Reklama

Reklama

Století Miroslava Zikmunda

  • angličtina Old Man and the World (festivalový název) (více)
Trailer
Česko, 2014, 97 min (Alternativní 94 min)

Obsahy(1)

Životopisný film Století Miroslava Zikmunda přináší osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti". Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty, seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Zažil nástup demokracie a „všemocného" kapitalismu... Vydejme se napříč dějinami a nechme si vyprávět příběh minulého století prostřednictvím muže, který jej zažil... (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Jistý profesor estetiky na Masarykově univerzitě řekl, že všichni lidé jsou krásní a nejkrásnější jsou lidé staří. Portrét Miroslava Zikmunda dokonale potvrzuje jeho slova. M. Zikmund je krásný člověk, jak nám ukazuje jeho moudrost podepřená lety a životním optimismem a duše očištěná bolestnými i radostnými zkušenostmi. Miroslav Zikmund je člověk důstojný, vyrovnaný, obdařený krásným hlasovým projevem a vznosnou češtinou, jež je jako nádech starých časů, je nesoudící, chápavý, otevřený moderní době a pokorný k těžkostem. Kloním se kráse a odvaze jeho ducha. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Režisér Petr Horký natočil opravdu velmi povedený dokument o jedné z nejdůležitějších postav českého cestovatelství 20. století. Cestovatele Miroslava Zikmunda musí člověk obdivovat nejen pro všechna ta dobrodružství, která prožil ve světě, ale také pro jeho životní vitalitu a i díky jeho filozofickému pohledu na svět. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument, především díky osobě Miroslava Zikmunda a působivých dobových záběrů. Trochu mi vadilo to, že si tvůrci nedali práci a nesladili podobně i své současné, jimi natočené záběry. Ty jsou vizuálně dosti obyčejné a nezajímavé, což je škoda, jelikož taková osobnost, jakou je Miroslav Zikmund, by si něco podobného zasloužila. Nevím proč většina dokumentárních filmařů žije v představě, že dokument je jen a pouze o obsahu. Není. 8/10 ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Velkolepé vzdání pocty tomuto slavnému československému cestovateli, který s Hanzelkou projel v temných dobách totality pořádný kus světa. Stále jsem si říkal, jaktože mohli tak jezdit a nebyli za to tehdejším režimem perzekuováni. I nejen tuto otázku mi tento dokument zodpověděl. Zároveň mi ale sám ukázal, že perzekuováni byli, nýbrž kvůli prosbě, aby odjeli tanky z ČSSR roku 1968. Dokument se nezabývá pouze cestami, mezi kterými mě nejvíc překvapilo přenocování na jedné z egyptských pyramid. Velká část je věnována tomu, co tu bylo po vítězném únoru a především, jak bylo s dvojicí Hanzelka a Zikmund nakládáno po roce 1968. Ovšem kolik toho samotný Zikmund zažil ukazuje již samotný úvod dokumentu, kdy si přesně pamatuje, co dělal v den, kdy byl spáchán atentát na Heydricha a byl očitým svědkem s K. H. Frankem po druhé světové válce. Bylo to dlouhé století Miroslava Zikmunda, který stovku přežil a jak sám odpověděl, zda to bylo šťastné či nešťastné století: "Je to podle úhlu pohledu". Celý dokument je plný spoustou archivních záběrů, záběrů z jejich filmů, ukázek jejich knih a fotografií. Podle mě vynikající dokument. [1768. hodnocení, 84. komentář, 85%] ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Přivítal bych více záběrů z minulosti a méně ze současnosti. Např. fotky z pyramid byly úžasné, zařadil bych i další podobné z jiných zajímavých míst. Kromě toho jsem postrádal dvě další věci. Větší míru objektivity autora (příliš nekritický) a odpovědi na četné otázky související jak s rodinným životem, tak tím cestovatelským obdobím. Zkrátka řadě věcí se dokument jaksi vyhnul. To ale nic nemění na tom, že se jedná o vcelku zdařilý dokumentární počin (7/10). ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Miroslav Zikmund zpočátku neměl o natáčení tohoto dokumentu zájem. Teprve když mu režisér Petr Horký vysvětlil, o co se bude jednat, souhlasil. (Terva)
  • Film se natáčel 3 a půl roku. (M.B)

Související novinky

Zemřel Miroslav Zikmund

Zemřel Miroslav Zikmund

02.12.2021

Ve požehnaném věku 102 let nás opustil známý český cestovatel, spisovatel a dokumentarista Miroslav Zikmund, jehož životní pouť byla nerozlučně spojena s kolegou Jiřím Hanzelkou (*1920 - †2003). V… (více)

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama