foto

Josef Abrhám

  • nar. 14.12.1939 (76 let)
    Zlín, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narozen 14. prosince 1939 ve Zlíně. Po dvou letech studia herectví na VŠMU v Bratislavě přešel na pražskou DAMU, kde absolvoval v roce 1962. Začínal v Divadle na Vinohradech, v téže době hostoval i na scéně Národního divadla. Po ukončení vojenské služby nastoupil do vznikajícího Činoherního klubu, se kterým je spjata stěžejní etapa jeho divadelní kariéry. Roku 1992 přijal angažmá v Národním divadle, nicméně po dvou letech odešel z divadla natrvalo.

Poprvé se před kamerou objevil v roce 1961 v černobílé moralitce Strop – absolventského filmu Věry Chytilové. Současně natočil malou roli v detektivce Vladimíra Čecha Kde alibi nestačí. Další rok mu přinesl už velké příležitosti - rozsáhlou úlohu milovníka v Brynychově Neschovávejte se, když prší a drobnou postavu Datla v následujícím Transportu z ráje. Náročná, nicméně příjemná byla spolupráce s Jaromilem Jirešem na Křiku, a pak už to šlo ráz na ráz. Ztvárnil řadu krásných úloh ve filmech 60. a 70. let: např. Velká cesta (1963), Každý den odvahu (1964), Dita Saxová (1967), Pension pro svobodné pány (1967), Partie krásného dragouna (1970), Holka na zabití (1975). V roce 1976 natočil epizodní roli v komedii dvojice Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero!

S ní přišel zásadní obrat k úsměvným snímkům. Titulní a vděčné úlohy hrál v Kulovém blesku (1978), komedii Vrchní, prchni! (1981), rozverné Menzlově adaptaci Vančury Konec starých časů (1989), v Žebrácké opeře (1991), Andělských očích (1994), komedii Stůj, nebo se netrefím (1998). Získal Českého lva 1993 za nejlepší mužský herecký výkon roku ve filmu Jana Hřebejka Šakalí léta. Z dalších filmů: Všichni moji blízcí (1998), Návrat ztraceného ráje (1999), Pánská jízda (2004) a Hřebejkova Kráska v nesnázích (2006). Jeho nejznámější TV rolí je záletný lékař a později primář Arnošt Blažej v seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města.

Zdroj: presskit k filmu Obsluhoval jsem anglického krále

Herecká filmografie

2017 Princ Mamánek
2016 Anděl Páně 2
Jak básníci čekají na zázrak
Já, Mattoni (TV seriál)
V klidu a naplno
2015 Korunní princ (TV film)
2014 Stopy života - Poslední sbormistr (TV film)
2013 Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (TV seriál)
Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů
Přijde letos Ježíšek?
2012 Ztracená brána (TV film)
2011 Odcházení
Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová (TV film)
2010 Strašidla na Kulíkově (TV seriál)
2008 Fišpánská jablíčka (TV film)
Kouzla králů (TV film)
Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
2007 Hraběnky (TV seriál)
Lavičkáři (studentský film)
2006 Kráska v nesnázích
Obsluhoval jsem anglického krále
2005 Černá karta (TV film)
Náves (TV seriál)
Restaurace U Prince (TV film)
Trampoty vodníka Jakoubka (TV film)
2004 Konečná stanice
Pánská jízda
2003 Nadměrné maličkosti: Drámo (TV film)
Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2001 ELFilm (studentský film)
Elixír a Halíbela (TV film)
O víle Arnoštce (TV film)
Pohádky z lesa (TV seriál)
Stříbrná paruka (TV seriál)
1999 Návrat ztraceného ráje
Všichni moji blízcí
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1997 Doktor Munory a jiní lidé (TV film)
Stůj, nebo se netrefím!
1996 Play Strindberg (TV film)
1995 Murray Schisgal: Stenotypisté (TV film)
Nesmluvená setkání (TV film)
Pohádka o Faustovi (TV film)
1994 Andělské oči
1993 Noc rozhodnutí (TV film)
Šakalí léta
1992 Městem chodí Mikuláš (TV film)
Náhrdelník (TV seriál)
Noc pastýřů (TV film)
Život a dílo skladatele Foltýna (TV film)
1991 Kafka
Velmi uvěřitelné příběhy (TV seriál)
Velmi uvěřitelné příběhy: Sousto (TV film)
Žebrácká opera
1990 Audience (TV film)
Dětinské hry dospělých (TV film)
Přísahám a slibuji (TV seriál)
Smrt barona Gandary (TV film)
Trojlístek (TV seriál)
V žáru královské lásky
1989 Člověk proti zkáze
Fabrika na oficíry (TV seriál)
Konec starých časů
Mar es azul, El
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Druhý dech (TV seriál)
Proces s vrahy Martynové (TV film)
Serenáda
Svědek času (TV film)
1987 Ty, ty Yeti (TV film)
1986 C.k. dezertéři
Dokonalý muž, dokonalá žena (TV film)
Domek u lesa (TV film)
Mladé víno
Osudy dobrého vojáka Švejka
Pan Pickwick (TV film)
Přátelé (TV film)
Velká filmová loupež
Výsledek testu (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Experiment Eva
Hrabě Luxemburg (TV film)
Jubileum (TV film)
Princezny nejsou vždycky na vdávání (TV film)
Případ Platfus (TV film)
Skalpel, prosím
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Žáku Kašíku, nežeň se! (TV film)
1984 Bambinot (TV seriál)
Bandité (TV film)
Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Hráči (divadelní záznam)
Jára Cimrman ležící, spící
Svatební cesta do Jiljí (TV film)
Záchvěv strachu
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Plášť Marie Terezie (TV film)
Společnost s ručením omezeným (TV film)
Švédská zápalka (TV film)
Tři cesty k domovu (TV film)
Tři spory: Spor herečky Kvapilové (TV film)
1981 Netopýr (TV film)
Tot-Amor (TV film)
Tři v tom (divadelní záznam)
1980 Demokrati
Panenka (TV film)
Spánek (TV film)
Trhák
Vrchní, prchni
Zločin na poště (TV film)
1979 Deník (TV film)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Silvestr svobodného pána (TV film)
Tím pádem
Upír ve věžáku (TV film)
1978 Kulový blesk
Polská krev (TV film)
Přitažlivost země (TV film)
1977 Doktor Bolíto (TV seriál)
Láska poručíka Bentze (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
O zvířátkách pana Krbce (TV seriál)
Štipku soli (TV film)
1976 „Marečku, podejte mi pero!“
1975 Holka na zabití
Operace "Daybreak"
Sluníčko (studentský film)
Tetované časom
Vilém Rozkoč (TV film)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
Bio Ilusion (E02)
Stěhovavá trafika (E01)
Cesta do Pristolu (TV film)
Kvočny a Král
Motiv pro vraždu
Niečo si musíš vymyslieť (studentský film)
Princ Chocholouš (TV film)
Prkno (TV film)
Půlpenny (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Pokus o vraždu
Poslední dopis (TV film)
Sen noci svatojánské (TV film)
Výstřely v Mariánských Lázních
1972 Morgiana
Tím hůř, když padnou (TV film)
1971 Bakaláři (TV seriál)
Jeden ze soubojů (TV film)
Konfrontace (TV film)
Návrat pana Ryšánka (TV film)
Revizor (divadelní záznam)
Šance
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1970 O tlustém pradědečkovi (TV film)
Partie krásného dragouna
Valerie a týden divů
1969 Aksál (TV film)
Bellevue (TV film)
Ezop
Hádankář Vojta (TV film)
Hvězda
Kalif čápem (TV film)
Pasiáns (TV film)
322
1968 Pražské noci
1967 Dita Saxová
Happy end
Noc nevěsty
Pension pro svobodné pány
1966 Ostře sledované vlaky
1965 Divoká holka (studentský film)
Odcházeti s podzimem (TV film)
Pension pro svobodné pány (TV film)
1964 Bubny
Každý den odvahu
1963 Černý Petr
Křik
Na laně
Závory (studentský film)
1962 Černá dynastie
Neschovávejte se, když prší
Transport z ráje
Velká cesta
1961 Kde alibi nestačí
Strop (studentský film)

Dokumentární

2015 Dopisy od Karla Čapka (TV film) - vyp.
2014 Magický Činoherní klub (TV seriál)
2013 Hoteliér
2012 Neobyčejné životy: Jiří Menzel (TV film)
Voskovec & Werich, paralelní osudy (TV film)
2011 Film o filmu Odcházení (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Neobyčejné životy: Petr Nárožný (TV film)
2008 Anatomie gagu (studentský film)
Karel Čapek a jeho obyčejný svět (TV film)
2007 Ohlédnutí za seriálem Hraběnky (TV film)
2006 Ladislav Smoček (TV film)
2005 Tři strážníci (TV film)
2004 Film o filmu: Pánská jízda (TV film)
Profil - Jan Kaplický
2002 Sonar (studentský film)
1998 Nevyjasněná úmrtí: Požehnaný prokletý básník (TV film)
1991 Josef Hlávka (TV film)
1987 Portrét krále komiků
1971 Pieter Brueghel - Senoseč (TV film)

TV pořady

2013 Čtení do ouška (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2004 Tak mi tedy řekněte (TV pořad) - a.z.
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1988 Veselé příhody z natáčení (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace