Reklama

Reklama

Život se smrtí

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1

Obsahy(1)

Byly doby, kdy se nemluvilo o sexu, a přesto se lidé rodili. Dnes se nemluví o smrti, a přesto stále umíráme. Osudy sedmi smrtelně nemocných lidí v novém dokumentárním seriálu Šárky Horákové Maixnerové a Petry Všelichové. Po dobu jednoho roku jsme sledovali osudy sedmi lidí, kteří – každý sám za sebe a každý po svém – bojovali se smrtelnou nemocí. Všichni využili paliativní péči určenou lidem v pokročilém nebo terminálním stádiu emoci, někteří v lůžkovém zařízení nebo v onkologické ambulanci, jiní se spoléhali na své blízké. Sedmidílný cyklus sběrných dokumentů o lidech různých věkových skupin, kterým lékaři oznámili definitivní diagnózu a kteří museli věcně přijmout své, často krátce vymezené, perspektivy.
O spoustě věcí hovoříme otevřeně, jen kolem smrti chodíme po špičkách. V době, kdy stále častěji diskutujeme o možnosti svobodně zvolit způsob odchodu ze života, v době, kdy narůstá antagonismus mezi generacemi a být starý či nemohoucí není dostatečně cool, přichází Tvůrčí producentská skupina Lenky Polákové s tématem, které oslovuje a dříve nebo později zasáhne každého z nás.
Věra, Tomáš, Anna, Kája, Miluška, Magda a Mirko se na začátku ocitají každý v jiném stádiu nemoci. Každý má jinou prognózu, ale každý si v sobě nese tu svou porci naděje či smíření. Sledujte s námi cyklus, který otvírá řadu třináctých komnat a vyslovuje otázky. Takové, na které se prostřednictvím televizní obrazovky s tak výraznou otevřeností ptáme poprvé. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

TV spot 1

Recenze (31)

maoc 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí 2. dílu________Prolínání příběhů s občasnými textovými berličkami (představení aktérů) a starými fotkami mi přišlo velmi organické a plynulé. Perfektně do kontrastu postavené scény trochu násilné pohody v kolektivu přátel, kteří ví, že to možná bude naposledy, a totální urbánní depky "ty schody nahoru asi nedám". Kamera zaměřená přesně na to, na co má, skvěle vystihující nejistotu v chování lidí okolo těch, kteří si šlapou svou zelenou míli. Film se snaží "umírající" představit, ukázat, kdo jsou, za koho se považují oni (komparsista!, veterán!), není to jen film o tom, jak nějaký neznámí trpí a umírá, to ani náhodou. Ti lidé jsou vždycky nějak zajímaví, klidně i svou obyčejností. I když odhlédnu od tématu, musím říct, že tak dobrý dokument o lidech jsem dlouho neviděl. Většinou nevykouzlí úsměv na tváři a může mnohé zbavit růžových brýlí a pocitu sucha a bezpečí. To je ovšem medicína, kterou tato doba intenzivně potřebuje, proto jen houšť a větší kapky. A na nějakou tu naději a radost také dojde._________ČT už leta používá v pořadech pár nakoupených skladeb, takže si zde můžete např. hned několikrát poslechnout začátek Lovely Head od Goldfrapp. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Téma dokumentu je velmi nepříjemné, což vypovídá o mém postoji ke smrti jako takové, nikoli o tvůrcích či ostatních divácích. Znepokojivé je to primárně z toho důvodu, že se celý pořad točí pouze kolem smrti a určitého závěru života, dává to tedy pocit toho, že je smrt velmi aktuální a všudypřítomná - i v teple našeho pokoje, pod dekou. Přistihla jsem se při pocitech, které jsem při pozorování podobného pořadu neočekávala - soucit, hořkost, vztek, pobavení...každopádně - pořad budí spousty emocí. Zakládá se primárně na lidském faktoru, který hraje u každého z účastníků jinou roli, v rámci hodnocení dokumentu můžeme tedy soudit pouze zpracování a technickou stránku věci, nikoli samotné aktéry, kteří chtě nechtě procházejí různými fázemi své nemoci (ač se jedná o fyzické nebo psychické rozpoložení) a nejsou tedy vždy schopni tvářit se vyrovnaně. Spousta vět byla trefou do černého i pro člověka, který nemocný není nebo to zatím neví. Paní ošetřovatelka je úžasně empatická, nebylo znát, že je to její práce - naopak, jakoby byla krví spřízněná s opečovávanou osobou. Krásný, dojemný dokumentární pořad. Děkuji za něj a všem aktérům přeji hlavně spousty lásky kolem sebe - ať jsou kde jsou. ()

Reklama

Pantai 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument. Může nabídnout jiný pohled a možná útěchu těm, kteří se s podobným tématem ve svém okolí setkali a těm, kteří zatím ne, umožní s laskavým svolením hlavních představitelů, nahlédnout pod povrch a dosti hluboko. Přesto mi pořad nepřijde tak depresivní a smutný jako většině komentujících. Děje se to kolem nás častěji, než si myslíme a než jsme ochotni si připustit, Podle statistik se každý třetí občan za život s touto nemocí potká. Život je o radostech, ale často i o starostech a ať chceme nebo ne, jsme vždy nuceni se s nimi nějakým způsobem vyrovnat nebo utkat. Je to součást života, tak nač se nad tím pohoršovat. ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný dokument. Těm slabším bych asi moc ani sledování nedoporučoval. Zajímavě vybraní lidi, u mě byl "favoritem" americký veterán, a ten díl, kdy umíral mě opravdu vzal asi nejvíce a byl jsem zralý na panáka. Jen je trochu škoda, že tam nebyly i pacienti s jinými typy rakoviny a v podstatě tam je asi polovina pacientek žena s rakovinou prsu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zcela zvláštní experiment. Pohledy do lidských tváří, jak svádí boj se zcela neočekávanou nemocí, jež způsobuje v jejich duších duševní marasmus a pocit nezaviněného zla. Možná, že i některé z nás nemine podobná cesta, ale zatím si věříme, že se tak nestane. Naděje, že tu budeme napořád, se rovná nule. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama