foto

Alena Vránová

  • nar. 30.7.1932 (81 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alena Vránová získávala své první umělecké zkušenosti v poměrně útlém věku. Už jako malá účinkovala v Dismanově dětském rozhlasovém souboru a v dětských rolích vystupovala na některých pražských jevištích. Původně se chtěla stát učitelkou, ale nakonec se rozhodla pro studia na DAMU. Po jejich absolvování působila do roku 1956 nejprve v Oblastním divadle v Benešově a posléze se stala členkou divadla ABC, kde spolupracovala mj. s Janem Werichem či později s Otou Ornestem. V padesátých letech platila za jednu z největších ženských hvězd československé kinematografie.

Nejproslulejší z řady velkých rolí, které jí domácí film příslušné dekády nabídl, bezesporu zůstává princezna Krasomila z pohádky PYŠNÁ PRINCEZNA. Brzy následovaly další příležitosti v populárních komediích (HUDBA Z MARSU, DOVOLENÁ S ANDĚLEM) a pohádkách (HRÁTKY S ČERTEM), budovatelských dramatech (VINA VLADIMÍRA OLMERA, SEVERNÍ PŘÍSTAV) či psychologických snímcích (ZTRACENCI, SNY NA NEDĚLI). Vytvořila zde typ elegantních a sebevědomých mladých žen, ale i podstatně náročnějších charakterů. V daném období ji negativně poznamenal sňatek s tehdy ještě silně prokomunisticky orientovaným Pavlem Kohoutem. Ten se totiž nedokázal smířit s novým vztahem Vránové, která se právě při natáčení PYŠNÉ PRINCEZNY sblížila se svým pozdějším manželem Vladimírem Rážem. Nevěra přerostla v medializovaný skandál. Stala se mj. podkladem pro Kohoutovu divadelní hru "Dobrá píseň" o zbloudilé manželce a jejím lehkovážném svůdci, kterou uváděly přední domácí scény.

Není proto divu, že i přes řadu profesních triumfů vzpomíná Vránová na tuto etapu s rozčarováním: "Dostala jsem takovou nakládačku, že jsem se z toho vlastně nikdy nevzpamatovala. Pak už jsem kolem sebe jen budovala hradby a zamykala zámky a to stojí hodně, někdy i herecké příležitosti." Těch v následujících dekádách skutečně nepřicházelo tolik jako dříve. Nejmladší generace filmových režisérů, upřednostňující poetiku všednosti, si do svých snímků vybírala spíše autentické typy a neherce. Překvapivě však i starší tvůrci, u nichž se proslavila a postupně herecky zrála, se k ní počínaje šedesátými léty otočili zády. Oč méně šancí dostávala na filmovém plátně, o to více se jí aspoň zpočátku dařilo na divadle. V angažmá v Městských divadlech pražských setrvala až do roku 1993, ačkoliv v normalizačních dobách práce z nejrůznějších důvodů stále ubývalo. Ve filmu a televizi byla obsazována převážně do menších komediálních úloh, kde opět uplatnila především svůj atraktivní vzhled (BYL JEDNOU JEDEN DŮM, JÁ UŽ BUDU HODNÝ DĚDEČKU!, CAUSA KRÁLÍK apod.).

V současnosti se Alena Vránová i nadále věnuje herecké profesi. Největší úspěchy přitom slaví na divadelních prknech. Za ztvárnění postavy stárnoucí herečky Gertie Mathewsové ve hře "Bouřlivé jaro" obdržela v roce 1997 prestižní Cenu Thálie. Sporadicky se objevuje také ve filmu (DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO, VRATNÉ LAHVE) a v televizi (seriály NÁVES nebo ULICE). Z druhého a současně posledního manželství s Vladimírem Rážem má jedinou dceru Markétu.

Ivan "minus" Bezprizorný

Herecká filmografie

2014 Svatby v Benátkách (TV seriál)
2012 Obchoďák (TV seriál)
Život je ples (TV seriál)
2007 Kdo hledá, najde (TV film)
2006 Krásný čas (TV film)
Nadměrné maličkosti: Učitelky s praxí (TV film)
Vratné lahve
2005 Kajetán a Modrá liška (TV seriál)
Náves (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
2004 Josef a Ly (TV seriál)
2002 Bouřlivé jaro (divadelní záznam)
2001 Andělská tvář
1999 Pan Princ trucuje
1997 Překvapení (TV film)
1996 Kde padají hvězdy (TV seriál)
Poe a vražda krásné dívky (TV film)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Z hříček o královnách: Dva pokoje ve Versailles (útržek francouzský) (TV film)
1994 Díky za každé nové ráno
Divadelní román (TV film)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1991 Opouštět Petrohrad (TV film)
1990 Hádanice (TV film)
Tichá myš (TV film)
1988 Hodinář (TV film)
Kamarád do deště
Opožděná vražda (TV film)
1987 Sukňa lenže zelená (TV film)
1986 Nám se to stát nemůže (TV film)
1985 Chalupa na spadnutí (TV film)
Když hraje klarinet (TV film)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Dovolená na úrovni (TV film)
Povídky malostranské: Večerní šplechty (TV film)
1983 Kudláčkova metoda (TV film)
Škatule, škatule, hejbejte se (TV film)
1982 Daleko od stromu (TV film)
Děkuju, pane profesore (TV film)
Jasnovidec (TV film)
Příběh chlapce, který miloval svou práci (TV film)
1981 Kbelík (TV film)
Otýliina záhada (TV film)
1980 Bakalári (TV seriál)
1979 Causa Králík
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Silvestr svobodného pána (TV film)
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1978 „Já už budu hodný, dědečku!“
Sólo pro starou dámu
Ve znamení Merkura (TV seriál)
Zatloukat (TV film)
1977 Děd, otec a syn (TV film)
„Já to tedy beru, šéfe...!“
Podezřelé okolnosti (TV film)
Smuteční hudba za padlé hrdiny (TV film)
Uragán Donna (TV film)
Vykřičník za Kateřinu (TV film)
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Kateřina zlé pověsti (TV film)
1975 Čaj s citronem (TV film)
Chalupáři (TV seriál)
Recepty doktora Kudrny (TV film)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Musím se ti k něčemu přiznat (TV film)
Psáno na pranýř (TV film)
Růžová sobota (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Dvojník (studentský film)
Kronika žhavého léta
Okno ještě svítí (TV film)
Země zlatých plodů (TV film)
1972 Svatý Michal (TV film)
Z pohádky do pohádky (TV film)
1971 Bakaláři (TV seriál)
Klícka (TV film)
Mrtvý princ (TV film)
Růže a prsten (TV film)
Třírohý klobouk (TV film)
Vím, že jsi vrah...
1970 Kruh světla (TV film)
Silvestrovský trapas (TV film)
Svatá hříšnice
1969 Tchýně (TV film)
Velká orgie (TV film)
1967 Kinoautomat: Člověk a jeho dům
1964 Prípad pre obhajcu
Třiatřicet stříbrných křepelek
1963 Ostrov Dynamit (TV film)
1962 Sganarel lékařem (TV film)
1961 Magdalena Dobromila Rettigová (TV film)
Tajemná Zuzana (TV film)
Zítra a pozítří (TV film)
1960 Chlap jak hora
Neprovdaná paní Rosita (TV film)
Osm hodin vlakem (TV film)
1959 Konec cesty
Sny na neděli
1956 Hrátky s čertem
Vina Vladimíra Olmera
Ztracenci
1955 Hudba z Marsu
Muž v povětří
1954 Severní přístav
1952 Dovolená s Andělem
Pyšná princezna
1950 V trestném území
1949 Pan Novák
1948 O ševci Matoušovi

Dokumentární

2011 Film o seriálu Život je ples (TV film)
2000 Zpověď Ungelt
1968 Mexiko 68

TV pořady

2014 Ceny Thálie 2013 (TV pořad)
2012 Ceny Thálie 2011 (TV pořad)
2011 Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad)
2008 Dabing, Přelouč, Polabí (TV pořad)
2002 Díky za fíky (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Zlatíčka (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)