Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (89)

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Haneke nám ukázal pohľad na skazenú spoločnosť, no jeho snaha o psychológiu Bennyho mu nevyšla. Ak chcem vidieť pohľad do mysle vraha resp. človeka z ktorého vraha spravila spoločnosť, pustím si Henryho. Haneke jednoducho a dosť priamočiaro zobrazil zlo a dal odpoveď na tú otázku, ktorá pri podobných filmoch vzniká. Čo ho viedlo k niečomu takémuto? Na film som sa tešil pretože v neskoršom Michaelovom filme Funny Games, predviedol psychologický film ako sa patrí. S veľa otázkami, žiadnymi odpoveďami a naturalistickým zobrazením násilia. Benny´s Video mi pripadá ako rečnícka otázka. Režisér nám v prvej tretine filmu položí otázku, no zároveň v ďalších scénach odpovedá. Chalana pokazili bohatý rodičia, veci, ktoré si môžu dovoliť, pocit istoty a hlavne stereotypný život. Chcel len niečo nové, chcel to len cítiť. Zaujímavé a dobre zrežírované, ale časť v Egypte bola zbytočne dlhá. Cením si snahu o kritiku, pretože takéto ja môžem, žiaľ dokonale to vyšlo až o päť rokov neskôr. 55% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hanekeho filmy jsou v neustále kolísajícím kurzu o depresivní průser. Byla to Bílá stuha, byl to Funny Games a rozhodně na tom stejně je i Bennyho video, který je odporný už jenom popiskem, který se tady pod hlavičkou filmu na čsfd zobrazuje. Tudíž pro zvednutí nálady naprosto postačující film. Haneke to pak natáčí přesně v jeho oblíbeném stylu, který nudí a nudí…a nudí a nudí…pak se zaměří na onu brutální scénu, která je poctivě syrová a pak se opět vrátí k absolutnímu spánkovému stavu, aby celý ten vymyšlený špatný vtip zakončil dalším brutálním šokem. Já nevím, ale nějak už nejsem schopnej mu to žrát. Funny Games byly asi nejschůdnější, Bílá stuha to na mě uhrála absolutně hypnotickou atmosférou, co jsem nepochopil, ale Bennyho video je prostě průser. Benny je klasický případ zmrda a jeho zmrdská rodinka ho za vraždu pošlou ještě do Egypta, aby se psychicky trošku srovnal. To samo o sobě není v pořádku a jelikož to režisér moc dobře ví, dělá všechno proto, aby to ve filmu všem v pořádku přišlo. To vytváří otázky a na mé duši šrámy, protože mi to bylo silně nepříjemný. Já bych Bennyho radši pověsil do průvanu za koule. Bohužel se nestalo a nestalo se tak ani na konci. Po tomhle filmu si už asi žádnej Hanekeho další film nepustím. Viděno na základě Challenge Tour 2015 ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Medzi Bennyho najväčšie záľuby patrí kopírovanie filmov z požičovne na vlastné video pásky, či sledovanie akčných filmov. Jedného dňa si pri návrate domov spoznáva mladé dievča, ktoré pozýva k sebe domov. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby ju niekoľkými ranami pukačkou na ošípané nezastrelí. Fascinovala ho totiž rodinná zabíjačka, ktorú zachytil svojou domácou kamerou. Nie som po emocionálnej stránke rozcuchaný na maďeru, ako by sa to asi v takomto prípade, pri tomto druhu snímku patrilo, ale pravdou je, že "Benny's video" núti diváka zamyslieť sa, kam táto doba speje. Človek, ktorý zoberie život len tak pre zábavu, rodičia, ktorý bezhlavo stoja na strane dieťaťa, neuvedomujúc si, aké následky to môže mať pre spoločnosť v budúcnosti. Nuž, takýto sme my, ľudia. Všetci máme pocit, že poznáme všetkých, bezhlavo súdime, pritom ani len netušíme, kto žije po našom boku. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nepatrně slabší než Hanekeho vrcholy... radikálnost a preciznost chirurgické metody vidění tu trochu ustupuje tradičnějšímu pojetí, chronologickému a jasně kauzálnímu vyprávění. Chybí tu gradace a pohlcující nedořečenost Sedmého kontinentu, na druhou stranu o to detailnější je studie jednotlivých postav. Více než v debutu a následných 71 fragmentech je tu cítit určitá konzervativnost a přímočará obžaloba moderní společnosti. Čím víc nechává Haneke svou metodu mimovolně rozežírat skutečnost a nesnaží se jí používat jako aktivní nástroj sdělení, tím na mě jeho díla více působí. Z toho vyplývá, že Bennyho video mě dostalo tak na půl. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Michael Haneke – výjimečná osobnost nejen evropského, ale samozřejmě i světového filmu. Tvůrce, který si nebere servítky a točí kontroverzní (otázkou je, jak moc kontroverzní ve vztahu k dnešnímu světu a principům, na kterých je postaven) díla, která mají nejen uměleckou, ale především sdělovací a kritickou hodnotu. Bennyho video není prvoplánovým zdrcujícím portrétem jednoho krutého a nelidského činu čtrnáctiletého chlapce, ale spíše filmem mapujícím (kritizujícím) dnešní systém a portrétem současné společnosti jako takové (většinu konkrétních motivací a poslání tohoto filmu lze velmi dobře vypozorovat při rodičovském dialogu, kdy Bennymu zůstanou pootevřené dveře). Opět je to ten syrový Haneke, který si vybírá témata pro většinu ostatních filmařů nepřijatelná a který sice kritizuje, nastavuje zrcadlo, ale v žádném případě nesoudí. „Pouze“ konstatuje. Skutečnost, že se film nesnaží nijak explicitně šokovat (vyjma snad jedné, max. dvou scén), dává prostor k četnějším psychologickým a sociologickým otázkám, které si chtě nechtě budete klást po celou dobu sledování Bennyho videa. Můj pětistý film, který tady na čsfd hodnotím. Rozhodně si ho ale nebudu pamatovat jen pro to, že byl právě pětistý. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Ve videopůjčovně je možné zahlédnout plakát k filmu Tango a Cash (1989). (pórek)

Reklama

Reklama