Reklama

Reklama

Šingeki no kjodžin

(seriál)
  • Japonsko 進撃の巨人 (více)
Trailer 1
Japonsko, (2013–2023), 36 h 45 min (Minutáž: 23–85 min)

Předloha:

Hadžime Isajama (komiks)

Hrají:

Romi Paku, Akeno Watanabe, Susumu Čiba, Unšó Išizuka, Hiroši Kamija, Júki Kadži, Juiči Karasuma, Tomokazu Sugita, Kódži Jusa, Minami Takajama, Hideaki Tezuka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(89)

Lidé byli nuceni bojovat s obry o záchranu svého pokolení. Když se schylovalo k nejhoršímu, postavili několik měst pod ochranou mohutných zdí, které obři nedokázali překonat. Po jedno celé století si lidé za hradbami mohli oddechnout a žít v relativním míru, avšak odříznuti od okolního světa. Mír ale trval jen do dne, než jedno z těchto měst, obehnané zdí, Maria, bylo napadeno dosud nevídaným šedesátimetrovým obrem, kterému se ochranu města podařilo překonat. Ústřední postava příběhu Aren Jaegar se svou adoptivní sestrou Mikasou při útoku přicházejí o svoji matku a vydávají se vstříc nehostinému světu. (-Victor-)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (187)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Brutalita, akcia a epickosť titanov v nemilosrdnom svete plnom zrady, kde neviete, čo sa stane nabudúce. To by bolo fajn, nebyť postáv, ktoré zbytočnými ukričanými dialógmi dramatizujú scény tam, kde netreba a veľmi pomaly sa v priebehu sérii hýbu v charakterovom vývoji. V seriáli najlepšie vychádzajú akčné scény, kedy neviete, ktorá strana môže vyhrať a cítiť všadeprítomné zúfalstvo. Záverečná sezóna je príbehovo najlepšia, keďže ide o prezradenie tajomstiev fikčného sveta s použitím epických formálnych a obsahových prostriedkov na vytvorenie nezabudnuteľnej drámy. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Velmi nadějný potenciál absolutně zabitý! Jednotlivé oblasti chrání vysoké hradby před Titány a mladá krev je chce za každou cenu zničit a žít v míru. To je nadějná látka, ale naprosto bídně uchopená. Takový to seriál měl být rozložen aspoň do tří až čtyř řad! Navázání kontaktu diváka s hrdiny je téměř nulový, sem tam se najde sympatičtější charakter, ale zbytek je nanejvýš otravný. Řvané dialogy bez věcného sdělení také zrovna na přitažlivosti tématu napomáhají. 25 dílů je zkrátka málo na to, to pořádně rozjet. Musím se přiznat, že jsem vydržel pouze do sedmého dílu a jak to všechno skončí jsem si přečetl v kostce. Spoiler: změna Erena na Titána, zase dobrý nápad, ale nedotažený! Opravdu nejsem s tímto "kultovním" anime spokojen, nebyl to můj šálek čaje... ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Autor Shingeki no kyojin hľadal niečo čoho sa ľudia najviac boja a vybral si strašidelných titanov. Ľudia si nažívajú dobre v opevnených mestách, ale Eren chápe, že je to len veľká klietka. Shingeki no kyojin je veľmi depresívne a smrť je jeho súčasťou, ľudia zomierajú niekedy aj zbytočne. Anime teda môže fungovať na uvedomenie si ľudskej malosti. V neskoršej fáze anime ma zaujalo aj jednanie s Erenom čo je zas ukážka ľudského strachu z niečoho nepochopeného a iného. Ďalej tu máme ľudskú rôznorodosť a s tým aj rôzne názory ako treba riešiť situácie. Výborne vykreslenie ľudskej paniky a egoizmu či chamtivosti (poslanie jedných na smrť, aby prežili iný). Takáto zmes reálne vykreslených emócií ma veľmi bavila. V podstate to ľudí baví lebo si uvedomujú, že raz musí prísť koniec civilizácie a tak si možno ventilujú aj svoje obavy. Anime sa začína veľkolepo a snaží sa nestratiť dych. Hudba je priemerná s čoho vybočuje vážne "Ačkový" nadpriemerný a melodický prvý opening. Vzťahy medzi postavami sú výborne premostené a keď sa dozvieme viac z minulosti Mikasi všetko do seba výborne zapadne. Súboje sú navrhnuté tak aby neboli veľkolepé (okrem dvoch súbojov), ale skôr aby roznášali beznádej. Beznádej je vlastne hlavnou soľou aj korením celého anime. Postavy sa dokonca stihnú za dvadsaťpäť dielov vyvinúť a mierne zmeniť svoje chovanie. Zakončenie je tak trocha mierne prekvapivé. Chválim ešte dramatické usporiadanie jednotlivých dielov. Hajime Isayama (autor mangy) plánoval ukončiť mangu (a teda aj anime) smrťou všetkých (alebo aspoň väčšiny) hlavných hrdinov, až tak malo byť toto anime depresívne. Zmenil názor keď sa manga stala jednou z najpopulárnejších za posledné roky. Môžme sa teda tešiť na ďalšiu sezónu. ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Bezesporu anime událost letošního roku. Efektivní kombinace silného příběhu spojeného s komiksovou brutalitou a nervy-drásající akcí. Je to Araki, takže každý díl nutně musí končit obrovským cliffhangerem, ale i bez jejich pomoci se mi podařilo zhltnout tuhle animovanou lahodu jedním dechem. Mám s tím jisté problémy. Hlavní trojice postav rozhodně nejsou univerzální sympaťáci a nějakou chvíli trvá, než vám přirostou k srdci, přičemž u některých se vám to pravděpodobně nepovede ani po 25 dílech (Mikasa ať je dál fan-favorite, ale takhle plochou a nudnou postavu jsem v anime už hodně dlouho neviděl, nejlepší je naopak skrz naskrz anti-hrdinný Jean). Finále, jakkoliv brilantně vygradované a skvěle napsané, vlastně nepřináší žádný výsledek a trochu vyšumí do ztracena. To jsou ale jen malé kaňky na jinak brilantní animační i dramatické práci. 1. sezóna - 90% ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epické, obrovské, kolosální a hlavně drahé ! Takhle masivní audio-vizuální nářez se opravdu nevidí každý den. Koukám, že lidi, co dávají maly počet hvězdiček mají problém s tím, co já považuju za veliký klad - emoce. Líbí se mi, že konečně někdo ukázal, jak by se asi lidi (v tomto případě hlavně kadeti vojenské školy) chovali, kdyby viděli, že (v mnoha případech poprvé) stojí proti něčemu, co lidi likviduje po desítkách do minuty, a i zkušení vojáci mají celkem problém takovou hrozbu sundat. Jak jsem již zmiňoval, co se prezentace týče, tak je to asi to nejlepší, co jsem u anime viděl. Soundtrack je na tom ausgerechnet úplně stejně ... důkazem budiž husí kůže, která se dostavovala minimálně 3x za díl ! Military nadšencům, kterým se líbila třeba Hvězdná Pěchota, rozhodně doporučuji ... ostatně jako všem ostatním, kteří chtějí vidět něco opravdu NAŘEZANÉHO ! ()

Galerie (3 257)

Zajímavosti (52)

  • Annie Leonhardt je 153 cm vysoká a váží 54 kg. (Tunheber)
  • Ve znělce první série se objevila scéna, ve které Eren zkušeně skolil titána pomocí svého 3DMG při bitvě o Šiganšinu. Nicméně tato scéna se v seriálu vůbec neobjevila (Eren tímto způsobem titána skolil až mnohem později). Účelem pravděpodobně bylo vzbudit v audienci očekávání, že se boj s titány bude dařit hned od začátku a ještě prohloubit šok, který „skutečná“ scéna prvního Erenova útoku na titány přinášela. (vojtaruzek)
  • Brock Lesnar, známý profesionální wrestler, byl vzorem pro vytvoření Obrněného Titána (Armored Titan). (fallanga)

Reklama

Reklama