Reklama

Reklama

Mokřina

(festivalový název)
  • Španělsko La isla mínima (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V 80. rokoch, na južnom cípe Španielska, v odľahlom a bohom zabudnutom meste, z ktorého by najradšej každý utiekol, vyčíňa sériový vrah mladých dievčat. Do krajiny, ktorou sa nocou rozlieha široko-ďaleko iba žabí škrek, prichádzajú dvaja detektívi z Madridu, aby pomohli prípad vyriešiť. Po tom, čo sa nájdu zohavené telá dvoch nezvestných sestier, ktoré ležali vo vode močarísk niekoľko dní, budú musieť Juan (Javier Gutiérrez) a Pedro (Raúl Arévalo), vyšetrovatelia s úplne nezlučiteľnými povahami, spojiť sily a vraha dolapiť. Musia to stihnúť ešte predtým, než sa začne obdobie žatvy a nezvestných bude ešte viac mladých dievčat... (sochoking)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (220)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Povedená kriminálka z postfrankistického Španělska, která svou atmosférou připomene první řadu True Detective či devadesátkový Se7en. Nad žánrový průměr ji posouvají skvěle napsané postavy a odvážné zapojení politicko-sociální roviny, která je zajímavým způsobem našroubovaná na ústřední kriminální zápletku. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CHOVEJTE SE DISKRÉTNĚ A VYŘEŠTE TO CO NEJDŘÍVE. MÁTE MÉ SLOVO, ŽE VÁS ODMĚNA NEMINE. SKLIZEŇ ZAČÍNÁ BRZY A NEMŮŽEME O NI PŘIJÍT…“ /// Zmizení dvou holek ve španělským prdelákově v roce 1980. Ten rok je důležitej, protože politická situace oněch let je součástí příběhu. Asi každej najde nějakou podobnost s Temným případem, takže ze mě vyzařuje spokojenost. A to ty holky ještě ani nenašli… Film sází na osvědčený filmařský krimi fígle a strašně vokatě a nahlas si řve o vyšší hodnocení. Klidně bych ho i dal, ale nějak to ze mě nejde. Technický zpracování a atmosféra jsou výborný. Fakt. Jenže mám dojem, že se s tou osvědčenou filmařskou vlnou veze i příběh, kterej nic zvláštního nepřines. Možná dokonalá žánrovka, ale chlapi, chce to kurva trochu toho srdíčka! 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Furt čekám na další temnej případ. 2.) Páč film, kterej získá 17 Goya nominací, nemůže bejt špatnej! 3.) Thx za titule ,,Rob Roy“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Děj filmu se odehrává v roce 1980, v období po smrti generála Franka, jehož režim býval mnohými označován jako fašistický. Dva ideologicky rozdílní detektivové, mladší Pedro (Raúl Arévalo) a starší Juan (Javier Gutiérrez) jsou povoláni z Madridu do zapomenutého bažinatého zapadáková na jih země, který je znám jako Marismas del Guadalquivir. Zde už několik let řádí neznámý vrah, který unáší, mučí a zabíjí místní dívky. Všechny dívky mají společné to, že se znaly nebo chodily s pohledným Quinim (Jesús Castro), který jim měl pomoct dostat se z města. Místo toho ale všechny skončí mrtvé. Podaří se oběma detektivům překonat osobní rozdíly a dopadnout vraha včas, než zabije další dívku? Režisér Alberto Rodríguez pochází ze španělské Sevilly v Andalusii. Svůj předchozí film, městský thriller Zásahová jednotka č. 7 natočil v rodném městě. Ve svém dalším filmu se přesunul o něco jižněji do močálovitého prostředí andaluských bažin, které byly ideálním "podhoubím" pro temně laděný detektivní thriller situovaný do temných let postfrankovské diktatury. La isla mínima je "vzorově ukázkově" natočený noir thriller a také je ukázkovým příkladem profesionálně zvládnutého řemesla. Od propracovaného scénáře, který se soustředí na rozdílné charaktery obou detektivů, stejně jako na politický podtext doby, v němž se postavy pohybují. Jejich charaktery tu nejsou černobílé, a žádná z postav není vyloženě kladná. Stejně jako všichni protagonisté příběhu, i oba detektivové mají své mouchy. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tempem pomalejší, ale atmosférou neuvěřitelně vtahující thriller španělské produkce, který ukazuje, že v tomto žánru jsou skuteční mistři. Zápletka ani vyústění není až tolik zajímavé, jak by si film zasloužil, ale uvěřitelné herecké výkony a již zmíněná atmosféra, vše dostatečně kompenzují a pro milovníky napětí se jedná o opravdovou lahůdku, které vznikají tak jednou za 5 let. Americký remake bych ihned svěřil Fincherovi. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nebývale působivé genius loci "španělsko-louisianského" zapadákova jdoucí ruku v ruce se znepokojivou atmosférou v thrilleru o dvojici nedůvěřujících si detektivů v temné "fincherovské" kriminálce, která je stejnou měrou o případu brutálních vražd mladých dívek jako o nich dvou samotných, jejich démonech i době těsně po Frankově režimu. Vizuálně vypiplané (svrchu snímaný záběr na nekonečné padající provazce deště!), skvěle zahrané a také bohužel čím více blížící se závěru, tím více průběhem i vyzněním poněkud žánrově ohranné a viděné již bezpočtukrát jinde, byť ne nutně vždy i takto kvalitně. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Národnom parku Doñana. (hanakonochi)

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Evropa začíná zbrojit na Oscary

Evropa začíná zbrojit na Oscary

31.08.2014

Je teprve konec srpna, ale již nyní se filmová studia začínají připravovat na klíčovou sezónu roku, kdy vypouštějí své nejambicóznější snímky (alespoň co se týče kvality) a doufají, že se díky… (více)

Reklama

Reklama