Reklama

Reklama

Tajemství smrti slečny Neznámé

  • Velká Británie The Autopsy of Jane Doe (více)
Trailer 2

Otec a syn, oba koroneři, jsou vtaženi do komplexní záhady, v níž mají za úkol identifikovat mrtvolu mladé ženy, která měla očividně hodně temné tajemství. (Filmbox)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (562)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Austin pracuje spoločne so svojim otcom v rodinnom sídle, v ktorého suteréne vykonávajú pre úrad miestneho šerifa pitvy zosnulých ľudí. Pre mladého muža, je to tak ideálna príležitosť, aby sa od skúseného odborníka s dlhoročnou praxou, čo najviac priučil. Lenže telo "Jane Doe", ktoré im je jedného večera dopravené na pitevný stôl, je úplne odlišným prípadom na ktoré boli otec so synom doposiaľ zvyknutý. Napriek žiadnym viditeľným, vonkajším zraneniam, preukazuje množstvo vnútorných defektov, ktoré hovoria o úplne odlišnom osude zosnulej. Obzvlášť, keď sa postupnými krokmi, odkrýva jedna temná záhada za druhou. Myslím, že sa z toho dalo vyťažiť viac. Obzvlášť, keď si človek uvedomí, kde sa samotný príbeh s pomerne originálnym nápadom odohráva. Skutočne si nespomínam, že by som niekedy v minulosti natrafil na obdobnú "zápletku" (nie že by dostávala mimoriadny priestor), kedy sa na stôl krematória dostala "XXX". Priebeh pitvy mimoriadne realisticky spracovaný, od atmosferických pasáží som si vzhľadom k tomu, že sa jedná o ducharinu sľuboval síce viac, no v konečnom dôsledku musím uznať, že celkový temný nádych tohto počinu je viac ako solídny - 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V hororovom žánri je asi ťažké prísť s niečím neotrepaným a originálnym. Prvé veľké prekvapenie je herecké obsadenie , ktoré je vzhľadom na žáner viac než slušné. Film sa rozbieha pomaly, atmosféra sa buduje postupne a začína to skôr ako kriminálka. Za celý film neopustíme priestory pitevne, takže z tohto dôvodu ide doslova o komorný horor. Telo neznámej Jane Doe (to je iba pracovné meno pre neznámu obeť) je v slušnom stave, no postupne s každým ďalším zárezom prichádzajú nové, často záhadné a nevídané skutočnosti. Napätie je v niektorých momentoch poriadne vysoké, hlavne v momentoch, keď pri pitve občas kamera prebehne telo Jane Doe a zaberie mŕtvy pohľad jej šedých očí. Očakávate či sa náhodou nepohne jej pohľad smerom do kamery a to je fakt napínavé. Vytknem iba uponáhľaný záver bez silnejšej pointy. +++ Takmer z každého hororu si niečo odnesiem a tu konkrétne zvuk zvončeka. Po filme som išiel na záchod a ako tak vychádzam a v tme zatváram dvere, manželka zazvonila zvončekom...Nebolo mi všetko jedno, ale sranda musí byť! 80%. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

S čarodějnicí není radno si zahrávat, dokonce ani když je mrtvá. Tento motiv je zde rozvyprávěn skvostně, a sice z výchozí samozřejmosti, že jde o oběť dobových pověr. Pocitově pro mne film vrcholí ve chvíli, kdy se z povrchu země ozývají hlasy jejích vrahů. Celá situace je paradoxní. A právě do té míry, do jaké dokáže ústřední motiv ze zárodečného bodu rozvíjet v jeho nejednoznačnosti, a do jaké dokáže budovat napětí a konfrontaci s hrůznem mimo žánrová klišé, je fim Autopsy of Jane Doe dobrý. Bohužel je zde na různých žánrových klišé stavěno až dost. Trochu mimo mísu podotýkám, že je fajn, že tento film přšel do doby, v níž je módním způsobem obrany každého veřejně propíraného blba a každé veřejně propírané svině hláška "je to hon na čarodějnice". ()

larelay 

všechny recenze uživatele

nemam rada horory. citim sa pri nich neprijemne a Jane Doe mi to rozhodne neulahcila. tento film je sice minimalisticky, ci po hereckej, vypravnej, vizualnej i hudobnej stranke, ale maximalne desivy. nebudete sa lakat a bat kazdych 5 minut, ale hnusna nedefinovatelna tazoba vas bude sprevadzat celou stopazou. suhlasim s ostatnymi, finale som si predstavovala trosku inak, ale v zasade mi neprekazal ani tento zaver. spokojnost. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně naprosté divácké peklo - ten film mě fakt vyděsil k smrti, a ještě s určitým časovým odstupem po jeho zhlédnutí ve mně doznívají slabé záchvěvy děsu. Tvůrcům se tedy po této stránce podařilo přesně to, co člověk od každého hororu očekává - a za sebe jsem rád, že se tak neděje cestou infarktových lekaček a stupidních bubáků, ale precizně dávkované hrůzy a napětí vygradovaného téměř k nesnesení. Snad jediné, co mi tam trochu vadilo, byla snadnost, s níž se koronerův syn oklepal z toho, co se stalo jeho přítelkyni, a potom i samotný závěr, který jsem trochu čekal předem a kde si myslím, že byly ještě rezervy, jak ten film zakončit lépe. Ale jinak za mě rozhodně palec nahoru - naprostá hororová pecka, která mě bude strašit ve snech ještě hodně dlouho. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (17)

  • Film byl natočen v Londýně ve Velké Británii. (Tygrys)

Související novinky

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Reklama

Reklama