Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajuplný cizinec na koni, který se usadí v horské vesnici, aby zde přečkal zimu, přináší do uzavřené komunity nedůvěřivých obyvatel neklid. S přibývajícím množstvím záhadných úmrtí začne být jasné, že jeho příjezd nebyl pouhou náhodou. Alpský western je svěží variací na oblíbené žánrové motivy. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (115)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Jsou věci o kterých se nemluví, věci z minulosti....... Kamera: Thomas W. Kiennast. Natočeno podle stejnojmenného románu Thomase Willimanna. Těžko říci, jak ten cizinec našel cestu až do vysokohorské (až skoro do oblak se tyčící) vesnice. CITÁT - Kdo jsi? Co tu hledáš?......... Cizinec byl fotograf (má zrcadlo co si pamatuje obrázky) a s ním do údolí přišla temnota. Tak mě napadá, zas tak vysoko to není, jak tvrdí vypravěčka, protože jsou v údolí. Ale to je jen maličkost, protože se zvýšil počet mrtvol a nic jim nepomohlo, ani to, že jsou tak vysoko v údolí. Vesnickou elitu začne někdo eliminovat. A divákovi je jasné, že je to cizinec, ale jen Bůh a pastor, ví proč. CITÁT - Hej! Kdo je tam?.......... Není to špatný příběh, řekl bych, že je , na Němce, až moc dobrý, ikdyž jsem čekal něco mystičtějšího, ale nakonec je to dost lidské. Okolo 90 minuty je krásná přestřelka, podpořená povedeným hudebním doprovodem a zajímavými zpomalenými záběry. Znáte ten slogan, že barman umírá poslední a kovář je kliďas? Tady je to trochu jinak. CITÁT - Prosím tě, zkrať to....... Zajímavě jsou řešené závěrečné titulky, to jsem dlouho neviděl a je to skoro slast pro oči. Titulky tak trochu jinak. PS - Při úvodních titulcích zazní song Sinner Man z úst zpěvačky, která si říká Clara Luzia. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film se úmyslně vleče, aby se do něj dala nacpat spousta dlouhých pohledů, záběry přírody, střihy apod. Postupně se dozvídáme cizincovo tajemství. Vyzdvihl bych výborný soundtrack a zvuk obecně. Finále se hudebně i střihem zvrtlo do stylu Quentina Tarrantina, čehož mi bylo upřímně líto, a proto taky dávám pouze čtyři hvězdy. Práce na filmu bylo habaděj a povedl se, o tom žádná. Jen by měl rejža být přeci jen víc svůj a nehledět tolik hrdinům svého mládí. 80% ()

Reklama

Renfield 

všechny recenze uživatele

Stále nemám patřičnou filmovou důvěru k zemím původu, proto jsem nic zvláštního nečekal, ale o to větší překvapení přišlo! Film mi rozhodně nepřišel utahaný a nemohu souhlasit ani s názorem, že se v první polovině nic neděje. Ono se toho děje dost podstatného, jenom se nestřílí a ano, tempo vyprávění je pomalejší, ale nikoliv nudné. V druhé půlce dojde na akci samotnou a výborné finále, tedy spíše finální přestřelku. U té mi ze začátku hudba příliš nesedla, ale už v jejím průběhu jsem si zvykl a nakonec mi to přišlo jako zajímavé spojení. Temné údolí ztrácí na scénáři, ten je až příliš předvídatelný a okoukaný. Naštěstí je film výborně natočen, tedy vše podstatné zachraňuje především režie. Jako velké plus vidím i méně dialogů, nejsou potřeba, vše odvypráví kamera a atmosféra zimních Alp. Za zmínku stojí i hudba, která se vlastně do westernu příliš nehodí (jak už jsem naznačil), ale proč ne. Navíc společně s povedenou kamerou právě ona gradující hudba značně dopomáhá k celkové temné atmosféře filmu. Tragicky nevidím ani výkon Sama Rileyho, naopak mi do role sedl a jeho povětšinou zadumaný výraz se k jeho postavě hodí. 70% ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Je blbé spoléhat na to, že má soupeř dvě rány, zatímco on na vás čeká s opakovačkou :-) Bavil jsem se a to docela dost, což bych zrovna u takové koprodukce nečekal. Hodně mi to připomíná kultovku, posazenou o několik levelů výše a to Velké ticho/Grande silenzio s Klausem Kinskim. I tady v Temném údolí bylo vše skvěle zvládnuté, pořád to má ale do jmenovaného snímku dostatečné rezervy. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čakal som uťahanú artovku, ale ono nie. Filmu síce trochu trvá, kým sa dostatočne vyhrotí, aby sa mohlo začať strieľať, ale potom už je to celkom masaker. Až na to prostredie naozaj tradičný western s málovravnými hrdinami a poriadne brutálnymi úmrtiami. Super kamera a hlavná prestrelka je natočená úplne luxusne. Akurát škoda, že sa tam strieľali iba puškami. V tej dobe boli v Rakúsko-Uhorsku úplne bežné rôzne typy revolverov, vrátane koltu vyrábaného v licencii v Innsbrucku. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v italském Val Senales. (Terva)
  • Rakousko zaslalo snímek do kategorie Nejlepší cizojazyčný film na 87. udílení Oskarů. Film však neprošel nominací. (Terva)
  • Film měl premiéru na 25. ročníku televizní a filmové tvorby Romy Gala 2014, kterou pořádá TV ORF a Thomas W. Kiennast si odnesl cenu za Nejlepší kameru. (Terva)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama