Reklama

Reklama

Sága života

(TV film)
Švédsko, 1982, 3x54 min

Obsahy(1)

Pohled Lennarta Nilssona na vývoj života na Zemi i zrod člověka prostřednictvím záběrů speciální snímací techniky fascinující i po téměř 15 letech. Lennart Nilsson je fotografem a badatelem v oblasti našeho vnitřního světa. Je to už skoro 20 let, co překvapil svět tím, že ukázal na fotografiích život před narozením. Diváci tehdy ještě Československé televize posléze mohli téže téma spatřit ve filmové podobě (Zrození života – The Miracle of Life). A přišly další snímky připravené v úzké spolupráci s lékaři a vědci. Pomocí speciálně konstruovaných čoček a kamer se dokázal Nilssen přiblížit životu více než kterýkoliv jiný filmař. První část unikátní trilogie je věnována právě vývoji života. S použitím fascinujících záběrů doplněných počítačovými animacemi nabývají mlhavé představy o vzniku života na naší planetě konkrétní podoby.

Druhý díl unikátní trilogie nám připomene, že na světě nejsme nikdy sami, i když máme někdy ten dojem. Lennart Nilsson totiž svým kouzelným objektivem nahlédl do světa tvorů, které pouhým okem nikdy nespatříme. Máme možnost pozorovat tyhle tvorečky, jako by stáli vedle nás. Stejně velcí, stejně živí. Kromě obvyklých vší spatříme larvy šatního mola, nájemníky v chlupech kožichu, obyvatele knihoven, muzeí, našich postelí i společníky, kteří jsou stále s námi na naší kůži nebo v ústech. Nechte se přesvědčit o tom, že i v přírodě najdete v každé louži a pod každým kamenem mikrosvět s vlastními zákony vzniku a zániku věčného koloběhu života.

Lennart Nilsson je mužem, který nám umožňuje vidět neviděné. Kde se v něm vzala ona neutuchající zvídavost? Touha posouvat hranice snímací techniky? A především, jak to vlastně dělá? Na tyto otázky vám dá odpověď poslední díl Ságy života, který nabízí Nissonův krátký profil, pohledy do jeho dílny, seznámení s principy jeho unikátních objektivů a kamer. Ani v téhle části nechybějí pozoruhodné záběry, které díky své zvídavosti a houževnatosti natočil. Staneme se svědky nevídaného natáčení. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Zábery napadnutia ľudských buniek vírusom HIV museli byť snímané s mimoriadnymi bezpečnostnými opatreniami. (Autogram)
  • Na snímanie bozku zvnútra úst bol potrebný herec s veľkými ústami, pretože musel mať v ústach špeciálne upravený endoskop a zdroj svetla. (Autogram)
  • Na vytvorenie záberov zvnútra srdcovej tepny bol použitý preparát, pretože prúdiaca krv by bránila čokoľvek vidieť. (Autogram)

Reklama

Reklama