Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

joelly01 

všechny recenze uživatele

Tenhle dil se mi libil asi o facku vic nez ten prvni (a to je co rict, neb prvnimu dilu jsem hrde a bez vycitek svedomi vpalila petku!). Nejlepsi scena podle me bylo kradeni pstrosiho vejce, to jsem uplne slzela smichy a Klenot se take smal, ale myslim ze ten smal spis tomu jak se smeju (chrochtam) ja nez scene ve filmu. Ale je take fanousek. Na ten treti se ani divat nebudu, pry je to hnusota hnusot velmi nevtipna, procez si nechci kazit naprosto skvely dojem, ktery na me udelali prvni dva dily! ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Bohové musejí být šílení, je pro mě taková srdcovka, že jsem si musel dát hned druhý den nášup. A dvojka mi šmakuje úplně stejně, ne-li víc. Tentokrát se malinko ubralo na laskavosti a přidalo se víc humoru. Také se s výjimkou XiXao změnilo obsazení. Za mě v případě vizuálu dámy k lepšímu, ale to v tomto případě nehraje roli, protože Uys si se všemi postavami pohrál a opět vtipnými scénami nešetřil. Ano, nejde o žádnou konverzační a sofistikovanou komedii, ale všechny ty veselé scénky působí mile a z děje netrčí. Vše působí plynule a přirozeně, což se v mnoha současných komediích často neděje. Za vyzdvihnutí stojí i práce se zvířaty, speciálně medojed byl úžasný a vůbec mi nevadilo, že byl v jednom momentu vycpaný...vlastně to oceňuji. Tvůrci by to dokázali i s tím živým, ale nechtěli ho trápit. Ta úcta ke zvěři a přírodě, je zřejmá v obou filmech a s tím opravdu rezonuji, takže nemám jinou volbu, než dát full stars. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Bohům, kteří jsou šílení, nemůže nikdo podsouvat sofistikovanost [Chřástalovo oblíbené slovo] nebo nějaké výrazné formální kvality. Leccos působí amatérsky - režie zvířat neváhá zmrazit na několik okamžiků záběr, než aby ztrácela čas s výcvikem a nakreslenější bouřkový mrak aby pohledal. Na druhou stranu série nemá obdoby a ve stravitelných dávkách napovídá, kolik bizáru člověku uniká, když nemá ponětí o africké kinematografii [jestli si nejste jistí, zda něco takového existuje, zkuste Wikipedii]. Xixovy vnitřní monology, vtipný voice-over jako vystřižený z National Geographic, mišmaš obrodružných scén, kulturních nedorozumění, groteskových situací, zrychlených honiček a mile nevěrohodných trikových scén činí z dvojky lepší verzi jedničky. Komediální chemie mezi doktorkou práv a doktorem zoologie [jehož NEHRAJE Tom Selleck, jak jsem si celá dlouhá léta myslel] resp. domácím a kubánským vojákem fungovala prostě skvěle. Škoda, že se kouzlo v dalších dílech, po nichž nemíním pátrat, nepodařilo zopakovat. Do nesmyslných pětihvězdičkových výšin, které jinak patří jen Batmanovi, pozvedá českou verzi povedený dabing. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Druhý díl potrhlé komedie nám přináší další propletený děj. Nemůžu si pomoct, ale dvojka se mi líbila ještě o něco více než jednička. Právnička a zoolog, kteří ztroskotají se svým letadlem neznámo kde, dva pytláci, děti od Xi a v neposlední řadě dva zdatní bojovníci za svobodu, každý ovšem za svoji stranu. Umně namíchaný lektvar zábavy pro celou rodinu, který pobaví zaručeně všechny. Je dost těžké vybrat nejlepší moment, ale přikláním se pro tentokrát k akci „Jak získat pštrosí vejce snadno a rychle“. :-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdo přežije v New Yorku, přežije i tady." Tak to je pravda, džungle jako džungle. V této navíc poměrně zábavně pobíhá křovák Xixao za náklaďákem se svými dětmi, ale ani tentokrát na to není sám. Já jsem se bavil při startování letadélka poháněného skotskou, při jízdě na kole ve formaci 2+kohout, při vytrvalosti skunka, při obelstění hyeny a zejména při skokanských schopnostech Dr. Taylorové. A jelikož nemám doktorát z práv, zoologie ani kinematografie, tak mohu s klidným svědomím odborně napsat, že se mi to moc líbilo. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Černoch na bicykli so sliepkou si spieva rovnakú pesničku, akú si v prvom filme spieval iný domorodec, u ktorého Xi (N!xau) uvidel prvýkrát pušku. Jedná sa o "Down And Out Song". (ČSFD)
  • V čase 51:23 bere voják do ruky kompas a druhý se ho ptá, jestli ví, k čemu je na druhé straně zrcátko. Zrcátko slouží k nouzové signalizaci: aby se o člověku lidé dozvěděli, když se ztratí. Pomocí odrazu slunečních paprsků dává na dálku vědět o své poloze letadlům, lodím nebo lidem na horizontu. (Stefi_836)
  • N!xau (Xi) obdržel za toto pokračování přibližně čtyřistakrát vyšší honorář než za předchozí film. (KucC)

Reklama

Reklama