Reklama

Reklama

Rukopisy nehoří

(festivalový název)
  • Írán Dast-Neveshtehaa Nemisoosand (více)
Írán, 2013, 125 min

Obsahy(1)

Dva muži pověření úkolem zabít člověka a naaranžovat to jako sebevraždu jsou donuceni na poslední chvíli změnit plány. Šokující a zároveň odvážný thriller Rukopisy nehoří představuje zatím nejprovokativnější film íránské kinematografie, který srší zuřivostí a odvahou podívat se svému tématu zpříma do očí. (Festival íránských filmů)

Recenze (3)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Syrový, velmi realisticky ztvárněný snímek, který pokládá nejednu otázku, hlavně však, zda je národní zájem nad humánnost a lidskou etiku, zdali může jedinec své nekalé zájmy skrýt za národní zájmy, v jejichž jménu pak nechává "poskoky" páchat zlo za něj, jen aby měli sami na obživu a záchranu svých dětí... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Svíravý a beznadějný pohled na temné pozadí íránského bezpečnostního aparátu. Rasoulof (oho zbaven pasu a neznámo kde) dal vzniknout snímku, který nechce být klasickým filmovým konstruktem, ale pravdivou a tíživou výpovědí. Divák tak může mít pocit, že sleduje něco opravdu výjimečného, co ještě z Íránu neměl možnost vidět. Tuto auru ještě více posiluje tvrzení nahrazující závěrečné titulky, ve kterém se píše, že z důvodu ochrany životů nebudou zveřejněna jména herců ani ostatních lidí ze štábu. Pozadí vzniku snímku i osud režiséra jsou zajímavé a znepokojující, přejděme však ke snímku samotnému. Dějově máme možnost sledovat tři dějové oblouky, které jsou zpočátku oddělené, ale postupně se mezi nimi objevují hmatatelné vztahy a v poslední třetině se zcela spojují. Tím hlavním je dvojice nájemných zabijáků, která má za úkol likvidovat státem označené rozvraceče. Snímek se též věnuje druhotné linii v pozadí, kdy syn jednoho ze zabijáků potřebuje operaci nutnou k jeho ozdravení. Nicméně operovat syna něco stojí a zabijákovi stále nepřichází výplata. Na tomto případě je prezentováno něco jako morální dilema z vlastní činnosti. Zabiják nutně potřebuje peníze na synovu operaci, ale neustále tvrdí, že žádné peníze nepotřebuje a svou práci kvůli nim rozhodně nedělá. V mezičase kontroluje své konto, zda již obdržel mzdu za předchozí službu státu. Další linie sleduje disidentské intelektuály, kteří mají rukopisy dokumentující vládní zločin, při kterém se íránský státní aparát pokusil o hromadnou vraždu. A poslední nás seznamuje s významným cenzorem… Snímek je silný zejména ve zprostředkování pocitů bezmocnosti a to nejen v přímé konfrontaci s nepříjemnými situacemi. Velmi zdařilá je i scéna, ve které hlavní dvojice jede automobilem, kamera postupně prostříhává mezi jedním z nich a tichou silnicí a veškerá atmosféra je vystavená jen na vyprávění o onom pokusu o vraždu civilistů v autobuse. Nevydařeném pokusu o vraždu, který se skutečně stal. ()

Reklama

Germanicvs 

všechny recenze uživatele

Sugestivní pohled pod zkrvavené ruce čističů pravdy, která nesmí býti veřejnosti odhalena. Totalitní teror nelze v žádné formě oficiálně připustit, naznačit nebo prezentovat. Aby se tak opravdu nestalo je nasazeno podsvětí, které rádo velkému bratru za skromnou rentu vypomůže. Dar múzy umění může být v takové pekelné konstelaci prokletím. Nadlidský úkol vynésti dávný zločin na povrch zemský je svěřen třem režimem zneuznaným spisovatelům... ()

Galerie (7)

Související novinky

Festival íránských filmů

Festival íránských filmů

13.01.2016

5. ročník Festivalu íránských filmů proběhne od 13. do 17. ledna 2016 v pražských kinech Světozor a Bio Oko, nově zavítá také do kina Lucerna. Od 19. do 20. ledna se potom festival už podruhé… (více)

Reklama

Reklama