Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Je to určitě dobrý a záslužný film, ale docela jsem tam postrádal větší důraz na to, že pokud kosatka loví (třeba i lidi), tak pouze dělá to, co je pro ni přirozené. A ne, že je to způsobeno pouze stresujícím životem v zajetí nebo "špatnými" geny jednotlivce. Navíc s tou nevinností cvičitelů v rámci kosatčího průmyslu bych byl taky opatrný. Všichni to dělají dobrovolně a sami tak onu celou mašinérii vědomě podporují. ()

KOOHA 

všechny recenze uživatele

Zase taková bomba to nebyla. Vysoké hodnocení dávám pro své informační hodnoty a aby to vidělo co nejvíc lidí. Tohle je potřeba, aby se na všicni lidé podívali, porozuměli tomu, co se tam v tom idiotským parku děje a řekli si: "Hele to je fakt na palici, co se tam děje, musíme ten park zavřít." Chce to, aby se lidé probudili a buď tam přestali chodit jak trubky (a ještě za to platili), aby celej ten park zavřeli. Anebo protestovali a nechali ho zavřít tak jako tak. ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Hodně silný dokument, který by měl vidět rozhodně každý, který má rád zvířata.. Musím říct, že v řadě věcí mi otevřel naivní oči.. Já blbec jsem si myslela, že delfíni a kosatky v mořských světech jsou nalezenci na pláži, kteří by z nějakého důvodu (buď trvalého úrazu nebo socializace) nemohli ve volné přírodě už existovat jako např. "Můj přítel delfín".. Rozhodně mě nenapadlo, že se takhle kousek od hlavního města lovila mláďata kosatek na trénink a pobavení.. Myslela jsem si, že bazény jsou navrženy tak, aby zvířatům zajišťovala nějaké minimální pohodlí - jasně volné moře to nebude nikdy, ale že je budou parkovat na noc v garážích bez osvětlení by mě v životě nenapadlo.. A navíc jako bonus je v zajetí uměla rozmnožují.. Vynikající dokument, kde se dozvíte spoustu věcí i o samotných kosatkách, jejich běžném chování a stavbě mozku.. Trošku mi tam chyběla výpověď i protistrany (zástupci odmítli) a nějaké všeobecné statistiky (např. kolik je v současné době drženo kosatek v zajetí a kolik celkem).. Po dokumentu jsem se lehce pídila a našla číslo něco kolem 50 (zdroj internet, tak netuším, jak moc pravdivě podložená informace to je).. Je to masakr, myslela jsem že by se kosatky vešly do jedné desítky.. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycující výpovědi svědků a pracovníků zábavního centra SeaWorld, ve kterém došlo k řadě nešťastných událostí, při vystoupení s Kosatkou dravou. Sledovat dokumenty tohoto typu není jistě příjemná ani hezká podívaná, ale vědět o tom, že svět není jen plný duhových poníků a jednorožců je stejně důležitý, jako ponaučení z toho, že chování kosatek v zajetí pro komerční cirkusové vystoupení není správné. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Dokument bol málo kritický a problematika zadržiavania morských cicavcov vo vodných parkoch ostáva úplne nestranne na zvážení každého diváka. Chcelo by to viac informácií o kosatkách a vodných parkoch a menej informácií o cvičiteľkách. Je smutné, že sa veci dali do pohybu, až keď umreli ľudia. Mŕtve kosatky vo vodných parkoch toľko pozornosti médií nezískali. Ale aspoň že sa tak stalo, vodné parky musia byť zatvorené. Podpíšte, prosím, petíciu za záchranu kosatky Tilikum TU. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Od srpna 2015 se zisky společnosti Seaworld snížily o 84 % oproti období před vydáním tohoto filmu. (freelex)
  • Tilikum, kterému je snímek věnován, se ani po odvysílání napříč protestům veřejnosti svobody nedočkal. Vysvobozením tak pro něj byla až jeho smrt 6. ledna 2017 ve věku 35 let, což je polovina věku, kterého se samci kosatek ve volné přírodě dožívají. (freelex)
  • Jméno Tilikum je přebráno ze žargonu indiánského kmene Činuků a má více možností překladu: přátelé, příbuzní, kmen, národ, obyčejní lidé. (sator)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama