Reklama

Reklama

Loučka 1945

Krátkometrážní / Drama
Česko, 2013, 35 min

Příběh valašské dědiny, která měla být na sklonku 2. světové války vypálena a srovnána se zemí. Byla zima, konec ledna 1945. Do Loučky, malé valašské dědiny u slovenských hranic, přijíždí skupina německých vojáků s jasným úkolem. Potlačit partyzánský odboj v oblasti Vizovických vrchů a kontrolovat strategickou křižovatku, na které Loučka leží. Ani jedno se jim však nedaří. Ve chvíli, kdy jsou vojáci z Loučky odvoláni, začne vizovické a zlínské gestapo řešit „partyzánskou otázku" v kraji zcela radikálním způsobem. 19. dubna 1945 je vypálena osada Ploština a o tři dny později má stejný osud postihnout také Loučku... (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ty hrané scény se moc nepodařily, je to cítit amatérismem, ale jako dokument a možná i experiment film obstojí na výbornou. Německý komentář tomu dodává možná větší autenticitu než hrané výpovědi, komentář uvozující dobovou situaci činí děj přehledným, a scény v lese jsou solidní filmařinou. Možná bych si i uměl představit celý ten film vyprávěný německy. O rumunské armádě v ČSR slyším prvně. S názorem kolegy Baldricka nesouhlasím, ona dehonestace partizánů je celkem pochopitelná - příběh je vyprávěn pohledem vesničanů, kterým válka byla ukradená, a kdyby partyzáni v lesích nebyli, vesnice by měla od Němců klid. ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

Ja nemam vubec slov.. jak nesmirne citlive nam priblizuje dokument osudy Moravanu i Nemcu.. hodne mi to pripomnelo mou cestu na plaze vylodeni spojencu v Normandii... a hrbitovy plne mladych kluku... at uz Nemcu,Americanu,Britu..... a diry od bomb na krasnych utesech plaze Omaha... ach Boze,at mas toto peklo nikdy nepotka. Tohle by meli promitat ve skolach. ()

Reklama

Baldrick

všechny recenze uživatele

Ano, je hezké, že filmaři angažovali lokální neherce (podpoří iluzi autenticity). Ale spíš než dojmy mladých účastníků natáčení, kteří se fascinováni uvidí v TV, nebo lokálních patriotů, kterým to prostě udělá dobře (ano, souhlasím, že je fajn, že si osudů Loučky za války vůbec někdo všimnul) by mě zajímala reakce pamětníků na výsledný tvar. Opět totiž pobaví dehonestace partizánů ("nadělají více škody než užitku", nečinnost při vypálení Ploštiny, jejich vizualizace) a výběr hlavního "hrdiny" jako průvodce dílkem (tzv. slušný Němec z protipartizánského komanda, kterého chytá trudomyslné básnické střevo, když má jet vypálit vesnici a vraždit ty milé lidičky, se kterými si přeci tak rozumněl)... ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Obec Loučka sa za protektorátu volala Kleine Wiese a mala 350 obyvateľov. O vypálenie tejto obce sa Nemci pokúšali v závere 2. svetovej vojny dvakrát. Malo ísť o odplatu za partizánske prepady nemeckých kolón na ceste medzi Loučkou a Vizovicami. Ani raz k tomu nedošlo, ale 22. apríla 1945 všetko pripomínalo tragédiu v neďalekej Ploštine (19.4.1945) alebo v Prlove (20.4.1945). Obec už bola uzatvorená, muži boli zatvorení v krčme, deti v dome č. 20. Starosta na nátlak Nemcov mal ukazovať domy v ktorým bývali ľudia, ktorí aktívne pomáhali partizánom. Nemci zapálili sedem usadlosti a týmto rodinám zhabali majetky. Pravdepodobne, podľa jednej z legiend, starosta spolu s učiteľom vyplatili svojich obyvateľov slivovicou, ktorá Nemcom veľmi chutila. Druhý krát to bolo 2.5.1945 a keby nemecké komando blížiace sa z Vizovic nezastavila delostrelecká paľba z rumunských diel rozhodne by Nemcov už nikto neprehovoril pred katastrofou obce. V ten deň rumunské a sovietske vojska oslobodili Loučku. Vo filme nehral žiaden profesionál. Okrem 40 vojakov bolo obsadenie postáv vo filme výlučne z domácich potomkov vtedajších aktérov obce Loučky. Film je v podaní tzv. dokudrámy v ktorej historické informácie sú osviežované hranými scénkami, tie rozvíjajú kľúčové momenty udalosti. Obyvatelia Loučky ešte neraz boli v „pozore“ a to v rokoch 1947 až 1953 pri prechode Banderovcov cez túto obec, ale to sa zaobišlo bez strát na životoch, „ len“ z vykradnutou krčmou a z násilného odobratia stravy pre banditov. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Všechny vesničany a představitele obce té doby ve filmu ztvárnili současníci, stávající obyvatelé a jejich potomci. (movieband)

Reklama

Reklama