Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (89)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nepatrně slabší než Hanekeho vrcholy... radikálnost a preciznost chirurgické metody vidění tu trochu ustupuje tradičnějšímu pojetí, chronologickému a jasně kauzálnímu vyprávění. Chybí tu gradace a pohlcující nedořečenost Sedmého kontinentu, na druhou stranu o to detailnější je studie jednotlivých postav. Více než v debutu a následných 71 fragmentech je tu cítit určitá konzervativnost a přímočará obžaloba moderní společnosti. Čím víc nechává Haneke svou metodu mimovolně rozežírat skutečnost a nesnaží se jí používat jako aktivní nástroj sdělení, tím na mě jeho díla více působí. Z toho vyplývá, že Bennyho video mě dostalo tak na půl. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako jo, já tu myšlenku chápu a je to zdařilá kritika ani ne tak konzumní společnosti, jako všech těch vychcaných (většinou) politiků, dobře postavených manažerů a podobné verbeže, která by nechala zavraždit vlastní babičku, jen aby se dostali k více penězům a k větší moci. (Ostatně v tomto filmu otec už od začátku místo pojmenování problému také stále volí kompromisy a eufemistické výrazy, potom jedná naprosto bez citu, aby chránil syna, a nakonec se mu to vrátí, když syn jeho a jeho manželku podrazí, aby je potopil a přes jejich záda se vyšplhal dál a výš a bez poskvrny.) Vlastně tenhle film přes svou provokativnost je ještě hodně, hodně zdrženlivý. Jen prostě - nemám rád podobné typy lidí, je mi jasné, čeho jsou schopni, a dívat se na to ještě ve filmu mi činí poněkud vnitřní obtíže řekněme spíše duchovního charakteru. Jako by na mne ten hnus začal také trochu ulpívat. Navíc to vidíme každý den, nějakou tu kauzu, kterou se snaží podnikatel zamést pod koberec, třeba když srazí zfetovaný autem ženskou na přechodu, a ještě si hraje na to, že oběť je chudák on; nebo že se někde střílí na škole, ale pan ministr se jde ožrat na nějaký večírek a ještě si zatancovat; atd. atd.). Takže vidět o tom ještě film jen převažuje tu negativitu kolem na špatnou stranu. Není to ale chyba Hanekeho, ani tohoto filmu, ale podobných šmejdů a psychopatů bez citu a emocí, kteří často někde nějakým způsobem rozhodují, vedou a vládnou. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Egyptská pasáž sa mi zdala úplne zbytočná, ale úvod so sviňou domácou, ktorá ide na porážku vzduchovej pištole, kdesi na rakúskom, či v akom statku, za asistencie domácej kamery - polo profesionála, či skôr lepšie povedané - amatérskeho kameramana Bennyho, žiaka školou povinného, navštevujúci druhý stupeň, tak takouto nepríjemnou, mrazivou, až by som podotkol - brutálnou atmosférou, sa väčšinou bude film odvíjať presne v takomto duchu, ako líčim začiatočnú sekvenciu s titulkami. Vidím na tomto chlapčiskovi čosi znepokojivého, totiž prehráva si scénu, keď ošípané dostáva „priamy zásah” do hlavy, totálne ho to fascinuje, a aby toho nebolo ešte málo, zopakuje si to pekne - krásne spomalene. Inak, je fanatikom do pozerania filmov ( na magora z videopožičovne Quentina Tarantina, aj tak nemá, máš smolu, ty jeden fagan ! ), má dobre situovaných, umelecky založených rodičov, a jedného pekného zimného dňa, si pozve domov dievča, taktiež školou povinnou, ktoré sleduje výklad požičovne. Ona zakúsi na vlastnej koži, aké je to byť „obetným baránkom” , áno, táto vzduchovka prevetrá jej telo + všetko pôjde “LIVE” , kamerka je na statíve nastavená tak, aby som si „plnými dúškami vychutnal vyčíňanie mladého vraha” ... Chalan má zrejme, aké - také svedomie ( no, extra si to nemyslím ! ), a fotrovcom sa prizná, pričom ukáže im svoj krátky film ! Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie, však ? Chlapčisko, čo si rado požičiava akčné filmy zo svojej obľúbenej videopožičovne ( dvd - čka ešte nejestvovali, a nieto moje požehnané blu - rayka... ), predsa nemôže skončiť v ústave, či v dajakom blázinci, však ? Rodičia by stratili renomé a reputáciu, a tak je krátky čas na to, aby sa zaretušovali všetky diery, zašili, a dali na ne svoje záplaty... Výchova, a tá je kde stratená ? Vôbec, a ako je možné, že k tomu došlo ! Chcel si len vyskúšať, aký je to pocit ? Môžu za to média a ich debilné programy ? A čo veští budúcnosť ? To sú všetko otázky Michaela Hanekeho, ktorý je kontroverzne nekompromisný. PEKLO, POTOM RELAX, A NAKONIEC - ZLOM, ZVRAT. Mrazivý portrét psychopata + jeho sprostých rodičov, zodpovedných, čo sa z Bennyho vykľulo ? ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Michael Haneke – výjimečná osobnost nejen evropského, ale samozřejmě i světového filmu. Tvůrce, který si nebere servítky a točí kontroverzní (otázkou je, jak moc kontroverzní ve vztahu k dnešnímu světu a principům, na kterých je postaven) díla, která mají nejen uměleckou, ale především sdělovací a kritickou hodnotu. Bennyho video není prvoplánovým zdrcujícím portrétem jednoho krutého a nelidského činu čtrnáctiletého chlapce, ale spíše filmem mapujícím (kritizujícím) dnešní systém a portrétem současné společnosti jako takové (většinu konkrétních motivací a poslání tohoto filmu lze velmi dobře vypozorovat při rodičovském dialogu, kdy Bennymu zůstanou pootevřené dveře). Opět je to ten syrový Haneke, který si vybírá témata pro většinu ostatních filmařů nepřijatelná a který sice kritizuje, nastavuje zrcadlo, ale v žádném případě nesoudí. „Pouze“ konstatuje. Skutečnost, že se film nesnaží nijak explicitně šokovat (vyjma snad jedné, max. dvou scén), dává prostor k četnějším psychologickým a sociologickým otázkám, které si chtě nechtě budete klást po celou dobu sledování Bennyho videa. Můj pětistý film, který tady na čsfd hodnotím. Rozhodně si ho ale nebudu pamatovat jen pro to, že byl právě pětistý. ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Sociopatovo video. A jeho táta také. Netečné oko kamery, existuje jen fascinace pozorováním a touha něco zakusit. Studie sociopatie. No, proč tak se tak lacine snaží šokovat a nutí díat se na explicitní násilí, vždyť diváci pořád ještě nejsou Benny (na film jsem se pokoušela dívat už potřetí, předtím jsem to po úvodní scéně vždy vypla). ? Ale nepřistoupím na to, že film nejak reflektuje jak z nás "zlá zlá" společnost a "zkažené" bohaté rodiny vytváří sociopaty. Podobnost existuje mezi námi, diváky násilných výjevú kdesi v dalekých krajích, kterých se to týká asi tak, jako Bennyho všechno kolem nej. Ale o tom se už toho napsalo, Sontagová a další... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • V pozadí kolem 47. minuty, kdy je Benny (Arno Frisch) na kluzišti, jsou na pravé straně obrazovky vidět dvě děti, které jako by ukazovaly do kamery. (Fediak22)

Reklama

Reklama