Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

foundation 

všechny recenze uživatele

Paradoxne to je u mna presne naopak. Druhy diel serie sa mi zdal kvalitnejsi, vtipnejsi a celkovo lepsi ako diel prvy. V tomto pripade ojedinele trapne vtipky sa daju prepacit pretoze ich s prehladom valcuju sceny s ktorych som vazne nemohol. Dost dobra komedia ktora samozrejme nie je zalozena na slovnom humore ale na vybornej situacnej komike. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Stylem velmi podobné první části. Několik různých příběhů se navzájem protkává a mísí (Xixao hledá své děti, které se připletly pod ruce pašerákům slonoviny. Doktorka Taylorová a Doktor Marshall ztroskotají uprsotřed pouště, a snaží se dostat zpátky. Kubánský a místní (těžko říct který) vojáci se snaží dostat jeden druhého)... Oproti prvnímu dílu o něco horší, i když Xixao dostává víc prostoru. Scéna s naštvaným jezevcem (či co to je za potvoru) je ale ovšem nezapomenutelná :) ()

Reklama

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Vynikající komedie, která je podle mého malinko lepší než první film. Opět zaujme nádherná exotická příroda jižní Afriky a plno divokých zvířat. Osobně jsem si nejvíc oblíbil tvrdohlavého Medojeda. Velkým plusem filmu jsou dvě dějové linie a to je putování ztracených křováckých děcek a hledání civilaze zoologa a právničky. Děj je více než zajímavě propletený, je plný výborného humoru a povedených dialogů. ()

JohnFarst 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal vybrať kultový film svojich detských časov, určite by som vybral práve dvojku bohov. Znovu sa tu stretáva viac dejových línií v prostredí africkej Kalahari ale tentokrát je to od jednotky ešte zábavnejšie. Nezapomenuteľné gagy Ann a Stephena, ktorí nedobrovoľne musia pristáť uprostred púšte a ich egá sú vystavené konfrontácii na dlhé dni sú proste super. Kto by si nespomenul na scény s hyjenou, nosorožcom alebo opicami? Rovnako výborná línia je aj príbeh tých dvoch vojakov zo znepriatelených táborov a ich večné handrkovanie, prvotriedne hlášky ("Kuba Libre, Afrika Libre, ani kompas mně nenaučili...) a ustavičné boje. Bohovia musia byť šialení sú proste all time classic a jedna výborná komédia s uvolnenými hereckými výkonmi a doplnená peknými zábermi na nehostinnú, suchú ale krásnu africkú prírodu. A kto nemá srde z kameňa možno aj na konci uroní slzy šťastia. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Bohům, kteří jsou šílení, nemůže nikdo podsouvat sofistikovanost [Chřástalovo oblíbené slovo] nebo nějaké výrazné formální kvality. Leccos působí amatérsky - režie zvířat neváhá zmrazit na několik okamžiků záběr, než aby ztrácela čas s výcvikem a nakreslenější bouřkový mrak aby pohledal. Na druhou stranu série nemá obdoby a ve stravitelných dávkách napovídá, kolik bizáru člověku uniká, když nemá ponětí o africké kinematografii [jestli si nejste jistí, zda něco takového existuje, zkuste Wikipedii]. Xixovy vnitřní monology, vtipný voice-over jako vystřižený z National Geographic, mišmaš obrodružných scén, kulturních nedorozumění, groteskových situací, zrychlených honiček a mile nevěrohodných trikových scén činí z dvojky lepší verzi jedničky. Komediální chemie mezi doktorkou práv a doktorem zoologie [jehož NEHRAJE Tom Selleck, jak jsem si celá dlouhá léta myslel] resp. domácím a kubánským vojákem fungovala prostě skvěle. Škoda, že se kouzlo v dalších dílech, po nichž nemíním pátrat, nepodařilo zopakovat. Do nesmyslných pětihvězdičkových výšin, které jinak patří jen Batmanovi, pozvedá českou verzi povedený dabing. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Živočich, ve filmu zakousnutý do boty, je medojed kapský, latinsky mellivora capensis. Jedná se o na svou velikost značně agresivní a silnou kunovitou šelmu. Je také zajímavá svojí odolností vůči hadímu jedu. (Jirka_Šč)
  • Malé letadlo, které se ve filmu objeví, je Lazair Ultraflight Sales. Pro potřeby natáčení byla jeho kabina speciálně upravena, aby se do ni vešli dva lidé. (Redix)
  • V čase 51:23 bere voják do ruky kompas a druhý se ho ptá, jestli ví, k čemu je na druhé straně zrcátko. Zrcátko slouží k nouzové signalizaci: aby se o člověku lidé dozvěděli, když se ztratí. Pomocí odrazu slunečních paprsků dává na dálku vědět o své poloze letadlům, lodím nebo lidem na horizontu. (Stefi_836)

Reklama

Reklama