foto

Albert Finney

  • nar. 9.5.1936 (80 let)
    Salford, Velký Manchester, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Albert Finney se narodil 9. května 1936 v Anglii. Studoval na londýnské Royal Academy of Dramatic Arts. Ve dvaceti letech debutoval ve hře Julius Caesar a v dalších letech se osvědčil jako představitel dalších shakespearovských rolí, ale i moderních inscenací. Jeho divadelní kariéra je spojena především se soubory Royal Court Theatre, National Theatre Company, Royal Shakespeare a dalšími. Za své divadelní výkony obdržel ceny Olivier a Evening Standard Theatre Award a byl nominován na ocenění Tony.

Ve filmu debutoval malou rolí ve snímku KOMIK (1960) s Laurencem Olivierem v hlavní roli. První uznání přinesla Finneymu role „rozhněvaného mladého muže“ v dramatu V SOBOTU VEČER, V NEDĚLI RÁNO (1960). Plně zde využil svého, dnes světoznámého, silného hlasu s jasným severoanglickým přízvukem i svého výrazného charismatu, které předurčilo jeho budoucí obsazování. Poněkud netypicky, ale zato velmi úspěšně si zahrál v romantické komedii TOM JONES (1963), která mu získala první nominaci na Oscara a otevřela mu dveře do Spojených států. Výstředně pojal roli Hercule Poirota ve VRAŽDĚ V ORIENT EXPRESU (1974).

V průběhu let ztvárnil spoustu odlišných postav, mezi které patří role v rodinném muzikálu ANNIE (1982), manžela si zahrál v dramatu STŘÍLEJTE NA MĚSÍC (1982), mafiánského bosse v gangsterce bratří Coenů MILLEROVA KŘIŽOVATKA (1990). Dále policejního seržanta, který zahoří láskou k mladé svobodné matce v romantickém dramatu KOMEDIANTI (1992) a demoliční pracovník v důchodu ve filmu BOHATÍ LÁSKOU (1993).

Do jeho obsáhlé filmografie patří dále např. romantické drama WASHINGTONOVO NÁMĚSTÍ (1997), komedie SNÍDANĚ ŠAMPIÓNŮ (1999), kde si zahrál po boku Bruce Willise. V roce 2000 ho obsadil do dvou úspěšných filmů Steven Soderbergh: TRAFFIC - NADVLÁDA GANGŮ a ERIN BROCKOVICH. Poslední dobou si zahrál ve filmech jako Velká ryba (2003), Dannyho parťáci 2 (2004), Dobrý ročník (2006), Bourneovo ultimátum (2007) nebo Než ďáběl zjistí, že seš mrtvej (2007).

Na kontě má také spoustu televizních filmů - zahrál si např. Winstona Churchilla (STAHUJÍCÍ SE MRAČNA, 2002), papeže Jana Pavla II. (POPE JOHN PAUL II, 1984) i Ernesta Hemingwaye (HEMINGWAY, THE HUNTER OF DEATH, 2001).

Albert Finney byl během své téměř 40-leté kariéry již pětkrát nominován na Oscara – v kategorii nejlepší herec za filmy Tom Jones, Vražda v Orient expressu, Garderobiér a Ve stínu vulkánu, a v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli za film Erin Brockovich. Kromě toho nedávno získal Emmy a Zlatý glóbus za ztvárnění Winstona Churchilla ve filmu HBO Stahující se mračna. Zlatý glóbus získal také za film Scrooge a na další tři byl nominován za filmy Ve stínu vulkánu, Garderobiér, Shoot the Moon, Erin Brockovich a Velká ryba. Další ceny získal na filmových festivalech v Berlíně a Benátkách.

Je rozveden s herečkami Jane Wenhamovou (1957-61) a Anouk Aiméeovou (1970-78).

Jana "xjane" Strnadová

Herecká filmografie

2012 Bourneův odkaz
Skyfall
2007 Bourneovo ultimátum
Než ďábel zjistí, že seš mrtvej
2006 Dobrý ročník
Nezlomná vůle
2005 Aspects of Love
Mrtvá nevěsta Tima Burtona
2004 Dannyho parťáci 2
2003 My Uncle Silas II (TV film)
Velká ryba
2002 Stahující se mračna (TV film)
2001 Hemingway, the Hunter of Death
Nenarozený
2000 Erin Brockovich
My Uncle Silas (TV seriál)
Traffic - nadvláda gangů
1999 Milionář
Snídaně šampionů
1998 Takové anglické manželství (TV film)
1997 Agnieszka Holland On the Set (TV film)
On the Set of 'Washington Square' (TV film)
Washingtonovo náměstí
1996 Cold Lazarus (TV seriál)
Karaoke (TV seriál)
Nostromo (TV seriál)
1995 Run of the Country, The
1994 Bezvýznamný muž
Profesor odchází
1992 Bohatí láskou
Komedianti
1990 Green Man, The (TV seriál)
Image (TV film)
Millerova křižovatka
1989 Endless Game, The (TV seriál)
1987 Sirotci
1984 Biko Inquest, The (TV film)
Pope John Paul II (TV film)
Ve stínu vulkánu
1983 Garderobiér
1982 Annie
Lights, Camera, Annie! (TV film)
Střílejte na měsíc
1981 Bankovní loupež
Krásky
Vlci
1977 Soupeři
1975 Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese
Forget-Me-Not-Lane (TV film)
1974 Vražda v Orient expresu
1973 Alpha Beta
1971 Gumshoe
1970 Scrooge
1969 The Picasso Summer
1967 Dva na cestě
Charlie Bubbles
1964 Night Must Fall
1963 Tom Jones
Vítězové
1960 Komik
V sobotu večer, v neděli ráno

Dokumentární

2007 Postcards from Provence
2006 Tim Burton: Dark vs. Light
Voices from the Underworld
1999 Hollywoodské zkoušky (TV seriál)
1990 Wall: Live in Berlin, The (koncert)
1984 Notes from Under the Volcano
Observations Under the Volcano
1967 Omnibus (TV seriál)
1963 Tribute to John F. Kennedy from the Arts, A (TV film)

TV pořady

2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Producentská filmografie

1968 Kdyby...

Režijní filmografie

1984 Biko Inquest, The (TV film)
1967 Charlie Bubbles

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace