Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
Trailer 2

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (430)

lamps 

všechny recenze uživatele

Je to hodně depresivní, ale bohužel tím způsobem, že v největší depresi vedle diváka nezůstaly hlavní postavy, nýbrž chudáček bubák - takhle protivní a nesympatičtí hrdinové by hned první den vyhnali z baráku i Vladka z Vyvolených. Jinak solidně intenzivní utahování smyčky kolem dvou postav, které se nemohou uvolnit ze svízelné životní situace, v níž Babadook představuje pouhý symbol ustupující racionality a rozpadajícího se vztahu mezi matkou a dítětem. Strašidelné scény jsou fakt nepříjemné, ale je jich příliš málo a příběh postrádá dostatečně silné vyvrcholení, aby vzorově podtrhl a stmelil své rozhárané psychologické nastavení. Na artový horor moc samoúčelné, na úspěšný mainstream moc rozvláčné a neuchopitelné... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Babadook je atmosférická a hlavně psychologická pecka. Nic jsem od tohoto filmu nečekal a nakonec je to luxusní dílo. Hlavně pro diváka je těžké se rozhodnout jestli mít rád matku která byla velký chudák a nebo mít rád děcko které je...chudák taky. Film si s postavama a jejich oblíbeností neuvěřitelně hraje a jednu chvíli chcete zabít syna který je neuvěřitelně otravný a druhou chvíli vám ho je líto. To samé platí pro matku. Davis tu hraje neuvěřitelně dobře. Atmosféra filmu je hodně silná a monstrum které není vidět je naprosto unikátní v dnešní době a převálcuje jakkéhokoliv moderního strašáka. Co mi film trošku kazí je konec který je hodně divný a naprosto stupidní zvuky strašáka. Nemyslím když vyslovuje svoje jméno ale zvuky které vydává jsou samé zvuky které máte zadarmo na freesamples. Nicméně hodně slušný film, který má hodně málo hluchých místo. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Je zde znát, že to točila ženská. Má to víc psychologický podtón, má to několik opravdu skvělých a netradičních scenáristických míst, ale bohužel to má taky duchařskou dějovou linii, která je naprosto zbytečná! Žádný Babadook nebyl vůbec potřeba (nudil, neděsil), stačilo jen pracovat s psychopatickou matkou a hyperaktivním dítětem a mohl z toho být 1000x působivější horor. Ta duchařská BUBUBU linie film strašně táhla dolů do průměru a zamrzí to, protože režisérka se nebojí vymyslet dobrý dialog a navodit drsnou atmosféru jí taky nedělá problém. Na začátečnici fakt super výkon, ale na pořádný horor si asi ještě budeme muset počkat.... 55% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Tajomná humanoidná príšera, po nociach v dome chrapčiaca „babá!“ a následne to zakončiaca „dok!“, „dok!“, „dok!“ (a vyrútiaca sa zo skrine) rozhodne má niečo do seba. Dobrá atmosféra. Kým prvú hodinu režisérka "len" buduje atmosféru, je to super. Mrazivé ticho pred búrkou. Paradoxne, akonáhle sa začne finále (= búrka), je to už o poznanie slabšie. Koniec je bizarný (Babadooka chytili, väznili v pivnici a kŕmili dážďovkami?!), občas príliš klišé (neprežitie psa), občas príliš neklišé (prežitie susedy), občas WTF (vykopávanie dvier mamou Terminátorkou) a som značne zmätený z toho, ako v Austrálii svoju prácu vykonávajú sociálne úrady, čo sa týka starostlivosti o deti. Pochybnosti som začal mať aj o austrálskej polícii („Dobrý deň, mňa a môjho neplnoletého syna prenasleduje psychopat, ktorý sa v noci prechádza v našom dome alebo nám telefonuje, určite s tým nejako súvisí kniha XYZ.“ – "Môžeme ju vidieť?“ – „Vyhodila som ju.“ – „V takom prípade s tým nemôžeme nič urobiť.“ – „Aha, tak nič, dovi.“ – „Dovi.“). ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdybych já měl doma tak příšerného fracka, rozhodně bych se vysral na to, strašit jej nějakým trapným Babadůkem, který stejně celou dobu jen impotentně vrčí někde ve tmě, a rovnou bych ho střelil Albáncům na porno. Je to opravdu děsivý horor! Z toho malého zmrda mi šel neustále mráz po zádech, vůbec se nedivím, že chudák Babadůk radši ani jednou pořádně nevylez, a je mi teď upřímně líto všech, co si nasmrkali něco takového. Mělo by se to dávat jako dévédéčko k antikoncepčním preparátům a používat k propagaci potratových klinik. Bohužel je to děsivé pouze v tomto ohledu, jinak se jedná o lacinou, tupou a nedotaženou hovadinu, z níž vyčnívají jen ten iritující, lehce mozkově dysfunkční nedonošenec a výborně zahraná insomnická matka, která toho andílka brutálně nezvládá. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno