Bojová jednotka 442. pluku a 100. pěchotního praporu byla sestavena z amerických občanů japonského původu. Záznamy z bojů v průběhu 2. světové války: 7 hlavních bojových akcí v Evropě, 9486 obětí, 8143 vyznamenaných, 7 pochval prezidenta. Americký snímek, nominovaný na Oscara, vypráví část hrdinského příběhu této výjimečné bojové jednotky. Začíná v táboře Shelby v Mississippi roku 1943, kde probíhá drsný trénink pod vedením plukovníka Graysona (VAN JOHNSON). Poté se společně s mladými hrdiny přesouváme na frontu do Itálie a Francie, aby vše vyvrcholilo rozhodující bitvou, která odhalí charaktery jednotlivých vojáků až na dřeň. (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 1 nominace: Námět a scénář(21.5.2004)
Thomassi
Nechápu, jak může mít tento válečný snímek, který popisuje osudy bojové jednotky Američanů japonského původu ve válce proti Němcům, tak špatné hodnocení (21.2.2010 - 30%). Jasně, není to kdoví jaký vojnový trhák, ale černou barvu si určitě nezaslouží. Mě příběh docela bavil a konec konců bojové scény taky nebyly špatné. Závěrečná bitva v lese byla dokonce více jak lepší. Takže 55%.(21.2.2010)
Všežrout
Určitě né náhodou vznikl tento film roku 1951, v době, kdy probíhalá válka v Korei a teprve 3 roky poté, co v americké armádě oficiálně skončila rasová segregace (Executive Order 9981). Jinak se jedná o klasický válečný příběh: počáteční nedůvěra mladého poručíka k vojákům japonského původu - základní výcvik - zocelení bojem - získání si reputace a uznání. O historii jednotky viz http://library.thinkquest.org/CR0210341/442nd/splash442nd.htm Hodnocení zaokrouhleno směrem nahoru.(3.3.2010)
crjules
S prihlednutim na rok vyroby ***.(23.2.2010)