Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové fušují do politiky. Válka je jen otázkou času. Pátý film bratrů Marxových Kachní polévka (1933) patří k vrcholným dílům komediálního žánru. Sourozenecká čtveřice se tentokrát pustila do rozkladu politických kruhů. Groucho Marx představuje Rufuse T. Fireflye, novopečeného diktátora z fiktivního státu Freedonie. Jeho jmenování do funkce si vynutila bohatá vdova paní Teasdaleová (Margaret Dumontová), která na oplátku věnuje do státního rozpočtu dost peněz na to, aby zachránila zemi před krachem. Hned na inaugurační slavnosti urazí Firefly diplomata Trentina (Louis Calhern), velvyslance sousední Sylvanie. Ten zase kuje pikle, aby se Fireflye zbavil a ovládl Freedonii. Mimo jiné najme svůdnou zpěvačku Veru Marcalovou (Raquel Torresová), aby prezidenta oblouznila, a především svérázné kumpány Chicoliniho (Chico Marx) a Pinkyho (Harpo Marx), aby Fireflye špehovali. A jelikož pro diktátora ani pro oba povedené špiony není nic svaté, situace nutně vede k válce…
Film navzdory svým kvalitám ve své době divácky propadl a znamenal odchod bratrů Marxových ze studia Paramout ke konkurenčnímu MGM (kde Marxové vzápětí natočili další komediální skvosty, zejm. Noc v opeře a Kobylkáře). Kachní polévka se dočkala divácké rehabilitace až v šedesátých letech, kdy v ní publikum spatřovalo silný satirický podtext. Film však dodnes oslňuje především čistými, dokonale načasovanými slovními i situačními gagy. Scéna s rozbitým zrcadlem a Grouchovým dvojníkem patří mezi nejlepší filmové komediální výstupy vůbec. Kachní polévka tak právem figuruje v Národním filmovém registru při Knihovně kongresu na seznamu titulů tvořících americké národní filmové dědictví. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Myji si ruce nad osudy této země." "Dobrý nápad. Umejte si taky krk." Korálky nablýskaných gagů jsou navlečeny na křehkou pavučinku, kterou se zdráhám nazvat zápletka. Ale o to v groteskách bratrů Marxových nejde. Vždycky jsem měl a mám nejradši slovního žongléra Groucha, ale tady jsou stejně skvělí i Chico a Harpo (kterého jindy spíš trpně snáším). Třeba týrání prodavače popcornu se stále vrací jako refrén a pokaždé je vtipnější. Nebo situace, kdy se Chico a Harpo přestrojí za Groucha (gag se zrcadlem připomene podobnou scénu v Císařově pekaři, jenže tahle je promyšlenější). Pokud vám tedy nevadí absence příběhu a smíříte se i s faktem, že postavy co chvíli propukají v zpěv, není co řešit. Doporučuju. 80 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých komédií bratov Marxovcov o tejto som čítal a počul najviac chvály a pravdou je, že aj napriek skvelo načasovaným gegom a vtipným dialógom, neprevyšuje ostatné ich snímky a nechytá sa na podľa mňa o triedu lepšiu noc v opere. Bratia Marxovci majú povestný humor, ktorý je mi neskutočne blízky. Aj na malej stopáži dokážu rozpovedať zaujímavý príbeh s jednoduchou koncepciou v ktorom ide dominante o humornú ako príbehovú zložku. Príbeh tvorí len akúsi kulisu, a príde mi, že na vtipy sa tvorí príbeh a nie opačne. Znamenité scény ako imitácia zrkadlového obrazu alebo vojnový ošiaľ sú pamätné a skvelo natočené. Kačacia polievka je filmom, ktorý ukazuje všetkých bratov Marxovcov vo svojich najlepších polohách, na vrchole svojich síl, ktorý chrlia jednu hlášku za druhou a neberú na nič ohľad. Veľké komédie aké táto sú dnes raritou. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Myslím na Slavoje Žiž(e)ka, který – tuším, že v The Pervert's Guide to Cinema – přirovnal Harpa Marxe k idu (pojem z freudovské psychoanalýzy reprezentující nejnižší složku lidské psychiky, jejíž jedinou vůli je neohlížeje se na morálku a zákony dosahovat slasti). Musím říct, že něco na tom bude a že mně Harpova a. k. a. Pinkyho totální nekonvenčnost a absolutní anarchističnost jakožto "nominálnímu nonkonformistovi a dekadentu" a.k.a. Jeanu Floressasi des Esseintes učarovaly, rozhodně budu s bratry Marxovými – kteřížto všichni podědili schopnost (po)zlobit, a tedy každý tak trochu koresponduje s idem, ostatně co se týče struktury jejich filmů, i ta připomíná výtrysk pudů, vyblbnutí – pokračovat. Případné tipy do pošty uvítám. :-) 80 % ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála vysoko cenených (kritikmi, nie publikom) filmov, ktorý ma vyslovene neupútal. Áno, obsahuje veľa vtipných poznámok o vojne, vládach, diktátoroch natoľko sarkastických, že tento muzikál je svojim spôsobom skvelá satira, ale Firefly...Niečo na jeho artikulácii a celkovom spôsobe vyjadrovania mi vadilo tak, že od polovice filmu som to dopozeral už iba z úcty a povinnosti filmového fajnšmekra pozrieť aj túto legendu. Úprimne, viac som si užil scénky Pinkiho a Chicoliniho, hlavne tú "zrkadlovú" ako tie satirické Fireflyove poznámky...55% ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Film skončil finanční katastrofou, po níž museli Marxové přesídlit z studií Paramountu v New Yorku do služeb MGM v Hollywoodu, kde natočili další filmy své kariéry. (Hwaelos)
  • Časopis Premiere zvolil tento film mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)
  • Ve filmu hrají čtyři bratři Marxové. Jejich plat činil 200 000 dolarů. (M.B)

Reklama

Reklama