Upír ve věžáku (TV film)
Komedie / Rodinný
Československo, 1979, 60 min
Ludvík RážaHudba:
Jiří Bažant, Jiří MalásekObsah
Láďa je malý kluk, co rád čte brakovou literaturu a má velkou fantazii. Usmyslí si, že přítel jeho sestry Evy je upír, a tak ho spolu s bratrem podrobí různým zkouškám, které ve svém důsledku způsobí, že se Eva s přítelem opravdu rozejde. Že to nakonec musí Láďa dát zase do pořádku, je v téhle komediální hříčce nasnadě.
Zvídavého Láďu si v komedii zahrál Tomáš Holý, už navždy herec dětských rolí, který by se letos dožil 40 let, jeho sestru Dagmar Veškrnová a nápadníka Josef Abrhám. (oficiální text distributora)
Tosim
Milý televizní příběh vlastně o tom, jak na děti působí literatura jim neurčená a v podstatě i ta určená ;-) Tomáš Holý jako vždy bez chyby a Josef Abrhám v roli zakřiknutého knihovníka ;-)(2.6.2003)
LIVINGDEAD
Opět ČT1 (22.7.2008) - Skvělé herecké obsazení a skvělý film. Už jsem to viděl alespoň 5 x a klidně se ještě kouknu i po šesté :-)(24.7.2008)
Crocuta
Vtipně podaná propagace česneku. :-)(6.8.2007)
Zakk
"Nechcete topinku?..s česnekem". - "Ne, já.... česnek..... nemám rád"(22.7.2008)
balba
Tento televizní příběh jsem viděla pouze jednou a docela se mi líbil.Pamatuji si husí krev , kterou viděli děti u souseda v bytě.Nebo soused neměl žádné zrcadlo a v knihovně měl samou úpírskou literaturu.Z toho vydedukovali , že soused je upír.Skvělé zahrané T.Holým.(24.3.2007)
kingik
Tohle bylo nápadité. Dokonce to umělo pracovat s atmosférou a zanícení dvou kluků do upírské tematiky bylo podáno dost přesvědčivě. Kvalitní dětský televizní film ve kterém jsou všechny složky vzácně vyvážené a kdyby to bylo ještě více strašidelnější, tak bych se nezlobil. Jenže dneska v přívalu opravdových hororů tohle nemá šanci. 70%(27.12.2010)
S_M_Lomoz
Ani ne Tomáš Holý, od toho jsem to čekal, ale spíš kluk, který hrál jeho bratra - Mirek Batík - mě tehdy překvapil svou ulítlostí... Jinak by to bylo za tři hvězdičky.(20.9.2002)
Master19
Téměř neznámý, nicméně parádní příběh o upírovi, který možná ani upír není. Je jasně vidět, jak si tento pěkný příběh všichni užívají - to se pak na to i pěkně kouká.(26.3.2009)
BoredSeal
Tohle je spíš taková úsměvná bakalářská povídka. Halucinace pro zasvěcené fanoušky československého filmu - Větrovec má fousy, Bohdalová je uklizená do pozadí, Veškrnová hraje praštěnou uťáplou učitelku s brýlemi a Abrhám hraje místo obvyklého zkušeného svůdníka plachého starého mládence také s brýlemi! Snaha byla. Za zmínku stojí, že film zaznamenává klasická paneláková patra a byty, nostalgie kulminovala :) A nelze opomenout, že v tomhle filmu se každou chvíli obědvá nebo večeří, až už jsem měl chuť na řízek se salátem.(10.12.2009)
SOLOM.
Poněkud pozapomínaný československý film, který si diváky získal hlavně skvělým výběrem herců a humorným pojetím. Hlavní prim zde patří dětské představivosti, které se rozhodně meze nekladou. Naši dva malí hrdinové připraví nejen své sestře, ale i divákům opravdu několik velice peprných momentů, na které se jen tak lehce zapomenout nedá. Atmosféra filmu má v určitých chvílích skutečně zajímavý „lehce strašidelný“ nádech a to především při návštěvě u knihovníka doma. Jinak je však film hlavně humornou záležitostí a divák se tu nasměje docela dost. Dopomohli k tomu i hodně slušné herecké výkony všech zúčastněných. Ono se taky není moc čemu divit, protože co jméno – to pojem. Zahrála si zde celá řada v té době velice oblíbených herců.(28.4.2011)
Véronique
Milý televizní příběh s poměrně jednoduchou a ničím nepřekvapující zápletkou, doprovázen však hereckou elitou - v čele s nepřekonatelným Tomášem Holým. Tento človíček měl opravdovou moc proměnit snad vše, čeho se "dotkne", ve zlato - tedy to televizní. Nesmím však opomenout ani jako vždy skvělé Dagmar Veškrnovou a Josefa Abrháme coby mileneckou dvojici či manželský pár v podání Jiřiny Bohdalové a Josefa Větrovce. V hlavě mi utkvěly především tyto obrazy: Tomáš Holý alias Vláďa se na sebe dívá do zrcátka poté, co opustil útroby holiče - ten jeho kukuč je nezapomenutelný:). Dále pak Dagmar Veškrnová jako starší sestra Eva při svém svatebním dnu, odělna celá v bílém, na tváří tlusté obroučkové brýle a v ústech umělé řezáky, to vše ozdobeno širokým úsměvem:) A konečně "rádiový hlas", který po ránu napomíná školáky, že "už je čas, hajdy do školy!" Normálně by to bylo za 3 hvězdičky, ale díky především Tomáši Holému a milé televizní studiové atmosféře té doby dávám hvězdy čtyři, 65%.(23.7.2008)
Kovaja
Tomáš Holý byl ve svém věku prostě k sežrání.Co a jakým způsobem řekl opravdu stálo za to.(24.7.2008)
KdG
Tenhle film si docela pamatuju. Tomáš Holý s bratrem zjistili, že J. Abrhám je upír, a podle upírské literatury se jim doměnka čím dál víc potvrzovala. (nesnášel česnek, neměl doma zrcadlo). Na to jak to dopadlo se podívejte sami. Každopádně to bylo lehce strašidelné a lehce komediální.(20.2.2007)
Tiiso
Dobrá atmosféra a opět vynikající Holý. To jsou nadprůměrné aspekty. Vše ostatní je ryze televizní. Ale nevadí mě to. Protože tento příběh je hodně laskavý a hodně příjemný.(1.1.2010)
Skeevee
To byl jeden z těch filmů, který ve vás zanechaj vzpomínky na dětství s upírama =D perfekt ;)(29.8.2007)
jakoby
Panelakovy film , ktery si vystaci s sesti ,mozna sedmi herci.Dva mali kluci s detskou fantazii jim nalezici malem zkazi znamost jejich obrylene sestre. Zabavne, vyborne zahrane a to myslim i dve herecky, ktere rada nemam.Mam chut na cesnek.....(22.5.2011)
kethy
Polská krev, no není to upír?(10.6.2009)
Standey
Jeden ze slabších filmů s Tomášem Holým, ale i tak dávám *** právě za jeho roli...(9.2.2005)
Mykhaluu
Přes občasná uklouznutí z pohledu dospělého, tak šupa s vůní česneku pro mě jako dítě! Jo! Jooo! Čtu hlášky z filmu a jsem rád, že si to pamatujete!! :) Polská krev! Nu, kdo ji složil? :)(1.11.2009)
Haniczka
Pepíček Abrhámovic zahraje od bonvivána a krásného svůdce až k nesmělému knihovníku vše. Ale i ostatní jsou skvělí. Tato inscenace mě okouzlila jako malou holku a okouzlila mě i jako dospělou. Koukám již podesáté!(4.6.2011)