foto

Hugo Haas

  • nar. 19.2.1901
    Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 1.12.1968 (67 let)
    Vídeň, Rakousko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Představitel a tvůrce vlastní „haasovské“ komiky plné sebeironie, jehož nejslavnější rolí se však stal doktor Galén z Čapkovy BÍLÉ NEMOCI... Hugo Haas, se uplatňoval od samých počátků nejen jako herec, ale také jako autor nebo spoluautor námětů, scénářů i jako filmový režisér.

Pocházel z rodiny brněnského obchodníka a podobně jako se jeho bratr Pavel stal hudebním skladatelem, Hugo studoval na konzervatoři. Údajně mu však Leoš Janáček řekl, aby nezpíval a dal se na herectví... Mezi jeho prvními nepříliš známými filmy nejrůznější úrovně se brzy objevili MUŽI V OFFSIDU (1931), kde přesvědčil diváky i kritiku o svém mimořádném komickém formátu. Po tomto úspěchu byl mladý Hugo Haas nadále obsazován do rolí staříků, jejichž masky tak rád vymýšlel. Role elegantních mužů si však také zahrál a to zejména ve veselohrách, k nimž napsal společně s režisérem Martinem Fričem scénáře. Svými náměty a scénáři se specializoval na společenské a situační komedie v nichž mu byla nejčastěji partnerkou Adina Mandlová (tehdy i partnerka v osobním životě) - ŽIVOT JE PES (1933), MAZLÍČEK (1934), AŤ ŽIJE NEBOŽTÍK (1935), ŠVADLENKA (1936), jejich poslední společný film byl DĚVČATA, NEDEJTE SE! (1937). Při natáčení se Haas sblížil s mladou Marií Bibikovovou, s níž se později oženil.

Hrál také v Národním divadle, mnohdy stejné role jako později na plátnech. Například svého nejslavnějšího doktora Galéna v BÍLÉ NEMOCI znal již také z jeviště. Před začátkem války odešel jako Žid do USA, kde se jako herec i režisér prosadil v Hollywoodu. Pronajal si ateliéry, v nichž točil své slavné filmy Charles Chaplin. Paní Haasová, zvaná mezi přáteli Bibinka si dokonce dopisovala s Adinou Mandlovou. Ke konci života žili Haasovi ve Vídni, kam si Hugo přivezl jedno z velkých ozubených kol právě z Chaplinova ateliéru... Haas potom ještě navštívil Československo, když se jednalo o jeho opětovném účinkování v českém filmu, leč stejně jako u ostatních předválečných hvězd českého filmu neúspěšně. Zemřel několik dnů před koncem tragického roku 1968 a je pohřben v Brně.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

1962 Paradise Alley
1959 Born to Be Loved
1957 Lizzie
Srazit a ujet
1956 Jednou nohou v pekle
1955 Něžná past
1954 Jiná žena
Návnada
1953 Přiznání jedné dívky
Žena bližního tvého
1952 Podivné okouzlení
1951 Dívka na mostě
Hlídač č. 47
1950 Doly krále Šalamouna
Vendetta
1949 The Fighting Kentuckian
1948 Casbah
For the Love of Mary
My Girl Tisa
1947 Fiesta
Galileo Galilei
Merton of the Movies
Northwest Outpost
The Foxes of Harrow
The Private Affairs of Bel Ami
1946 Holiday in Mexico
Two Smart People
1945 Dakota
What Next, Corporal Hargrove?
Zvon pro Adano
Žárlivost
1944 Dny slávy
Mrs. Parkington
Princezna a pirát
Strange Affair
Summer Storm
1940 Moře v plamenech
1938 Andula vyhrála
Co se šeptá
Svět kde se žebrá
1937 Bílá nemoc
Děvčata, nedejte se!
Mravnost nade vše
1936 Tři muži ve sněhu
Ulička v ráji
Velbloud uchem jehly
Švadlenka
1935 Ať žije nebožtík
Jedenácté přikázání
1934 Mazlíček
Poslední muž
1933 Dům na předměstí
Její lékař
Madla z cihelny
Okénko
Život je pes
1932 Načeradec král kibiců
Sestra Angelika
Zapadlí vlastenci
1931 Dobrý voják Švejk
Kariéra Pavla Čamrdy
Muži v offsidu
Obrácení Ferdyše Pištory
1930 Když struny lkají
1925 Jedenácté přikázání
Josef Kajetán Tyl
Z českých mlýnů

TV seriály

1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
Five Fingers (TV seriál)
1956 Telephone Time (TV seriál)
1952 The Ford Television Theatre (TV seriál)
1949 Your Show Time (TV seriál)

Dokumentární

2014 Filmy pod taktovkou FOK - a.z.
2013 Příběhy slavných (TV seriál) - a.z.
Život v ofsajdu (S13E11) - a.z.
1991 Umělec a člověk Hugo Haas (TV film)
1989 Český herec Hugo Haas - a.z.
1978 Magistři smíchu - a.z.
1968 Na návštěvě u Hugo Haase (TV film)
1964 Humor je vážná věc (TV film) - a.z.
Návštěva
1963 Hugo Haas (studentský film)
Hugo Haas v Praze (TV film)
1937 Továrna na iluze

TV pořady

2017 Filmové písničky Hugo Haase (TV pořad) - a.z.
2008 Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Skladatelská filmografie

Filmy

1959 Born to Be Loved

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(407)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace