Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové fušují do politiky. Válka je jen otázkou času. Pátý film bratrů Marxových Kachní polévka (1933) patří k vrcholným dílům komediálního žánru. Sourozenecká čtveřice se tentokrát pustila do rozkladu politických kruhů. Groucho Marx představuje Rufuse T. Fireflye, novopečeného diktátora z fiktivního státu Freedonie. Jeho jmenování do funkce si vynutila bohatá vdova paní Teasdaleová (Margaret Dumontová), která na oplátku věnuje do státního rozpočtu dost peněz na to, aby zachránila zemi před krachem. Hned na inaugurační slavnosti urazí Firefly diplomata Trentina (Louis Calhern), velvyslance sousední Sylvanie. Ten zase kuje pikle, aby se Fireflye zbavil a ovládl Freedonii. Mimo jiné najme svůdnou zpěvačku Veru Marcalovou (Raquel Torresová), aby prezidenta oblouznila, a především svérázné kumpány Chicoliniho (Chico Marx) a Pinkyho (Harpo Marx), aby Fireflye špehovali. A jelikož pro diktátora ani pro oba povedené špiony není nic svaté, situace nutně vede k válce…
Film navzdory svým kvalitám ve své době divácky propadl a znamenal odchod bratrů Marxových ze studia Paramout ke konkurenčnímu MGM (kde Marxové vzápětí natočili další komediální skvosty, zejm. Noc v opeře a Kobylkáře). Kachní polévka se dočkala divácké rehabilitace až v šedesátých letech, kdy v ní publikum spatřovalo silný satirický podtext. Film však dodnes oslňuje především čistými, dokonale načasovanými slovními i situačními gagy. Scéna s rozbitým zrcadlem a Grouchovým dvojníkem patří mezi nejlepší filmové komediální výstupy vůbec. Kachní polévka tak právem figuruje v Národním filmovém registru při Knihovně kongresu na seznamu titulů tvořících americké národní filmové dědictví. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Bavil som sa celkom dobre, to je fakt. Problémom však je, že charakter humoru Marx Bros má omnoho viac do činenia s kabaretnými estrádnymi vystúpeniami entertainerov než s kinematografiou. Väčšina filmu pôsobí dojmom dokumentárneho záznamu takejto komediantskej produkcie (i keď špičkovej), čo je na tridsiate roky naozaj anachronizmus. Zlatý český film - Vlasta Burian v tom istom čase zvládal komediálny muzikál neporovnateľne lepšie. A bez bratov... (Na druhej strane Werich dobre vedel, koho cituje pri svojej zrkadlovej scéne...) ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Moji druzí Marxové. Je to horší než Noc v opeře (byť ani ta mě nijak extra nevzala). Je to množství vtipů a gagů zabalených v šaškárně. Nejlepší opět Grucho Marx. Aspoň že muzikálu to moc nebylo. Uznávám, je tu ještě víc slovních hříček, které v češtině nemůžou tak dobře vyniknout. Jestli si film ještě někdy pustím, pak s anglickými titulky. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 4 | hudba 4 | humor 3 | akce 3 | napětí 0 | pustil bych si znovu 4 ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho bitevního konce, který působí jak z nějakého úplně jiného filmu (nebo spíš deseti úplně jiných filmů), asi bych byl spokojenější. Bratři Marxové si s kontinuitou a logikou děje starosti hlavu nedělali, a dá se říci, že i to dělá jejich film tak kouzelným. Ten závěr už byl ale moc. A jsem jediný, kdo v tom vidí základ poetiky Monty Pythonů? ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Hloupá zápletka, nesympatické postavy, zbytečné muzikálové vsuvky a plácání jedné scénky na druhou bez smysluplného celkového děje. Na druhou stranu několik brilantních scének, kdy jsem se smál nahlas a také povětšinou výtečné dialogy, při kterých mě bavilo pozorovat hraní si tvůrců s různými významy slov. To jsou ty hlavní plusy a mínusy Kachní polévky. Chtěl jsem si doplnit další mezeru v mém filmovém vzdělání a po klasikách grotesek s Chaplinem a Keatnem jsem dal šanci i Grouchu Marxovi (a celé jeho rodině). Na jmenované pány sice nemá, ale na jeden večer mě pobavit ta banda dokázala. Nakonec nechávám slabší tři hvězdy a pravděpodobně si ale už jeho další díla nechám ujít. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príliš fraškovité, nudné, jednotvárne a s trápnym, mne nič nehovoriacim sileným humorom. Absurdnosť jednotlivých situácií nemala v sebe toľko humoru a zábavnosti, aby ma to svojou šibnutosťou dokázalo zaujať, zostalo to len v rovine trápnosti. To všetko bolo bez nejakej pridanej hodnoty. Netvrdím, jedna či dve scénky humorne trochu zaujali, pričom mi len mierne nadvihli obočie, no ten zvyšok.... škoda reči, to sa bratom Marxovým teda vonkoncom nevydarilo. Do toho ešte občas nejaká tá pesnička s hopsaním a to už bolo na mňa vážne moc... skoro ma mrle zožrali. Ešte šťastie, že to bolo také krátke. 30/100 ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Film skončil finanční katastrofou, po níž museli Marxové přesídlit z studií Paramountu v New Yorku do služeb MGM v Hollywoodu, kde natočili další filmy své kariéry. (Hwaelos)
  • Kachní polévka je posledním filmem, kde hráli všichni čtyři bratři Marxové. Zeppo se totiž dal na dráhu vynálezce a obchodníka. (Hwaelos)
  • Ve filmu hrají čtyři bratři Marxové. Jejich plat činil 200 000 dolarů. (M.B)

Reklama

Reklama