Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

brzozin 

všechny recenze uživatele

Stále víc mi to připadá jako hraný dokument. Zejména scény s XiXao a dětmi mi připadají jako ne příliš dobře natočený dokument BBC s typickým nudným a otravným komentářem, jak vystřiženým z pořadů o divokých zvířátkách. Jediná zajímavá věc, kterou jsem se tu dozvěděl, byla, že hyena vás nenapadne, pokud si dáte kus suchého dřeva nad hlavu. Kdyby tam dali ještě kousek o tom, jak vychovává své mladé, bylo by to jistě přínosnější. Chápu záměr tvůrců udělat z toho grotesku tím, že budou některé záběry zrychlovat, ale doba němého filmu, kde to fungovalo, už přecijen pominula. A dnes se k podobným zhovadilostem uchylují snad jen v Honkongu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Komedie, která se mi velmi líbila jako děcku, dnes bych se už na to asi nedíval. A přesto jsem se po mnoha letech znovu podíval (2015) a musím uznat, že i dnes se mi tato zcela neambiciózní komedie líbila. Místy jsou vskutku vypečené vtípky, hodně času je docela nuda, ale i tak se to řadí společně s Krokodýlem Dundeem k docela zajímavě natočeným a pořád hezkým filmům. Škoda jen sem tam sprosté nadávky, to si mohl český dabing odpustit. Hudba: Charles Fox ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Jednotka bola prirodzenejšia a intuitívnejšia. Asi preto, že obsahovala aj výchovne edukatívny charakter o rozdielnosti kultúry obyvateľstva a jeho priorít v globálnom meradle, čo v klbku humornosti a nadhľadu pridalo na sile. Ale zato, že objem spomínanej zábavnosti s pribúdajúcim koncom klesal, odobral som jej hviezdičku. Dvojka solídne nadväzuje na svojho prechodcu, nemá vyslovene nudné miesta a nová hlavná dvojica šľape v podobnom duchu (i keď nemtavý blondiak bol nenahraditeľný). Improvizačný režijný prejav na slušnej úrovni, ale už skôr v komornejšom ponímaní, pretože aj hlas rozprávača spasívnel a scénické zrýchľovačky už neboli tak vtipné ako v jednotke. Ale vravím, dôstojná stopa žánrovej priemernosti, avšak nijak výrazná. P.S.: jazvec TOP :) ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Smál jsem od začátku do konce. A to je přesně ten důvod, proč dávám plných pět. Ono natočit pohodový ztřeštěně zábavný film je mnohem větší dřina, než ony přešpekulované intelektuálně "vyhrocené" příběhy, které nikoho nezajímají (kromě ega jejich tvůrců a přitroublých kritiků) a na které lidi do kina nechodí a maximálně jimi vyplňuje hluboce intelektuálně zaměřený chrám a tvrz kultury ČT půlnoc na ČT2 nebo na Artu....Z celého toho filmu navíc čiší laskavost a určitá láskyplnost ke všem přítomným (včetně kubánského revolucionáře...), skvělá je L. Farugia, pro kterou to byla snad jediná role ve filmu, co vím, těžce sympatické bylo trio Křováků na čele s tatíkem N!xauem, jediné, co mně trochu posléze kazilo dojem z pohody filmu (byť to s vlastním filmem má souvislost pouze věcnou) je fakt, že tito Křováci jsou lovnou zvěří pro všechny ty Zuluy a ostatní vzorné černochy v oblasti jižní Afriky, což ovšem v rámci hyperkorektní sebemrskačské "západní" a "bílé" civilizace zazní jen zcela okrajově a vlastně náhodou, stejně jako třeba vyvražďování bílého obyvatelstva v Zimbabwe....no, ale když se vrátím k tomu filmu, scéna, kdy opice krade Ann plechovku na vodu taky nemá chybu - jenom to zvíře naučit, co má dělat. Na filmu je taky sympatická ukázka toho, jak někteří mladí yuppies (Ann) chápou a znají svět - tady je to s nadsázkou, ale daleko od pravdy to rozhodně není. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

To bych se musel opravdu zbláznit, kdybych tenhle film vychvaloval. Když to ani nemělo pořádnou zápletku, herce a režii. Rezultace do přihlouplého filmu byla nasnadě. Nevadí mně groteskní gagy, ale aby nic v jiného nabídce nebylo, to už tedy vadí. Ani křovák XiXao nebyl bůhvíjaký šoumen. Všechno bylo pro mě podprůměrné a chatrně zrežírované. Jedině snad chválu zaslouží bizarní originalita, s jakou postavy vešly do děje. U současných (a většinou i dobrých) filmů je hodnocení nízké, tady rovnou v červené barvě. Ano, leda CSFD se zbláznilo. 20% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Malé letadlo, které se ve filmu objeví, je Lazair Ultraflight Sales. Pro potřeby natáčení byla jeho kabina speciálně upravena, aby se do ni vešli dva lidé. (Redix)
  • Snímek byl natočen už v roce 1985, uveden však až o 4 roky později. (KucC)
  • V čase 51:23 bere voják do ruky kompas a druhý se ho ptá, jestli ví, k čemu je na druhé straně zrcátko. Zrcátko slouží k nouzové signalizaci: aby se o člověku lidé dozvěděli, když se ztratí. Pomocí odrazu slunečních paprsků dává na dálku vědět o své poloze letadlům, lodím nebo lidem na horizontu. (Stefi_836)

Reklama

Reklama