Takhle musí freudovskou povahu tohoto softporna odhalit sám divák. Přístup, který lze jen pochválit. Chování hlavního hrdiny budiž mu vodítkem. Neschopnost Doda jednat bez myšlenky na penis jeho otce (nejlepší scéna tohto ranku je příprava jídla - rytmické šlehání evokuje Dodovi kopulační pohyby a dovádí ho k šílenství), neustálé zobrazování toho olbřímího údu, omílání jeho schopností, splývání postavy matky a manželky, šok ze sexuality rodičů, všechno ukazuje příslušným směrem... Dodo snad nakonec dospěje. Soudím tak z obdivu k jeho vlastnímu ztopořenému penisu a náznaku síly s jakou si v závěru bere svou ženu. Musím sebekriticky přiznat, že takto zvolený interpretační rámec nepostihuje celý možný význam díla. Věřím však, že alespoň vyvrací pocity, že jde pouze o bezobsažnou "pěkně natočenou erotiku" či "nic zajímavého, jen obyčejný sex" nebo "lehký upgrade nosiče pizzy". Netřeba se dále vozit po nevnímavosti diváků. Omlouvá ji skutečnost, že rozum často zatmívá jak vzrušení z nahých žen, tak znechucení vulgární lascivitou a Brass nemá ve zvyku ani jedním šetřit. Žel i já sleduji jeho filmy částečně z "nízkých", tělesných důvodů. Tudíž mě potěšilo, že některé odhalené dámy oplývaly dostatkem přitažlivosti. Krásu těl spojil režisér s krásou architektonicky vytříbených interiérů, což lze považovat za jeho typický trademark. Obvyklou brassovinu vnímám i v zrcadlech umístěných nad postelí (kdo normální by tam dal zrcadlo, že), jež mu umožňují nahlížet na týž akt hned dvakrát, dále ve výrazně svisle symetrických záběrech a samozřejmě všudypřítomné erotiky, u které rád zdůrazním, že docela solidně odráží vztah aktérů k sexualitě, a to i po formální stránce. Žel, i přes leckterá pozitiva se mi Voyeur příliš nepříblížil. Je mi cizí jeho fraškovitost, byť možná související s výsměchem upjatosti, potlačování sexuality či možná i samotné psychoanalýze, která by mohla spoutávat lidskou sexualitu do sady zákonů. Ale to asi není důvod proč dávám ***. Nedokážu jej přesně pojmenovat, jde o určitý druh znechucení, jehož důvod snad sídlí v hlubokém podvědomí. Zase ten Freud! Ale možná mi jen tenhle film i přes chytrost tématu připadá lehce připitomělý.(12.12.2010)

• dopitak

Po všech stránkách dokonalé zhmotnění termínu nechutnost. Představte si ten scenáristicky nejpodivnější erotický film vysílaný Novou v předpůlnočním čase, přidejte k tomu několik vajíček rozmíchaných s cukrem a vědrem oplzlosti, povolte záběry pro erotický televizní film nedovolené (tedy mužské pohlavní orgány včetně jejich ztopoření), styk starého muže s mladou ženou, a dostanete Voyera, jenž svou přímočarostí a tahem na branku, jakož i schopností "něco u filmu prodávaného v neerotickém regálu prodejny Levné knihy rozhodně nečekat" vysoce převyšuje vše, co jste dosud viděli. Dějová linka je strašně triviální, scény spolu často vůbec nesouvisí a jsou jen chabě odkazovány jako Dodovo "snění", takže se buďto budete šíleně smát, nebo to vypnete. Ti, co dali více hvězdiček,asi Voyera dokázali považovat za umění.(19.2.2011)

• Cimr

Když na začátku začal výt saxofon a hezká dívka se začala svlékat, jako bych hned věděl, o co ve Voyeurovi půjde. A také jsme se nespletl. Pěkně natočená erotika, která ale dojela na hloupý scénář a postavy, u kterých je vám naprosto jedno, jak dopadnou. Jo a ještě jedna věc: Nejsem povrchní člověk, co soudí podle vzhledu, ale.. Ty ženy se opravdu mohly.. však vy víte co:)(10.11.2009)

Nehodnotím Brasse jako filmaře, ale jako vizuálního "eroticmakera", jako snímače dráždivého půvabu některých žen. Filmy jsou to podřadné, ale proč ne, když tak nábožně velebí tintovskou svatou trojici ženského těla? 1) Levou nohu. 2) Pravou nohu. 3) Zadek. Tinto rules!(9.7.2007)

Tinto Brass mohl točit světové uznávané filmy, ale on se rozhodl točit filmy, které se motají hlavně kvůli sexu, což jim všeobecné uznání samozřejmě znemožňuje. Ale natočené to je bezpochyby pěkně...(15.9.2008)

• lulka5

Chlupaté slečny a nechutně oplzlý starý dědek. To je asi vše, co jsem si z filmu odnesla. Nic zajímavého, jen obyčejný sex a skutečně nehezké, co nejvíce odhalené herečky. Ani porno, ani hodnotný film, jen hodina a půl trapné nudy, kterou jsem dokoukala jen v naději, že přijde něco, co to zvedne alespoň na úroveň filmu. A ono nic. Ty dvě hvězdy, a to filmu hodně lichotím: jedna asi jen za hezkou (jedinou hezkou) a relativně slušně hrající hlavní postavu a druhá za citaci Mallarmého. Ale víc nic.(30.3.2010)

Těžko hodnotit.. Pokud budu hodnotit tento film jako drama (viz. popiska) , tak propadá, ale pokud ho budu hodnotit jako erotickou oddychovku, tak je nadprůměrný, vzpomeneme-li různé Emanuely apod. Tinto umí točit, což dokázal Caligulou, používá zajímavou kameru, pohledy, zrcadla a tady interiéry. Na Voyeura musíte mít náladu a možná být i trošku vláční.. pak hezky dokreslí atmosféru, pokud tedy vedle sebe máte drahou polovičku... :)(2.10.2009)

• Karala

Tak tohle jsem viděla tak trochu omylem. A myslím, že jako "bobřík" odvahy je to více než hodnotný počin....:-)(23.2.2010)

Tinto se tu pustil částečně do umění a ještě Brassovsky analyzuje vztah otce a syna. Byl by to velký počin, kdyby se to povedlo. Ono to ale zase dopadlo Tintovsky. Kunda, olizování prstů, věčné téma žárlivosti a promiskuity, krátké drsné soulože, Postaveno za každých okolností, byť smrt je na jazyku. Někdy mě napadá: Když umřel S. Kubrick, ten toho po sobě zanechal. Nebo náš Kachyňa. Trápí ta myšlenka někdy pana Brasse? Vopravdu ne!(3.1.2012)

• tomtomtoma

Byl jsem překvapen, co vše se může vydávat za drama. Já viděl jen erotický film se špatným dějem a zajímavou kamerou. Vidět lze jen stopořené pindíky, velmi půvabné ženské zadky, zarostlé klíny a většinou velmi provokativně oděné ženy, které jako by říkaly: vem si mě. A jen mladý profesor literatury Dodo (Francesco Casale) měl v tomto smůlu. Frustrovaný ze stále stojícího penisu svého otce a váženého profesora Alberta (Franco Branciaroli) a jeho sexuální vitality si ze sebe nechal dělat dobrý den. Půvabné ženy, z nichž stojí za zmínku především Dodova manželka Silvia (Katarina Vasilissa), podléhající sexuchtivosti Alberta, ošetřovatelka Fausta (Cristina Garavaglia), neustále provokující, a Afričanka Pascasie (Raffaella Offidani) s ženskou obřízkou. Provokativní oblékaní, sexuální jiskření, chtíč. A pak jsem se dozvěděl, jak se řekne italsky pindík. Dalo by se říci: mám netopýra "učela", a občas mi také stojí.(31.8.2011)

• lehkoživka

Příběh? To je silné slovo... spíš lehký upgrade nosiče pizzy a Helmuta-opraváře komínů, takové celé ploché (až na ty kozy), místy dost nudné, nedotažené. Hérečky byly pěkné, to nemohu říct. U otce mě dostala ta jeho umělá pleš a prapodivná imitace obřího ptáka - tohle měl být vtip, nebo má maskér šedý zákal?(7.10.2009)

Jeden z prvních Tintových filmů,které jsem shlédl v kině.Byl jsem tenkrát naprosto vyřízený.Skvěle natočené a hlavní představitelka je opět nádherná kočka,což bývá od pana režísera osvěčeným artiklem.Skvělá odpočínková záležitost ,u které se nemusí přemýšlet a pořádně nabudí...(10.1.2008)

Perverzní, komické dílo plné záběrů brdelek, prs a penisů. Sex na různá témata a různých příležitostech. Eroklasika. Film jsem viděl poprvé v 15, když byl novinkou a dodnes si na něj pamatuji, jako na první erotický film mého života.(20.5.2008)

Pokud někdo hledá hranici mezi pornem a erotikou, měl by se podívat na Voyeura Tinto Brasse. Na filmu je vidět, že režiséra erotika zajímá :-) a dělá vše proto, aby své pocity přenesl na plátno. A to bez přehnaného studu. Sex je zde rafinovanější než v pornu, avšak ani solidní příběh nikoho nenechá na pochybách, že zde jde o jediné. Film má duši opepřenou dobrou jazzovou hudbu a proto dávám 4 hvězdy této špičce žánru.(12.12.2009)

• Irma

Ani kvalitní film, ani kvalitní erotika. Špatný film, špatné porno. Jen záblesky obojího a výsledný efekt - zklamání.(27.12.2009)

Nemyslím, že by to bylo až tak špatné jak níže uvedeno, mi se zdá, že se to naopak povedlo, jako erotický film velmi zajímavé a vzrušující, kamera i nápady fajn, zápletka mi taky přišla poměrně zajímavá. A holky to byly nádherný. Nic víc jsem od toho nečekal a byl spíš mile překvapen. Ukažte mi jiný erotický film, který by byl tak dobrý, je jich opravdu jen pár.(19.11.2010)

Určite som čakal viac od Tinto Brassa... nemastné a neslané s nejakým povrchným dejom a zápletkou.(14.9.2011)

• PeterLBerger

Ani se nechce věřit, že to opravdu točil Tinto Brass. Místo jeho obvyklé elegance jen vulgární předvádění pohlavních orgánů. Škoda materiálu.(22.3.2012)