Reklama

Reklama

Baahubali: The Beginning

  • Indie బాహుబలి (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

První díl velkolepé ságy o mocném indickém království Mahishmati. Tomu vládne tvrdou rukou neohrožený válečník Bhallaladeva (Rana Daggubati). Na hlavním nádvoří dlouhá léta vězní v okovech Devasenu (Anushka Shetty), sesazenou bývalou královnu, kterou se její věrní přívrženci marně snaží osvobodit. Ve stejný čas u řeky pod vysokým vodopádem žije chlapec jménem Shiva, který roste v silného a odvážného muže (Prabhas). Celý život upírá oči k vodopádu a touží zjistit, co je nad ním, protože nikdo z jeho rodu na tuto otázku nedokáže odpovědět. Zatím se mu ale nikdy nepodařilo vyšplhat proti proudu vody až nahoru. Když mu z vodopádu k nohám spadne tajemná dřevěná maska, je odhodlán konečně vylézt nahoru a naplnit svůj osud... (Dont)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (74)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Ano, je to hodně spektakulární, udrží si to divákovu pozornost celých 159 minut a je tam pár wow momentů, ale přesto se trochu bojím, že oproti Eeze je to pro Rajamouliho přeci jen tvůrčí krok zpět. Varovný je například návrat do očí bijícího sexismu: Dvě ženské postavy se sice navenek mohou jevit jako "silné", ale obě zcela zapadají do škatulek vymezených patriarchálními stereotypů - jedna je matka, co se obětuje pro syna, druhá zase bojovnice, která ale vnitřně touží pobíhat ve zdobených šatičkách a vlastně (zatím) slouží jen jako odměna pro hlavního mužského hrdinu. _____ Zatím nikdy v dějinách indického filmu nebylo tolik věcí CGI (je tady i CGI kojenec, CGI býk a CGI vlající šaty) a většina triků je na velice slušné úrovni, zvlášť pokud opustíme kritéria kladená na mnohanásobně dražší hollywoodské blockbustery a budeme je hodnotit v kontextu asijských kinematografií. Párkrát to ale trikařům ujelo, a tak občas narazíme i na nějakou scénu, která je ošklivě naklíčovaná nebo z ní čpí závěsná lana. _____ Na konečný verdikt nad Baahubalim je ale čas až do doby, než v příštím roce přijde pokračování Baahubali: The Conclusion, protože zatím to opravdu vypadá, jakoby vám z klasicky odvyprávěného indického filmu pustili jen polovinu: Seznámíte se s postavami, dozvíte se o jejich minulosti, potěšíte se u několika atrakcí (hudební a akční scény včetně cca půlhodinové masivní bitvy), ale jinak se vlastně nic moc nestane. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Nebýt tam ty klasické indické tanečky, měl bych z toho ještě lepší dojmy. Naštěstí je ve druhé polovině výrazně omezili. :-) Každopádně to udrželo bez problémů moji pozornost navzdory hodně dlouhé stopáži. Skvělá je výprava, efekty i hudba, několik scén bylo skutečně velmi působivých. Těším se na pokračování. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

S indickou kinematografiou mám minimálne skúsenosti, a tak som niektoré prvky spočiatku prijímal len ťažko. Veril som však, že ma svojimi šialenými scénami dobre pobaví – čo sa aj stalo. Milo ma však prekvapilo, že niektoré pasáže zo seba vyžarovali množstvo napätia, až mi bolo miestami ľúto, že po jednej serióznej scéne nasledoval ihneď ďalší 100-metrový skok či iné bláznovstvo. No možno práve táto kombinácia robí z filmu malý unikát. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Film s nejdelším flashbackem v dějinách a guilty pleasure jako prase. Díky stopáži jsem se už dlouho takhle dlouho nesmál. Některé scény (romanticko-tetovací nebo použití obřího válečného "křovinořezu") mi málem způsobily roztržení bránice. Baahubali vypadá jako vážně myšlená indická verze Kung Fury. Už se těším na dvojku. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (4)

  • S rozpočtom 40 miliónov amerických dolárov je Baahubali najdrahším indickým filmom. (ambron)
  • Natáčanie prebiehalo v štúdiách Ramoji, v indickom meste Hajdarabád. (ambron)
  • Jméno Baahubali (Prabhas) vychází ze sanskrtu a je používané i v indických jazycích. „Baahu“ je paže a „bal“ je síla. Spojení „Baahubal“ tak znamená sílu paží. Z tohoto základu pochází Baahubali, tedy ten, který má sílu v pažích. Uvedená síla nemusí být nutně jen fyzická, ale může vyjadřovat i moc. (Muffino)

Reklama

Reklama