Reklama

Reklama

Bakaláři - Série 10 (1981) (série)


Kbelík (S10E01)

(epizoda)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1981, 16 min

Obsahy(1)

Záletný manžel doma ohlásí, že jede na služební cestu, a odjede k milence, kterou má ve vedlejším domě. Přitom kontroluje oknem činnost své rodiny, kde mu nejvíce vadí tchyně. Co se všechno může stát, když jde od milenky vysypat kbelík? (oficiální text distributora)

Recenze (31)

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Samozřejmě, že vůbec nejlepší na povídce je samotná pointa. A taky uvědomění, že se opravdu něco vlastně tak absurdního stalo. Ale Josef Bláha tomu dodal ještě něco navíc. Právem jedna z nejlepších povídek z Bakalářů a jedna z nejvíc typických proto, jak jsem si vždy představoval, že by měli Bakaláři být a co popisovat. Další je pak Zuby. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nehodnoťme v rámci tohoto příběhu nevěru jako takovou, ale celkové zpracování. A to se u této bakalářské povídky povedlo luxusně. Bláha v roli záletníka, kterej řeší, že v proužkovaném pyžamu bude vypadat jako cuchta, je opět k sežrání (i s tou svojí bosou hlavou a v pyžámku jiném, zato s více apartním potiskem). A Vránová... To je bohyně jako vždy. "Hergot, kdybys mi aspoň ty vodpadky vynes." Vynesl a taky z toho byl prů*er. A proto platí, že co je v domě, není pro mě. A na sídlišti obzvlášt. ()

Reklama

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Já náhodou jím všechno, víš, ale musí to bejt kaloricky hodnotný." Historka postavená na principu pořekadla "Co je v domě, není pro mě.", v tomto případě rozšířené na celé sídliště, ve kterém byly všechny paneláky natolik stejné, až jejich podobnost způsobila nečekané prozrazení jednoho nevěrného manžela, kterému jeho manželka a milenka pořád připravovaly studené večeře i přesto, že veka není kaloricky hodnotná. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak dlouho se chodí s košem na odpadky, až se provalí nevěra. Dietl s Dudkem udělali dobře, že do hlavní role záletníka obsadili výjimečně autentického Josefa Bláhu. Všichni tři pak z jednoduchého až obyčejného námětu vyždímali maximum. Originální pointa, která se nenuceně připravuje nějakou čtvrthodinku a příjemně korunuje řemeslně zdatně odvedenou bakalářskou povídku, mě vždy baví. Bakaláři v té době procházeli silným obdobím popularity. Absolutně nevadilo, že příběh v sobě odráží typický socialistický prvek, respektive vztah k tchyni, kdy manžel má ní alergii, a je pro něj nežádoucí osobou. Dneska už se na ty rodinné vztahy v takovém mezním stylu tolik nehraje, ale za socialismu to bylo vděčné a často propírané téma. Téma nevěry z komediálního pohledu je tím hlavním nosným pilířem. Bláha má za milenku kočku Alenu Vránovou, doma Danu Hlaváčovou, kterou v podstatě za všechno kritizuje. Líbilo se mně, jak živelně uměl odsoudit jídlo, které pro něj nebylo kvalitativně na úrovni, a sice obloženou veku. V popředí všeho stál Bláha, perfektně si vyhrál s dialogem i s monologem, ten měl zvláštní říz. Prostě Bláha a spol. se činili na zajímavě vyvedené povídce o jednom záletu a letitém domácím zvyku. Napadlo mě, kdo z dnešní herecké "elity" by byl schopen uvěřitelného herectví na malém prostoru v půvabném komediálním nadhledu. Raději se ani nezamýšlet nad touhle kacířskou myšlenkou. 80% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Zase veky !! Pořád veky !! Já jim můžu řikat donekonečna: Veky nekupuj !! Veky oschnou !! A pak už se může rovnou vyhodit.." ;) Nejen u džbánku, ale i u kbelíku na manželské smetí se může, a hlavně by mělo, ucho utrhnout.. Jedna z té hrstky skutečně - Byť zejména herecky, když zde namísto tradičního Menšíka září neskutečně, svým skutkům navzdory, roztomilý záletník Josef Bláha nadrzle věřící, že pod svícnem bývá největší tma.. - skvostných vypointovaných bakalářek dua Dudek, Dietl, díky nimž je diváci považovali - A nutno doupřesnit, že mylně.. - za mistry.. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Dům, kde bydlel nevěrník (Josef Bláha), se nachází v Praze Krči v ulici Bartákova 26. Dům milenky (Alena Vránová) se nachází Praze Krči v ulici Na strži 1197/53. (M.B)

Reklama

Reklama