Reklama

Reklama

Celnice: Návrat ztraceného pokladu

(TV film)
Krátkometrážní
Česko, 2013, 26 min

Režie:

Petr Marek

Obsahy(1)

„Jaký je vztah samostatného Česka a Slovenska k Evropské unii? Existuje „společná budoucnost"? Hudebně názorová koláž. Pohádková show. Návrat ztraceného pokladu. Federální doku-duet renomovaného českého hudebníka a režiséra Petra Marka." (Brněnská 16)

Recenze (3)

Radko 

všechny recenze uživatele

dlouha_potvora dobre opísala dokument ako koláž. Slovensko - české slovo v nej prednáša i Jožo Ráž. Veštkyňa zas múdre slová o zemitých Slovákoch trúsi, ktorých surové jadro česká intelektuálska ruka do krásy brúsi. Pyča z hoven hymnu našu česky peje, režisér Marek sa na nástupišti z nervozity plešatého pána smeje. Chlapčenská skupina Tukan komentuje skladbu EÚ error s odstupom desiatich rokov, Ráž hovorí: všetko sa rozpredalo, z nás rastie generácia otrokov. Animovaný korbáčik do toho všetkého dobre zapadol, no dobrý pocit pri sledovaní do istej miery upadol. Spôsobila to skupina hercov predstavujúca historické postavy z minulosti, lacná a blbá tv sranda, veď irónie aj ľapšej tam už bolo dosti. Okrem opísaných aj iné veci a ľudí dokument v necelej polhoďke obsahuje, tak neváhajte a pozrite si, čo rámec jedného národa v spolužití dvoch ich presahuje. Ak budete mať pri tom pozitívnu náladu, možno ani sa nevyhnete nájdeniu si pokladu. Konceptuálne hravé, ironické a útržkovito nádherné, no pri posúdení kvalít všetkých zlomkov je hodnotenie len lepšie priemerné. ()

dlouha_potvora 

všechny recenze uživatele

Neočekávejte nudný sociologicko-politický výklad vztahů Česka a Slovenska po dvaceti letech, ale naprosto neobjektivní, místy až trochu fantasmagorickou senzační koláž. Tohle není rádoby objektivní dokument "mapující vývoj společnosti", je to avantgardní humor Petra Marka, koncert pro několik zámněrně, několik náhodně vybraných protagonistů a lidskou blbost. Vřele doporučuji, film je volně dostupný na webu České televize. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já ty šílenosti Petra Marka mám rád, hlavně za období Unarfilmu, avšak tady mě to moc neoslovilo. On je taky podle mě problém v tom, že někdo jako Petr Marek by nejspíš neměl dělat dokumenty, nejenom proto, že nedokáže být nezaujatý a objektivní, ale taky proto, že k němu tenhle žánr nesedí, aspoň z mého pohledu. Navíc jsem z toho celého měl pocit, jako by se už vyčerpával, prostě jsem z toho cítil, že to nebylo ono a že to mělo na víc. Ti hraní prezidenti mi tam lezli na nervy, stejně tak jako některé ty vsuvky ze starých československých filmů. Zase na druhou stranu, vyhrabat někde z prdele do toho filmu jakousi "skupinu" Tukan mi přišlo jako celkem dobrý nápad, ale i tak tu těch dobrých je míň. Jak tu už oba uživatelé v komentářích napsali, skutečně to je spíš nějaká koláž, ale podle mě ne úplně povedená. Navíc se mi zdá, že už se Petr Marek vyčerpal, možná proto už pak nic nového zatím nenatočil. 2* ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama