Reklama

Reklama

Zabít člověka

(festivalový název)
  • Chile Matar a un hombre (více)

Obsahy(1)

Snímek Zabít člověka je variací na žánr rape and revenge filmů. Jorge a jeho rodina je se stupňující se intenzitou terorizován svým sousedem Kalulem. Zprvu se Jorge pokouší bránit právní cestou, avšak přes veškerou snahu je to řešení byrokraticky pomalé a neúčinné. Introvertní Jorge je tak v otázce bezpečnosti své rodiny odkázán jen sám na sebe. (Febiofest)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Zneklidňující, syrový psychologický thriller vychází z reálného případu muže, kterého okolnosti donutily k extrémnímu činu. Almendras uvedl, že se nechal inspirovat jednou z epizod populární chilské televizní série Mea Culpa (Moje vina), vysílané v letech 1993–2009, prezentující dokudramata o skutečných zločinech. Autenticity zbavené zpracování jinak zajímavých případů ho však podle vlastních slov iritovalo, proto se rozhodl jít opačnou cestou – až dokumentárně laděným distancovaným pozorováním jedinců a jejich jednání. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Třetí celovečerní film Alejandra Fernándeze Almendrase byl pro režisérovu kariéru průlomový – světovou premiéru zažil na americkém festivalu Sundance, kde získal hlavní cenu v soutěžní sekci světových hraných filmů. Hned vzápětí byl promítán v Evropě na neméně prestižním festivalu v Rotterdamu. Tam vyhrál cenu místních filmových kritiků a uvedení na dalších festivalech jen přibývalo. Chile snímek dokonce vyslalo do bojů o Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama