Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Bohové musejí být šílení, je pro mě taková srdcovka, že jsem si musel dát hned druhý den nášup. A dvojka mi šmakuje úplně stejně, ne-li víc. Tentokrát se malinko ubralo na laskavosti a přidalo se víc humoru. Také se s výjimkou XiXao změnilo obsazení. Za mě v případě vizuálu dámy k lepšímu, ale to v tomto případě nehraje roli, protože Uys si se všemi postavami pohrál a opět vtipnými scénami nešetřil. Ano, nejde o žádnou konverzační a sofistikovanou komedii, ale všechny ty veselé scénky působí mile a z děje netrčí. Vše působí plynule a přirozeně, což se v mnoha současných komediích často neděje. Za vyzdvihnutí stojí i práce se zvířaty, speciálně medojed byl úžasný a vůbec mi nevadilo, že byl v jednom momentu vycpaný...vlastně to oceňuji. Tvůrci by to dokázali i s tím živým, ale nechtěli ho trápit. Ta úcta ke zvěři a přírodě, je zřejmá v obou filmech a s tím opravdu rezonuji, takže nemám jinou volbu, než dát full stars. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Naprosto praštěná, netradiční a originální komedie, u které tu pusu opravdu nezavřete (teda po asi pátém shlédnutí v jednom roce už to sice trošku omrzí, ale snést se to dá stále). Herecké výkony (nebo spíš improvizace - těžko říct?) křováků jsou velmi zdařilé a situace, ve kterých se nachází Lena Fraugia jsou k popukání. To, že tak dobrou komedii dokáže natočit Botswana pro mě bylo fakt velkým překvapením... ()

Reklama

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Smál jsem od začátku do konce. A to je přesně ten důvod, proč dávám plných pět. Ono natočit pohodový ztřeštěně zábavný film je mnohem větší dřina, než ony přešpekulované intelektuálně "vyhrocené" příběhy, které nikoho nezajímají (kromě ega jejich tvůrců a přitroublých kritiků) a na které lidi do kina nechodí a maximálně jimi vyplňuje hluboce intelektuálně zaměřený chrám a tvrz kultury ČT půlnoc na ČT2 nebo na Artu....Z celého toho filmu navíc čiší laskavost a určitá láskyplnost ke všem přítomným (včetně kubánského revolucionáře...), skvělá je L. Farugia, pro kterou to byla snad jediná role ve filmu, co vím, těžce sympatické bylo trio Křováků na čele s tatíkem N!xauem, jediné, co mně trochu posléze kazilo dojem z pohody filmu (byť to s vlastním filmem má souvislost pouze věcnou) je fakt, že tito Křováci jsou lovnou zvěří pro všechny ty Zuluy a ostatní vzorné černochy v oblasti jižní Afriky, což ovšem v rámci hyperkorektní sebemrskačské "západní" a "bílé" civilizace zazní jen zcela okrajově a vlastně náhodou, stejně jako třeba vyvražďování bílého obyvatelstva v Zimbabwe....no, ale když se vrátím k tomu filmu, scéna, kdy opice krade Ann plechovku na vodu taky nemá chybu - jenom to zvíře naučit, co má dělat. Na filmu je taky sympatická ukázka toho, jak někteří mladí yuppies (Ann) chápou a znají svět - tady je to s nadsázkou, ale daleko od pravdy to rozhodně není. ()

Vonter 

všechny recenze uživatele

Dvojka a křovácký maratón má u mě první místo mezi všemi díly této série. Film od prvního počinu dospěl, nemá slabá místa a je to jízda od začátku do konce. Nutno pochválit všechny zůčastněné křováky a to jak za herecké, tak i sportovní a kaskadérské výkony. Někdy válí tak, že by záviděl i Laufr. Xixao si v honbě za potomstvem málem prošoupal dřeváky a má u mě zaslouženou pěťajznu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Lepší a zábavnější než první díl. Zatímco jednička sází přes svoje humorné scény více na dobrodružno a cestopis, dvojka je nabitá crazy komedie se spoustou vykutálených postav. N!xau je sice stále borec a všichni herci sympatičtí, ovšem mojí jedničkou jsou pytláci a zváště šéf, který pouze hlásí :-). 90%. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Snímek byl natočen už v roce 1985, uveden však až o 4 roky později. (KucC)
  • Živočich, ve filmu zakousnutý do boty, je medojed kapský, latinsky mellivora capensis. Jedná se o na svou velikost značně agresivní a silnou kunovitou šelmu. Je také zajímavá svojí odolností vůči hadímu jedu. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama