foto

Michael Haneke

  • nar. 23.3.1942 (74 let)
    Mnichov, Bavorsko, Německá říše
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Haneke se narodil 23. března 1942 v Mnichově, ale krátce poté se jeho rodina odstěhovala do Vídně. Oba jeho rodiče byli herci, a tak se i on sám snažil nejprve prosadit jako herec. Studoval filosofii, psychologii a drama na Vídeňské universitě; po absolvování se uchytil jako filmový kritik.

Na začátku 70. let se dostal k práci pro německou stanici Südwestfunk, kde pracoval nejdřív jako redaktor a dramaturg, a později i jako režisér televizních inscenací. Před svým odchodem z televize v roce 1993 stačil ještě vytvořit své první dva snímky do kin (DER SIEBENTE KONTINENT a BENNY'S VIDEO), ve kterých už naznačil směr, jímž se chce dále ubírat.

V roce 2001 natočil Haneke svůj zatím nejúspěšnější snímek LA PIANISTE s Isabelle Huppert v hlavní roli. Tento film, ke kterému si sám napsal scénář, mu získal Velkou cenu v Cannes i řadu dalších cen a definitivně ho zařadil mezi největší současné evropské filmaře.

Jeho tvorba je charakteristická svou znepokojující analýzou rozpadu hodnot v současném světě. Haneke často kritizuje pokleslost amerického filmu a také úpadek evropské společnosti. V současnosti žije a tvoří ve Francii; kromě filmu se věnuje i divadelní režii.

V letošním roce zaznamenal další úspěch, když jeho nejnovější snímek DAS WEIßE BAND získal na festivalu v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film.

Martin "MartinNDL" Suchý

Scenáristická filmografie

2017 Happy End
2012 Láska
2009 Bílá stuha
2007 Funny Games USA
2005 Utajený
2003 Čas vlků
2001 Pianistka
2000 Kód neznámý
1997 Funny Games
Zámek (TV film)
1995 Kopf des Mohren, Der
1994 71 fragmentů chronologie náhody
1993 Rebellion, Die (TV film)
Tatort - Kesseltreiben (TV film)
1992 Bennyho video
1991 Nachruf für einen Mörder (TV film)
1989 Sedmý kontinent
1987 Schmutz (TV film)
1986 Fraulein - Ein deutsches Melodram (TV film)
1984 Wer war Edgar Allan? (TV film)
1983 Variation (TV film)
1979 Lemminge, Teil 1 Arkadien (TV film)
Lemminge, Teil 2 Verletzungen (TV film)
1976 Drei Wege zum See (TV film)
1974 After Liverpool (TV film)
1970 Místo činu (TV seriál)

Režijní filmografie

2017 Flashmob
Happy End
2013 Così fan tutte (divadelní záznam)
2012 Láska
2009 Bílá stuha
2007 Funny Games USA
2005 Utajený
2003 Čas vlků
2001 Pianistka
2000 Kód neznámý
1997 Funny Games
Zámek (TV film)
1995 Lumière & spol.
1994 71 fragmentů chronologie náhody
1993 Rebellion, Die (TV film)
1992 Bennyho video
1991 Nachruf für einen Mörder (TV film)
1989 Sedmý kontinent
1986 Fraulein - Ein deutsches Melodram (TV film)
1984 Wer war Edgar Allan? (TV film)
1983 Variation (TV film)
1979 Lemminge, Teil 1 Arkadien (TV film)
Lemminge, Teil 2 Verletzungen (TV film)
1976 Drei Wege zum See (TV film)
Sperrmüll (TV film)
1974 After Liverpool (TV film)

Herecká filmografie

2013 Così fan tutte (divadelní záznam)
2000 Kód neznámý
1996 Charms Zwischenfälle

Dokumentární

2013 Michael Haneke – Profese: režisér (TV film)
Trespassing Bergman
2012 Joschi und die Stars - ein Roadmovie (TV film)
2008 40 x 15
2005 Lettre à un jeune cinéaste (TV seriál)
2004 24 Wirklichkeiten in der Sekunde
2003 Il était une fois... (TV seriál)
2002 Durch die Nacht mit... (TV seriál)
2001 Mein Leben (TV seriál)
2000 Absolument cinéma: Juliette Binoche
1984 Kennwort Kino (TV seriál)

TV pořady

2013 The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Evropské filmové ceny 2012 (TV pořad)
2009 Evropské filmové ceny 2009 (TV pořad)
2006 The Fabulous Picture Show (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(424)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace