Reklama

Reklama

Armstrongova lež

  • USA The Armstrong Lie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jedni ho milujú, druhí nenávidia. Dôvodov na to majú tí aj tí viac než dosť. Niekdajšia cyklistická superstar Lance Armstrong, ktorá v dôsledku dopingového škandálu, aký v histórii (nielen) tohto športu nemá obdoby, prišla o všetky svoje najcennejšie tituly i priazeň drvivej väčšiny fanúšikov, dodnes polarizuje verejnosť. Muž, ktorý miloval víťazenie a viac než čokoľvek na svete neznášal prehry, pretože v jeho očiach prehra znamenala smrť, paradoxne smrť (v podobe agresívnej rakoviny semenníkov s metastázami v brušnej dutine, pľúcach a mozgu) porazil, no krátko nato vlastnou vinou i tak temer úplne všetko, na čom mu kedy záležalo, stratil. No verte tomu alebo nie, slovo rezignácia by ste napriek všetkému v jeho slovníku hľadali márne... (TV Markíza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gibney natočil vynikající mnohavrstevný dokument, jehož nejslabším článkem je však paradoxně právě sám Gibney. Pokud jako dokumentarista shrnuje a dává do souvislostí Armstrongovu (na kontroverze) bohatou kariéru či pozadí vrcholové cyklistiky, tak exceluje a nahlíží na vše z více úhlů. Selhává ovšem v pasážích jeden na jednoho, kdy měl bezprecedentní přístup k Lancovi před (2009/2010) i po (2013) a nic z toho. Před se nechal opít silným příběhem comebacku a po se bál konfrontace a otázek na tělo. Snaží se to sice dohnat "myšlenky si urovnávajícím" komentářem, ale pozdě bycha honiti; měl se ukázat přímo na place. Ovšem možná jde pouze o neblahý důsledek toho, že s tím přišel sotva půl roku po Lancově doznání. Každopádně Armstrong i cyklistika (fascinující jak tu všichni usvědčení bývalí jezdci ukazují prstem, ale přijmutí odpovědnosti nikde) jsou kromobyčejně vděčné nečernobílé objekty dokumentaristického zájmu a výsledek tomu odpovídá. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Dokument není ničím vyjímečný, ani Armstrongovo přiznání není nijak morální,bylo pod tíhou důkazů a trest byl adekvátní. Touha po moci, je to co ho přivedlo k totálnímu (sebe)pohrdání.Po moci touží ten kdo se cítí bezmocný... .Hlavním plusem dokumentu je, že se jedná o další příspěvek z rodu ODHALENÍ "nastavující zrcadlo" :) světu vystavěnému na strachu a na lžích... ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument o človeku, ktorý dal mnohým ťažko chorým ľuďom nádej a nakoniec sa jeho meno stalo synonymom slova doping. Keď som ešte ako teenager sledoval preteky Tour na DSF vždy som viac fandil jeho najväčšiemu konkurentovi Janovi Ulrichovi z Deutsche Telekom, tento dokument však ukázal že v tom boli všetci spolu. Natočené naozaj viac ako dobre a charakter amerických športovcov nepochybne najlepšie ukázal Floyd Landis. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokument o všech aspektech cyklistiky, který přesahuje rámec sportu a ukazuje nepřímo na lidskou naivitu, tendenci ke zbožňování a nekritickou heroizaci kohokoliv, kdo alespoň trochu splňuje kritéria hrdiny. Paradoxní je skutečnost, že film je možná nejlepší, který Gibney natočil, zároveň je to ale jeho nejméně profesionální práce, protože vydatnou část stopáže nedělal objektivní dokumentarista s nadhledem, nýbrž fanoušek Lance Armstronga vyplácaný z toho, že si ho božský Lance připustil k tělu a on ho může doprovázet při jeho návratu na Tour de France. Kvalitu a hodnotu dokumentu tedy paradoxně spasilo až samotné odhalení dopingu, protože se rázem z nudně oslavného filmu plného lží a teatrálních žvástů hlavního protagonisty, stal film s tématem, který něco sdělil. I když Gibney v určitých částech provádí až důkladnou investigativní práci a odhaluje zkorumpovanost celého sportu, přičemž zachází do takových detailů, které převážná část diváků ani není schopna pobrat, přesto mi u něj chyběly tvrdé otázky na tělo. Dotaz, zda si Armstrong rakovině nenapomohl sám tím, že si píchal do těla růstové nebo hormonální sračky, ten se přímo nabízel a přesto nebyl (zjevně ke stále trvající úctě ke lhářovi, podvodníkovi a charakterní nule) vznesen. Škoda, přesto mě dokument dokonale bavil. 90% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Ve většině případů nechápu lidi, kteří nenávidí Armstronga kvůli dopingu a už vůbec nedokážu pochopit stamilionové žaloby od korporací, které by bez Armstronga těžko měli takové zisky a těžko by byli tam kde jsou. Nechápu, co by jim měl Armstrong kompenzovat. Pak je tu linie jiná a to ta sportovní. Nemám problém uznávat Armstronga protože vítězil v dobách, kdy dopovali všichni a šlo tak pouze o to, kdo umí lépe dopovat. Podmínky tohoto sportu byli tehdy nastavené absolutně jinak a v těchto podmínkách Armstrong vynikal. Gibneyho dokument slavného cyklistu ani příliš nehaní a ani ho nijak neoslavuje. Jde tak o docela relevantní popis Armstrongovi osobnosti. Člověk, který chodí přes mrtvoly. Jinak by se nedostal, tam kam se dostal. A také popis zkaženosti a reality cyklistického sportu. Armstrong byl osobnost, který skrze nadaci pomohl milionům lidí na světě a ve zkaženém sportu vynikal, nevidím důvod proč ho takto pranýřovat. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Armstrong se při svých vítězstvích na Tour v letech 2002 - 2005 mohl spoléhat i na pomoc českého cyklisty Pavla Padrnose, který byl členem týmů US Postal Service a následně i Discovery Channel. (.se)

Reklama

Reklama