Reklama

Reklama

Hugo Haas v Praze

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1963, 34 min

Karel Pech vítá a zpovídá herce a režiséra Hugo Haase, jenž po čtvrtstoletí emigrace poprvé navštívil Prahu... Hugo Haas (*19. 2. 1901 – †1. 12. 1968) patřil k nejvýraznějším hercům meziválečného divadla a filmu a zejména svým osobitým sarkastickým humorem si získal přízeň publika. Kvůli židovskému původu se v roce 1939 rozhodl opustit vlast a bez znalosti cizího jazyka nanovo začínal za oceánem. Podařilo se mu brzy prosadit a během své americké kariéry ztvárnil na 80 rolí po boku velkých hollywoodských hvězd, nejčastěji v roli cizinců, a také se mu podařilo úspěšně navázat na režijní tvorbu. Do Československa mu cestu uzavřela železná opona a na vytoužený návrat si musel počkat až do uvolnění poměrů v 60. letech. Tehdy byl pozván do Prahy u příležitosti 80. výročí znovuotevření Národního divadla. Konečně se mohl setkat se svými hereckými kolegy a zhlédnout nová představení. Jeho bohatý pražský program na každém kroku dokumentoval herec a publicista Karel Pech, jenž zaznamenal i společný rozhovor, který se zabývá hercovými dojmy z návratu, jeho zahraniční tvůrčí cestou a setkáními s velkými osobnostmi i možnostmi přesídlit zpět do Československa. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Radko 

všechny recenze uživatele

Nostalgiu za starými časmi a pátos návratu slávneho herca po rokoch do rodnej krajiny do značnej miery vyrovnáva Hugov Haasov triezvy komentár, no dokument sa mu aj tak nevyhne. A tak najlepšou časťou ostáva spomienka na americkú časť filmovej kariéry skvelého herca a režiséra. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Je v něm tolik laskavosti a vlídného humoru... Bezmála po čtvrt století od své nedobrovolné emigrace se legendární herec Hugo Haas přijel podívat na své přátele a milovanou Prahu.Na nádraží na něj čekali stovky jeho věrných filmových fanoušků a mnoho herců a hereček aby jej uvítali. Kromě mnoha hereckých kolegů vítala Hugo Haase na nádraží i Jiřina Štěpničková se svým šestnáctiletým synem. Jiří Štěpnička k tomu řekl "Haase jsem bral jako strejdu, protože maminka s ním chodila". Když ho "strejda Hugo" uviděl optal se ho zda má čas a přesto že kolem něj byly stovky jeho přátel a hereckých kolegů vybral si jeho, aby mu dělal společníka po Praze kterou nemohl 25 let vidět. Celá Praha, stovky kolegů přátel filmových fanoušků měli obrovskou radost že Hugo Haas přijel. Dostal prostor v rozhlase i v televizi, novináři s ním dělali rozhovory. To co ale zůstalo skvrnou na jeho návštěvě a na co jistě Haas čekal, bylo zrušení výpovědi z Národního divadla pro jeho židovský původ v roce 1939. https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1064343882-kulturni-zivot/26353130305-hugo-haas-v-praze ()

Reklama

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Trochu krátké a málo obsažné na to, že byl milý Hugo v Praze celý týden a kolik toho absolvoval. Chybí alespoň krátký záznam přednášek nebo návštěva filmových ateliérů apod. Tam všude s ním kamera byla. Vzácný dokument, který vyniká převážně díky Haasovi, vlastními kvalitami už méně. Ale díky bohu za něj! 3 + 1 * ()

Zajímavosti (2)

  • Celá Praha, stovky kolegů, přátel a filmových fanoušků měli obrovskou radost, že Hugo Haas přijel. Dostal prostor v rozhlase i v televizi, novináři s ním dělali rozhovory. To, co ale zůstalo skvrnou na jeho návštěvě, a na co jistě Haas čekal, bylo zrušení výpovědi z Národního divadla pro jeho židovský původ v roce 1939. (sator)
  • Kromě mnoha hereckých kolegů vítala Hugo Haase na nádraží i Jiřina Štěpničková se svým šestnáctiletým synem. Jiří Štěpnička k tomu řekl: „Haase jsem bral jako strejdu, protože maminka s ním chodila.“ Když ho „strejda Hugo“ uviděl, optal se ho, zda má čas a přesto, že kolem něj byly stovky jeho přátel a hereckých kolegů, vybral si jeho, aby mu dělal společníka po Praze, kterou nemohl 25 let vidět. (sator)

Reklama

Reklama