Profesor odchází

Browning Version, The

Velká Británie, 1951, 90 min

Anthony Asquith

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(13.7.2006)

Pokud chcete rozbrečet svého bezcitného učitele, pusťte mu tohle. Michael Redgrave kraluje. Tsk tsk tsk.(10.10.2011)

• ripo

Oba autoři tohoto filmu, režisér Asquith a dramatik Rattigan, nejsou našemu obecenstvu neznámí. Asquitha známe jako jednoho z předních anglických režisérů, zvláště jako tvůrce dosud nejpodařenějšího pokusu o filmový přepis Shawových her — filmu „Pygmalion". Ference Rattigana jsme poznali na divadle jako autora hry „Případ Winslow", která před časem proběhla našimi jevišti a hrála se s úspěchem v pražském Realistickém divadle. Rattigan zřejmě velmi dobře zná školské prostředí v Anglii a jeho problémy, neboť jak zmíněná hra, tak i film z tohoto prostředí těží. — Režisér Asquith označil jako hlavní myšlenku filmu „vysvobozeni, duševní a morální znovuzrozeni člověka". Je to skutečně hlavní myšlenka, pro niž je také film promítán v našich kinech. Jinak rozvleklá fabule, v níž se režisér nedovedl zbavit zátěže divadelní hry, a přepsychologisování jednotlivých duševních stavů profesora Crockera filmu valně neprospívají. Pro našeho diváka zůstává ovšem film v každém případě zajímavým a částečně kritickým pohledem do života anglické střední vrstvy a anglického školství. Filmový přehled 1/1954(4.7.2009)

• d-fens

ocenenia : MFF Cannes 1951 - Najlepší scenár (Terence Rattigan), Najlepší herec (Michael Redgrave)(23.2.2012)